Доктор Катастрофичар, нова прогноза

0
(0)

Последице кризе могле би потрајати све до краја ове деценије, упозорава eкономиста Нуријел Рубини. Без великих промена у политици ствари би могле да постану још горе, поручује Рубини.

Амерички економиста Нуријел Рубини, познат под надимком „Доктор Катастрофичар“ због својих суморних прогноза које је дао знатно пре него што је глобална економска криза почела пре четири године, указао је да би последице те кризе могле потрајати све до краја ове деценије.

убини је у интервјуу америчкoj агенцијi АП, на маргинама Светског економског форума у Давосу, упозорио да светској економији предстоје тешка времена и указао да би без великих промена у политици ствари могле да постану још горе.

„Све док се еврозона радикално не реформише, а Сједињене Америчке Државе не поведу озбиљну битку против нагомилавања дуга, светска економија ће наставити да се спотиче на штету великог дела светског становништва чији ће животни стандард бити под притиском, чак и ако буду имали радна места“, указао је Рубини, који предаје на Стерновој пословној школи Универзитета Њујорк.

Рубини се сложио са најновијом прогнозом Међународног монетарног фонда да ће светска економија посустати и њен раст у 2012. је пројектовао на 3,3 одсто.

„Доктор Катастрофичар“ предвиђа да ће економија САД, највећа на свету, ове године ојачати свега 1,7 до 1,8 одсто, уз задржавање високе стопе незапослености, јер администрација председника Барака Обаме, како је рекао, не предузима мере за повећање продуктивности и конкурентности.

„Живимо у свету у којем још постоји велика економска и финансијска крхкост. Постоји велика количина несигурности – макроекономске, финансијске, фискалне, суверене, банкарске, регулаторске, пореске – а такође и геополитичка несигурност“, указао је Рубини.

„Постоји много извора несигурности из еврозоне, са Блиског истока, из чињенице да САД не решавају сопствене фискалне проблеме, из чињенице да је кинески раст неуједначен и неодржив и да се превише ослања на извоз, на инвестирање у капитална добра и велику штедњу, а недовољно на потрошњу. Глобална економија је стога веома крхка“, оценио је Рубини.

Највећа несигурност је, према Рубинију, могућност конфликта западних земаља са Ираном због његовог нуклеарног програма, што би могло да доведе до скока цена нафте са садашњих око 100 долара за барел, на 150 долара и да изазове глобалну рецесију.

Сви ти чиниоци, уз растућу неједнакост између богатих и сиромашних, „воде ка политичкој и социјалној нестабилности“, указао је Рубини. „Стога морамо да смањимо неједнакост, повећамо запошљавање, унапредимо образовање како би се повећала конкурентност на тржишту рада“, наводи Рубини. Рубини је позвао на велике измене у политичким приоритетима.

Рубини је додао да ће успорен раст у развијеним економијама пре довести до „опоравка у облику слова U, а не у виду слова V, као што је уобичајено“, што би могло да потраје још три до пет година због високог дуга.

„Када имате висок дуг у јавном и приватном сектору, тај болан процес може трајати и целу деценију током које економски раст остаје слаб и анемичан све док се не среде финансије и не инвестира у области које нас чине продуктивнијим за будућност“, закључио је Рубини.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Шведској нестаје плаћање готовином, само 16 одсто деце добија џепарац у готовини, док 84 одсто поседује дигиталне штедне књижице

5 (3) СТОКХОЛМ – Кованице и новчанице већ дуго нису омиљено средство за плаћање у Шведској, …

КАТАСТРОФА: Вучић нас задужује 30 милијарди евра, дупло више од свих претходних!

4.9 (11) Последњих месеци Вучић видно пати јер нема ни једну заоставштину – ни после …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend