БРИКС шаље долар у историју

0
(0)

Београд — Док ММФ и Светска банка покушавају да осмисле свој прилаз питању развоја, земље БРИКС-а су у стању да колективно предложе алтернативу

Земље БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република, сматрају да трговина у националним валутама смањује ризике и зависност од америчког долара.

Политички аналитичари земаља БРИКС-а упозоравају да се воде разговори о увођењу евра за север Европе и евра за јужну Европу. 

Ако до тога дође, шта преостаје европским партнерима? Да се у таквој ситуацији окрену “америчкој машини за штампање пара”, коју САД покрећу искључиво ради својих интереса? 

Зато, сматрају политички аналитичари, предстојећи пети самит БРИКС-а 26. и 27. марта може да постане почетак формирања новог пуноправног међународног блока. Тим пре што политичко и економско уређење света захтева хитно обнављање. 

Форум БРИКС, у којем ће учествовати лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, биће одржан у јужноафричком Дурбану. Делегације ће размотрити различите варијанте реструктурисања међународне економије и финансијског система. 

Главна тачка биће дискусија о могућности транформације клуба пет највећих земаља у развоју у праву организацију глобалног карактера. 

Ситуација у свету, између осталог најновији догађаји око Кипра, сведоче о томе да претходни финансијско-економски систем осећа крајњу неопходност за реформама. 

Свака земља у оквиру БРИКС-а прати сопствене циљеве. 

Русија, на примјер, рачуна на партнере из БРИКС-а у плану развоја новог правца спољноекономске делатности и јачања својих спољнополитичких позиција. Јер сви покушаји Москве да успостави ефикасну сарадњу са Западом немају реални ефекат. 

Са своје стране Кина, према мишљењу низа експерата, рачуна на вођство у БРИКС-у, да би се сигурније супротстављала САД у борби за глобални утицај. 

Индија и Бразил рачунају на помоћ Русије и Кине с циљем добијања статуса сталних чланова у Савјету безбједности УН. 

Планиран је пословни савет БРИКС-а, међу националним развојним банкама земаља већ делује споразум о финансијској сарадњи. 

На дневном реду самита је и формирање развојне банке БРИКС, те формирање заједничког фонда валутних резерви.

 

Сеебиз.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вредност евра драстично пала: Још један пад у односу на долар

0 (0) Лондон — Евро је данас пао на најнижи ниво у 16 месеци, јер …

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

0 (0) ЛОНДОН – Раст долара, након одлуке Федералних резерви о смањењу референтне камате, гурнуо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend