Боље рат него пакт! Годишњица војног пуча 27. марта 1941. године иза кога је стајала британска тајна служба

0
(0)

Београд — Навршава се годишњица пуча извршнеог 27. марта 1941. године који је одредио судбину Југославије и трасирао пут ка блоку земаља противница нацистичке Немачке.

Пуч је извршен у један сат по поноћи, 27. марта 1941. године, а чим је информација о преврату доспела у народ, у Београду и другим српским градовима а понегде и широм Југославије (Далмација), избиле су масовне уличне демонстрације у знак подршке грађана пучу.

Велики масовни бунт двадесетседмог марта упамћен је по паролама „Боље рат него пакт“ и „Боље гроб него роб“. Британски лидер Винстон Черчил изјавио је тада да је „Југославија пронашла своју душу“.

Пучем је, де факто, поништено потписивање протокола о приступању Југославије Тројном пакту (Немачка, Италија и Јапан) од 25. марта.

У име краљевске владе, после мучних преговора, а након оцене да је Југославија стратегијски у безизлазном положају, и да се никаква помоћ од савезника не мозе добити, у Бечу су протокол о приступању Тројном пакту, потписали министар председник Драгиша Цветковић и министар иностраних послова Александар Цинцар-Марковић.

Намесништво, чија је прва личност био кнез Павле Карађорђевић уклоњено је, а малолетни краљ Петар ИИ проглашен је пунолетним, док је кнез намесник послат у прогонство.

Планери и извођачи пуча били су припадници неформалне групе углавном ваздухопловних официра као и појединци из редова јединица гарде.

Централна личност пуча био је ваздухопловни генерал Душан Симовић, потоњи председник владе, али је неподељено мишљење да је иза њега стајао генерал Бора Мирковић, а истакнуту улогу је имао и мајор Живан Кнежевић.

Није потпуно расветљено, али је опште прихваћено уверење, међу страучњацима, да је пресудан подстицај државном удару у тако преломном тренутку имао утицај иностранства, пре свега Лондона, али по свему судећи и Москве.

Генерал Мирковић није ни крио контакте и сусрете са Маплбеком, или Кемпеблом.

С друге стране, потпуно је несумњиво да је незадовољство приступањем Тројним пакту, било огромно, те да је пуч, извесно, био и израз расположења великог дела народа.

Генерал Симовић је уз положај начелника Главног генералштаба, преузео и улогу председника владе. Слободан Јовановић, угледни правник, академик, први пут је добио и некакву политичку функцију, изузимајући можда „Српски културни клуб“.

Изгнани кнез Павле, иако потпуни англофил, тертиран је од британске ратне владе грубо. Првобитно је био заточен дубоко у унутрашњости Кеније а касније му је дозвољен боравак у Јужној Африци.

Српске опозиционе странке и патриотске групе, као и Српска црква, одушевљено су примиле вест о државном удару.

Уследио је 6. априла масовни брутални напад Немачке, Италије, Бугарске и Мађарске.

Југославија је раскомадана а нацистички окупатори формирали су тзв. Независну државу Хрватску, затим велику Албанију, велику Бугарску.…

Последњих година судови у Србији рехабилитовали су неколико учесника догађаја од 25. и 27. марта 1941. године.

Окружни судови у Београду, односно Нишу, донели су решења о рехабилитацији Драгише Цветковића, Слободана Јовановића, Живана Кнежевића, а Виши суд рехабилитовао је кнеза Павла.

Његови посмртни остаци пренети су октобра 2012. у породичну гробницу Карађорђевића у крипти храма Светог Георгија на Опленцу.

Земни остаци Слободана Јовановића сахрањени су у Алеји заслушних грађана у Београду, децембра 2011. године.

Маја 2013. године, и несрећни краљ Петар ИИ сахрањен је на Опленцу.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дубока држава је у паници, Трампови људи приводе истрагу крају

5 (3) У току је заоштравање политичке борбе унутар САД у којој се већ подуже …

Индипендент: „Шеф уредништва“ Твитера за Блиски исток и Африку – британски официр за информационо ратовање

0 (0) Гласноговорник из Твитера изјавио да приликом прегледавања службе господина Макмилана у армијској резерви …

16 Коментара

  1. Све су одрадили:направили пуч и искористили народно расположење боље рећи гнев;краља су одвели и држали га у може се рећи кућном притвору;злато су покупили и потрошили заједно са краљем који се расипао-својом вољом или због разочарања које је осећао;па до краја када је увидео шта му Британска круна чини морао је побећи у Америку.

  2. Kralj je unistio Srpski narod praveci Jugoslaviju. Ovo je sad neka repriza.

  3. dal smo mogli u veca govna da se uvalimo. pa onda nek neko prica lepo o svinjstonu cerecilu. cebili

  4. ma da nije bilo narodne volje tj besa mogla tajna služba da duva

  5. jelismo govna i zato sada tako zivimo . moglismo da budemo bolji od monaka samo da nasi kraljevi nisu bili drcni

  6. Britanska sluzba nije, na zalostonih koji traze takva opravdanja, stajala iza ovoga vec srpski narod koji niej hteo da ga nacista Pavle, samozvani „knez“, uvede u hitlerovsku „ujedinjenju evropu“ i tadasnji NATO zvani vermaht. Prestanite molim vas sa ovim pogresnim dodeljivanjem zasluga britanskoj sluzbi.

  7. Britanska sluzba nije, na zalost onih koji traze takva opravdanja, stajala iza ovoga vec srpski narod koji nije hteo da ga nacista Pavle, samozvani „knez“, uvede u hitlerovsku „ujedinjenju evropu“ i tadasnji NATO zvani vermaht. Prestanite molim vas sa ovim pogresnim dodeljivanjem zasluga britanskoj sluzbi.

  8. i onda izgine silan Srbski narod,pa nas malo uzjasu svabe ,pa oni odu komunjare pobiju silne pametne i skolovane Srbine pa nas kao vode u prosperitetu pa onda pokradu zemlju ,,,i samo krive kralja a sta sve zlo od komunizma uradi od tade to bre niko ne vidi,,,skinite se bre narodu sa ledja bagro komunjarska

  9. Kada ovakva karikatura od vojnika obuce uniform?…. Nije ni cudo sto je pobegao kao zec!

  10. opet je vreme isto samo za kim poć, vječita dilema. i uvijek te zajebu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *