fbpx

Борба против кибернетичког криминала правним средствима

0
(0)

20.07.2011. –

 Русија предлаже да се изради универзална конвенција УН за борбу против кибернетичког криминала. Постојећи документи, између осталог Савета Европе, застарели су, сматра Москва, док нова доктрина може да постане ефикасан инструмент борбе.

Идеју да се направи јединствени документ Москва износи одавно. У постојећим конвенцијама и уговорима чак се ни не помиње тероризам, који је изашао у простор Интернета. За десет година од дана трагедије у септембру 2001. у САД методи терориста су се кардинално променили. Са увећањем броја друштвених мрежа и микроблогова много брже је почела да се шири и терористичка идеологија. Регрутација живих бомби и прирема самоубица он-лајн испоставила се више него једноставном. Увећан је и број кибернетичких терориста. Не треба заборављати ни на преваранте који краду личне информације са Интернета и лако упадају у системе електронског плаћања. Москва предлаже да се израде јединствени критеријуми о томе како да се кажњавају такви и нуде их Москви.

У актуалност иницијативе партнери не сумњају, говори директор Одељења за нове опасности и претње МИП РФ Иља Рогачев. По његовим речима, већ је почео да се формира глосариј за нову конвенцију, где се објашњавају сви појмови који се односе на кибернетички криминал. По речима дипломате, највећи су проблеми у дијалогу са САД. Ово мишљење дели руководилац одељења за конкурентско извиђање компаније Дијалог-Наука Андреј маслович. Од како су САД објавиле да задржавају право да одговарају на кибернетичке нападе свим доступним војним средствима, политичке варијанте решавања проблема постале су прилично актуалне, говори експерт. Општа политичка одлука о супротстављању кубернетичким опасностима сасвим је неопходна, подвлачи он.

Појавила се таква земља са милијардама становника – Интернет, где нема закона и Американци су први почели да је освајају, покушавајући да уведу тамо законодавство, наравно, у својим интересима. Ту су се умешали НАТО и ЕУ, али ако се узме градација могућих партнера, Русији је много занимљивије да формира радно поље преко УН, него преко НАТО-а и ЕУ. Пре годину дана, када су разговори на ту тему започињали, суочавали смо се са чудовишним неразумевањем на нивоу читавих ресора. А сада, када су се у разраду докумената укључиле оперативне службе, они показују жељу да направе ефикасан иструмент. Допада ми се што се Русија укључила у тај процес. Друга је ствар што треба бити реалан – за сада су то први кораци и намера. Јасен докутрине која се може положити у сонову међународних споразума за сада, нажалост, нема.

Русија ће се потрудити да убеди партнере и посебно САД у неопходност скорије израде концепције на предстојећем заседању регионалног форума за безбедност АСЕАН на нивоу министара иностраних послова. Крајем недеље 10 земаља Југоистичне Азије уз учешће Русије, САД, Кине, Индије и низа других тихоокеанских држава окупиће се на острву Бали ради разматрања између осталог и будућности међународне информационе безбедности.

 

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Дубока држава“ сугерише Трампу да Русију одвоји од Кине и премами је на страну САД

3.3 (3) * Council on Foreign Relations – који је најутицајнији амерички `труст мозгова`, а …

Русија прекида транзит гаса кроз Пољску?

1 (1) Уговор за транзит гаса у Европу преко Пољске истиче 18. маја, али „Гаспром“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *