Повећање које је појела инфлација: Веће плате у јавном сектору у просеку за седам одсто?

Повећање које је појела инфлација: Веће плате у јавном сектору у просеку за седам одсто?

Плате у јавном сектору, које прима скоро 600.000 запослених у Србији, могле би да буду веће за шест, највише седам одсто у просеку, а повећање се може очекивати и ове године, пише данашњи Блиц.

Kако сазнаје лист, толике су могућности за повећање зарада које се исплаћују из буџета, а раст од око шест одсто Влада је начелно договорила и са Међународним монетарним фондом (ММФ) приликом претходне посете мисије фонда Србији у мају ове године.

Повећање би требало очекивати крајем ове године, најкасније до јануара 2020, а није искључено да буде и веће од тренутно економски оправданог.

Извор „Блица“ из Владе Србије је казао да је раст од око шест одсто „нешто што је реално с обзиром на то да ће за толико номинално бити увећан БДП Србије“.

Kако се додаје, није искључено и веће повећање, као што је било и претходне године.

Подсећа се да је раст од око шест процената био економски оправдан и реалан у прошлој години, али да је Влада „помоћу неколико трикова, од којих је један био укидање доприноса за незапослене, успела да намакне веће повећање“.

„То би врло вероватно могло да се догоди и ове године, само је питање на који конкретно начин“, рекао је извор „Блица“.

Он је додао да ће разговори унутар Владе о повећању плата бити интензивнији од наредне недеље, а уочи доласка мисије ММФ-а.

„Блиц“ подсећа да су почетком године запослени у јавном сектору добили повећање плате од седам до 12 процената.

Највиће, 12 одсто, припало је медицинским сестрама и стоматолошким техничарима, што је у просеку били повећање за око 4.000 динара, док су лекари и стоматолози добили повишицу од 10 одсто.

Запосленима у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити припало је повећање од девет процената, а слушбеницима Пореске управе и Управе царина по 8,5 одсто.

Осталим запосленима у јавном сектору држава је увећала зараде за седам одсто.

Већу плату за пет процената од јануара ове године добили су и сви запослени у јавним предузећима.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Србија: За годину дана поврће поскупело 36,2, месо 15,1, а гориво 16,3 одсто

Инфлација је наставила да расте и мерена повећањем потрошачких цена, у септембру је износила 0,8 …

Просветни радници траже ХИТНО повећање плата

Просветни радници траже ХИТНО повећање плата

“Плате запослених у просвети представљају, сходно члану 20. став 1. Посебног колективног уговора за запослене …

Један коментар

  1. КУДА ПЛОВИ НАША ПЛАТА?

    Просечна нето плата у Србији за јун 2019. износила је 53.633 динара (454,67 evra) и то је ниже но у мају исте године за 15 евра и то је најнижа просечна нето плата у 2019. Како ствари стоје и ова година просечна нето плата од 500 евра биће тешко остварива као предходних четири година. Реално плате су ниже за проценат пораста трошкова. Нето просечне плате неће достићи 500 евра, јер се ΛV и његови климоглавци и полтрони боје да радници не бојкотују примања тако велике, а мале плате, о којима их замајавају најмање четири године. Како ствари стоје, власти отимају пензије и плате од свих, а повећавају плате по свом нахођењу, а пензионери ће се начекати веће пензије но икада. За разлику од актуелне отимаче пензија и плата, Бабејић по Хомољу отимао је добра од богаташа и делио их сиромашнима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *