Имамо суфицит у извозу биља

0
(0)

Београд — Вредност укупне спољнотрговинске размене лековитог, ароматичног и зачинског биља из Србије у 2012. износила је 22,9 милиона долара.

Од чега је извоз био 15,2 милиона долара, а увоз 7,7 милиона долара, саопштено је данас у Привредној комори Србије (ПКС).

Спољнотрговински суфицит износио је 7,5 милиона долара, и био је за 46,2 одсто мањи него у 2011, у односу на коју је забележено смањење извоза за 23,4 одсто и повећање увоза од 31 одсто.

Просечна цена постигнута у извозу и увозу биља износила је четири долара по килограму.

Позитиван спољнотрговински салдо оствариле су групе – лековито биље (4,3 милиона долара), зачинско и ароматично биље (3,4 милиона долара), док је група чајева остварила негативан салдо у вредности од 176.000 долара.

У укупном извозу биља у 2012. највеће учешће има извоз у земље ЕУ (51 одсто извоза – 7,7 милиона долара), земље ЦЕФТА (44 одсто – 6,7 милиона долара) и у остале земље (пет одсто – 781.000 долара).

У региону ЦЕФТА највише је извезено биља у Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију и Албанију, указано је на заједничкој седници Групације производјача лековитог, ароматичног и зачинског биља ПКС и Удружења „Др Јован Туцаков“ Соко Бања.

Највећи појединачни извозни артикал је зачинска паприка, дробљена или млевена, сува, на којој је инкасирано 5,9 милиона долара.

Засејане површине под лековитим, ароматичним и зачинским биљем у Србији у 2012. години су износиле 1.337 хектара, што је за 82 хектара мање него годину пре.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поводом вести о СУФИЦИТУ у буџету: Морам објастини том ОЛОШУ у Министарству финансија, да неће још дуго обмањивати јавност

0 (0) Коментар економисте Драгана Радовића на вест која је данас 1. 4. 2017 објављена …

Мађарска остварила трговински суфицит од скоро 10 милијарди евра

0 (0) БУДИМПЕШТА – Мађарска је остварила у прошлој години суфицит од 9,97 милијарди евра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend