Борани упозоравају како се живот гаси у Бору због тровања из РТБ Бор

0
(0)

Бор – Данас, од 8,30 сати, центар Бора и околна насеља задесила је још једна у низу еколошких бомби у последње време откако је у пуном замаху нова топионица бакра – атмосфера над градом била је толико загађена да су се пролазници избезумљено склањали у затворене просторе, стављали марамице на уста, а асматичари преживљавли најтеже животне тренутке.

Требало је само видети и наћи се у тој димној завеси која је и касније, у мањем обиму, поновљена.

dim4

Да зло буде горе, ова неславна појава догађа се све чешће и дању и ноћу. Грађани су збуњени и уплашени, не могу да верују – јер је генерални директор РТБ-а, не тако давно, у ударној емисији ТВ Бор изјавио „од сада ће се из нове топионици једино видети дим као из цигарете“.

У Бору се о поновном еколошком страдању све и свашта прича, од тога да је нова топионица толико упропашћена да је неопходан велики ремонт с новим и немалим улагањима (читај: беспотребним бацањем пара, јер је очигледно да ова руководећа екипа која траје целих осам година није способна да води комбинат, што је потврдио и премијер Вучић у Скупштини Србије говорећи још пре две године о „лошем менаџменту у РТБ- у“, мада их није похвалио ни у недавном експозеу. Ни то, ето чуда, није вредело).

Из РТБ – а се, нажалост, нико не оглашава поводом све учесталијег загађења ваздуха над Бором, градом са више од 40.000 становника од којих је бар четвртина најмлађих. Хоће ли надлежне инспекције, пре свих републичка еколошка инспекција реаговати, питање је – јер, иако нешто предузму – јавност се ретко обавештава.

DIM

Грађане занима докле ће да траје овај еколошки удар и шта им је чинити ако се понови „јутрошњи еко- ураган“? Одговор на питање – зашто се градила нова топионица (пословни губици су посебна прича) и зашто је канадска банка уопште дала кредит – мораће, изгледа, да стигне из врха власти која, истини за вољу, невероватно оклева да реши проблем руковођења и кадровске политике у Бору.

http://www.solarismediabor.rs/

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Рогановић, Марта Ковачевић: Имунолошки систем човека и нове вакцине

5 (10) Да ли су и нове вакцине, до скоро непознате широј стручној јавности, део …

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

5 (1) Грејање и индивидуална ложишта су главни узрочник аерозагађења и са лошим квалитетом ваздуха …

Један коментар

  1. Ekološki aspekt je mnogo manji problem od ekonomskog. Bor će se ugasiti kao grad zbog lošeg poslovanja RTB-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *