Евро скоро осуђен

Евро скоро осуђен

20.07.2011. –

Евро ће слабити, али о краху валуте, исто као и о краху зоне евра у целини, нема ни говора. Тако коментаришу експерти изјаве главног економисте Ројал Банк оф Скотланд, који предвиђа валути клиничку смрт. Главни разлог, по његовом мишљењу, јесу неефикасна дејства, а најчешће неделовање европских регулатора.

Закључци Шкотланђана су још један излив панике у прогнозе краја зоне евра. Последњих недеља, у контексту догађаја у Италији и увећања доходности облигације земље, слична расположења су ојачала. И она су сасвим заснована, приметио је у интервјуу за Глас Русије економиста лондонског одељења ВТБ-Капитал Нил Макинон.

За оно што се десило у потпуности су криве европске владе. Низ година оне нису могле како треба да управљају државним трошковима. Посебно се то тиче Грчке. Власти ових земаља треба да криве у првом реду себе, а не да сваљују све, на пример, на рејтинг агенције. Због тога је настала крајње опасна ситуација, када су тржишта деозријентисана и забринута због могућег дефолта. Управо зато многи аналитичари дају сличне песимистичке прогнозе да валутни савез преживљава период полураспада.

Укупна нервоза на тржишту рађа најневероватнија објашњења узрока дешавања. Неко сматра песимистичке прогнозе шпекулацијама, а неко делом завере, каже главни економиста управљачке компаније Финам Менаџмент Александар Осин.

Сада се труде да охладе шпекуланте. Води се циљани рад државних структура, банке испуњавају њихову вољу. Исто чујемо од рејтинг агенција, када оне смањују рејтинге. Самим ти оне стимулишу европске власти, како би оне брже консолидовале напоре. То је такође елемент рада регулишућих структура, али на међународном нивоу. Шкотска је део Велике Британије, савезника САД, зато овде постоји политичка веза. Јер САД и ММФ увек су се залагали за то да европске стурктуре активније подржавају своје тржиште. А слабљење евра је такође повољно, посебно у ситуацији када треба решавати дужнички проблем, монетизовати дуг.

У целини аналитичари су јединствени – губитничка расположења нису оправдана. Напротив, после превладавања кризе савез ће ојачати. Много тога ће можда постати јасно у четвртак. За овај дан заказан је ванредни самит ЕУ, позван да се изради стратешки прилаз изласку из ситуације, истиче директор Центра за регионална политичка истраживања МГИМО, Ирина Бусигина.

Када се шефови држава и влада окупе у Бриселу, ја сам скоро сигурна да ће се они о нечему договорити. То што се дешава са зоном евра принципијално је важно. Ја то разматрам напротив, као неки општи изазов, који треба да доведе до веће интеграције, а не до тога да ће се сви разбежати.

Уочи самита о подршци евра и идеји монитарног савеза још једном је говорила Ангела Меркел. У току преговора са Дмитријом Медведевом она је подвукла да се Европа не сме замислити без евра који је позитиван фактор за све. Руски лидер одговорио је да је он суздржан, али оптимистичан у пголеду евра и сматра да ће проблеми валуте бити решени.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је данас ЕУ за “уцену” и прекорачење својих надлежности у …

Немачка најављује укидање ванредне ситуације уведене због пандемије

Немачка најављује укидање ванредне ситуације уведене због пандемије

Немачки министар здравља Јенс Шпан рекао је да би посебни прописи који се односе на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *