Бојкот Твитера због цензуре

0
(0)

Објава друштвене мреже „Твитер“ да ће убудуће блокирати поруке у појединим земљама уколико на то буде законски приморана наишла је на осуде корисника и позиве на бојкот овог сервиса.

Поједини корисници организовали су онлајн протест и почели да преко нових налога шире позиве на бојкот мреже у наредна 24 часа.

 „Твитер“ је објавио да сада може да блокира поруке из појединачних земаља и оценио то као унапређење свог сервиса. До сада је приликом брисања одређене поруке она нестајала у читавом свету.

 Према новим правилима, уколико порука крши закон одређене земље, она се брише само у тој држави, док у осталим остаје видљива.

 Медијска организација Репортери без граница изразила је подршку бојкоту у протестном писму које је послала оснивачу „Твитера“ Џеку Дорсију.

 Позив на бојкот није наишао на добар пријем код свих. Међународна сајбер-активистичка група „Анонимни“ објавила је да се неће укључити у акцију, пошто сматра да ширење информација има кључан значај.

 „Твитер“ је саопштио да ће објавити ионформацију о брисању поруке сваки пут када се то догоди, као и да ће објавити захтјеве влада, компанија и појединаца за брисањем порука.

 „Ово је добра ствар за слободу изражавања, транспарентност и одговорност. Ова промјена односи се на задржавање садржаја када год то можемо и есктремну транспарентност према свету у ситуацијама када то не можемо“, саопштио је Александер Мекгиливирај из „Твитеровог“ генералног савета.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дубравка Стојановић: Вучић ће покрасти и бојкотоване изборе

4 (4) Бојкотом се не добија ништа, а изласком на изборе добија се нешто мало. …

Србија у ауторитаризму, спречен дијалог у друштву

4.8 (5) После председника Александра Вучића, и премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај Фридом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *