Божовић: Камере прорадиле 10 минута после убиства Ивановића

Божовић: Камере прорадиле 10 минута после убиства Ивановића

0
(0)

Надзорне камере у време убиства Оливера Ивановића, које су се налазиле на просторијама његове странке – нису радиле, али су прорадиле десет минута касније – одговор је који је прва Ивановићева сарадница, Ксенија Божовић, у тужилаштву добила на питање шта се види на снимцима, преноси портал КоССев.

Божовић је о убиству српског политичара и истрази говорила у најновијој емисији Слободно српски, Будимира Ничића. Оценила је да се пребацивањем истраге са основног тужилаштва на специјално цео процес „разводњава“, а да би један од разлога пребацивања могло да буде „цурење информација“, у које су се, потврдила је, сами уверили.

Она је већ два пута до сада давала изјаву у вези са убиством Ивановића, као и остали чланови СДП-а и његове породице, додаје. Са друге стране, из тужилаштва у Београду, које такође води истрагу, стигао је само један позив – не званичан, већ који јој је пренео брат Оливера Ивановића.

Она ипак изјаву није дала, јер је, како је објаснила, позив стигао у кратком року, а други пут није ни позвана да то учини. Ивановићево убиство је описала као „систематски организовано вишемесечно политичко професионално убиство“ и потврдила је да је био праћен, преноси КоССев.

„Ја сам добила овакав одговор – да наше камере нису радиле од 4. јануара до 10 минута по убиству Оливера Ивановића. То су ми такође потврдили и поједини представници међународних организација. Међутим, ја нисам видела те камере. Али с обзиром на то да знам личност Оливера Ивановића и да смо знали да има различите претње, он не би дозволио због свих нас да не раде, а посебно да не раде 12 дана“, објаснила је Божовић.

Она је потврдила и да су објашњење, писаним путем, тражили од Косовске полиције и од тужилаштва, али и да одговор нису добили, а да снимке са камера нису успели да прегледају пре него што су их доставили тужилаштву, јер им то није било допуштено:

„Сада апелујем да нам се врати тај рисивер. Четири месеца је прошло, ако су имали шта да виде, пошто кажу да нема ничега, нека нам врате, да покушамо ми да видимо шта можемо да урадимо. Али, да је логично није, и моја је тврдња да не могу да верујем у тако нешто“, каже она.

Божовић је још једном испричала и како је прва дошла на место несреће, те да је испред канцеларија странке затекла полицајца који јој је рекао да је Ивановић доживео срчани удар.

Навела је и да је приметила чауре, да му их је показала, али и да је одговор полицајца био „ко зна од када су ту“, а да је потом мобилним телефоном „некога позвао“.

„Истражна јединица дошла је тек 20 минута након убиства“, објаснила је Божовић и поновила да је место убиства било необележено све до њиховог доласка.

„Што пре пронаћи убице и налогодавце“

Божовић је апеловала да се што пре пронађу убице и налогодавци Ивановићевог убиства, те подсетила и да је сам председник Косова Хашим Тачи пре два месеца изјавио да ће у јавност изаћи са именима починиоца и да ће „многе болети глава“.

„Два месеца је прошло од тада, па га ја позивам да то каже“, истакла је Божовић, а на питање зашто мисли да није обелоданио такве информације, одговара: „Вероватно да не утиче на истрагу директно“.

„Апелујем да обједине истрагу, нека коначно пронађу налогодавце и убице,“ рекла је она и додала да је неопходно „мало више политичке воље“ да се случај реши и то не само Београда, већ и Приштине.

„Ивановић би им поручио да Срби сами треба да формирају ЗСО“

На питање шта би Оливер Ивановић рекао о предлогу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу, Божовић је рекла да би им поручио да Срби сами треба да формирају ЗСО, да би у неком тренутку то прихватили и Албанци и међународна заједница.

„О томе је говорио и док је био у затвору… Он је веровао у идеју да Срби треба сами да је формирају, али када је изашао из затвора и видео шта се дешава, био је скептичан да ће бити оформљена“, рекла је Божовић.

Одговарајући на питање како коментарише Вучићеве речи да не треба само једна страна да добије све, а друга ништа, Божовић је рекла да јој то личи на неку врсту поделе којом би Срби требало да добију један део територије.

Упитана шта су Срби добили Бриселским споразумом од којег је прошло више од пет година, Божовић је истакла да су формиране косовске општине, Косовска полиција, а да с друге стране – „имамо све већи криминал и корупцију“.

„Бриселски споразум народу није донео ништа добро, осим појединцима који су на власти, јер су добили приступ и једном и другом буџету“, објаснила је Божовић.

КоССев

фото: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

5 (2) Ко је идентификовао тело Владимира Цвијана, ко су полицајци који су дошли на …

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

4.9 (33) „Румунски пулмолог чини чуда: 100% својих пацијената излечила је од Kовида“ – Под …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend