Бомбардовање Србије (5): Масна храна је отров

0
(0)

Свакодневно, све већи број људи оболева од карцинома, опаке болести савременог света, а хаотичан начин живота, свакодневне стресне ситуација, несигурна егзистенције све већ броја породица, неквалитетна исхрана, недовољна физичка активност и генетска предиспозиција, основни су предуслови за стварање једног од облика малигнитета.

Начелница онкологије зрењанинске болнице „Ђорђе Јовановић“ др Недељка Бошков каже да у средњобанатском региону константно расте број онколошких пацијената.

– За жене у Зрењанину и околини владајући проблем је карцином дојке. Некада је он у највећем проценту погађао суграђанке старије од 50 година, али сада имамо више врло младих болесница. Око 70 одсто њих јавља се у раним клиничким стадијумима, када је тумор оперативан и може се започети хируршко лечење, скоро 20 одсто њих у поодмаклим клиничким стадијумима, а 11 одсто жена јавља се у метастатској фази, што је боље од просека Србије. Што се тиче мушкараца, карцином плућа предњачи по броју обољевања и смртности, на другом месту је карцином дебелог црева, а затим и карцином простате – тврди др Недељка Бошков.

Др Бошков упозорава на тумор дебелог црева који у средњем Банату показују знатан пораст код становника оба пола, истичући да се око 69 одсто пацијената у овом региону 2011. године јавило у одмаклим клиничким стадијумима болести што је поражавајуће и утиче на велику смртност, а око 30 посто са метастазама, што је прилично висок проценат.
– Највећи проблеми су начин исхране и стил живота. Наше становништво уноси храну која је богата мастима и намирнице у којима су недовољно заступљена биљна влакна, што успорава варење хране. Најбољи имуно стимуланс је физичка активност, јер се не може све таблетама решити.

– Ниво свести је различит у зависности од врсте болести, пола и осталих фактора који на тумор могу да утичу. Пошто се највише и најдуже зна за карцином дојке код жена, велики број њих се релативно рано јавља. Међутим, имамо малих проблема у редоследу лечења. Онколошки диспанзер, у време када није био оптерећен великим бројем пацијената, водио је превентивне прегледе. Ми сада имамо много више пацијената који дуже и квалитетније живе са малигним болестима, а кадровски се нисмо повећавали те више не водимо превентивне прегледе – истиче др Недељка Бошков, уз напомену да је довољно да се једном годишње уради гинеколошки преглед, што је лако доступна дијагностика а ако је болест на време откривена, она је апсолутно излечива.

– Прегледи зависе највише од пацијената. Жена треба себи да каже: „Имам толико година и могу да одвојим време да одем до комшинице, останем дуже на послу, ваљда заслужујем поштовање према себи да једном годишње одем на гинеколошки преглед“.
Говорећи о статистичким подацима, др Бошков каже болест карцинома дојке полако опада, али се јавља повећање обољевања и смртности од тумора дебелог црева и карцинома плућа.

Болести срца опасније

– Мали проценат жена у страху од истине касно се јавља лекарима јер се још увек малигне болести гледају као синоним за смрт, што није тачно. Много се чешће умире од кардиоваскуларних болести, док се са малигнитетима више лечи и живи, а неке малигне болести, захваљујући савременим терапијама, преведене су у хроничне болести, па људи живе дуже и са очуваним квалитетом живота – напомиње др Бошков.

Лекари и психолог

Одељење онкологије зрењанинске Опште болнице има четири лекара и по једног фармацеутског техничара, психолога и цитоскринера. Ту је и одсек дневне болнице са амбулантом, амбуланта психолога, одсек одељења са 20 постеља и одсек палиативног збрињавања са осам постеља.

Крај

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Косово* никада неће добити чланство у УН па таман по цену грађанског рата у Србији!

3.7 (3) Председник Албаније Иљир Мета, изјавио на 75. заседању УН, да би чланство Косова …

Једино решење: СНС ТРЕБА РАЗОРИТИ

4.6 (13) Пред Србијом су два озбиљна задатка. Прво, мора да се ослободи диктатуре и, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *