Брисел и Вучићев режим се поводом Косова и Метохије држе према грађанима Србије као према полудебилном стаду

Брисел и Вучићев режим се поводом Косова и Метохије држе према грађанима Србије као према полудебилном стаду

ПЛАН о наредној фази дијалога, који је Едита Тахири у среду представила у Приштини, заправо је стари документ који је још пред више од две године саставила косовска влада, речено је Танјугу у Европској комисији, и истакнуто да се дијалог две стране не заснива на ултиматумима.

У комисији још оцењују да је иступ Тахири у јавности намењен унутрашњој употреби.

„Дијалог Београда и Приштине никада није био, нити ће бити заснован на ултиматумима“, речено је Танјугу у Европској комисији, поводом нових захтева којима Приштина условљава наставак дијалога.

У Европској комисији су прецизирали да је фокус дијалога у овом тренутку на примени онога што је већ договорено.

„Тренутно се не разговара о ономе што ће после бити“, нагласили су за Танјуг у Комисији.

Дипломатски извори блиски преговарачком процесу Београда и Приштине у Бриселу наводе да је „план о наредној фази дијалога“, који је Едита Тахири јуче представила косовском парламентарном Одбору, заправо стари документ.

„Тај документ је још пре више од две године саставила косовска влада у оквиру консултација о томе како они виде дијалог са Београдом и о темама које би они желели да покрену“, навео је Танјугов извор.

Да би такви предлози, који долазе из Београда и од Приштине, постали и званичне теме дијалога потребно је, истиче, да се и Београд и Приштина о томе претходно сагласе

„Теме које је Тахири поновила пред косовским парламентом, као и поновно прејудицирање исхода дијалога, првенствено је намењено за унутрашњополитичке прилике на Косову“, тврди исти извор.

Начелно, понавља се, у процесу нормализације односа Београда и Приштине увек је у питању дијалог, а не ултиматуми.

Едита Тахири

Додаје се такође да су параметри дијалога јасно одређени, а званичан став Брисела јесте да се у оквиру дијалога разговара о темама о којима се претходно договоре обе стране.

У Европској комисији у овом тренутку не желе да прејудицирају о чему ће се разговарати у наставку дијалога о нормализацији односа.

Поставља се, кажу, питање зашто говорити о следећој фази када није примењено ни све што је од сада договорено у дијалогу.

Коцијанчић је изјавила да није упозната са документом Приштине којим се постављају нови услови пред Београд, али је истакла да је ЕУ посредник у дијалогу чије је тренутни фокус примена постигнутих споразума.

Она је потврдила да ће данас доћи до телефонског разговора премијера Србије и Федерике Могерини.

„Нисам упозната са документом Едите Тахири, али став ЕК је врло јасан – ЕУ је посредник у дијалогу о нормализацији односа две стране. То је дијалог и ништа друго сем дијалога. Оно на шта смо сада усредсређени је примена постигнутих договора. Има пуно договора око којих су се обе стране сагласиле и има споразума који тек треба да буду примењени“, рекла је Коцијанчић одговарајући Танјугу на питање о новим захтевима Приштине.

Примена једног споразума није условљена применом другог, истакла је, већ сви иду заједно.

Те споразуме морају да примене обе стране и то што пре, наглашава Коцијанчић.

Према њеним речима, обе стране су се јасно обавезале на дијалог и додала:

„Надамо се да ће се тако и наставити.“

На питање Танјуга да ли ЕУ има неки план за следећу фазу дијалога и да ли се о томе дискутује, Коцијанчић је поновила:

„Можда ме нисте чули добро, фокус дијалога у овом тренутку је на примени постигнутих договора. Обе стране су постигле договор о многим питањима и то се мора применити“.

Поводом најаве премијера Србије Александра Вучића да ће разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, Коцијанчич је одговорила да може да потврди да је Могерини у „редовном контакту с обе стране“.

„И мислим да ће она обавити телефонски разговор са премијером Вучићем.“

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је да ће се током треће фазе дијалога Београда и Приштине, која ће, према њеним речима, бити и последња, разговарати о питањима као што су демаркација, нестале особе, признање Косова и друга.

Тахири је доставила парламентарној комисији документ који је предат у Бриселу, а који садржи четири кључне тачке или услова Приштине за наставак разговора са Београдом.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕУ Паганија инсталира демонске очи Саурона и Одина како би извиђала Космос

ЕУ Паганија инсталира демонске очи Саурона и Одина како би извиђала Космос

Европска унија намерава да изгради свеобухватни систем за извиђање свемира који ће се састојати из …

ПОЉСКА Напали Центар за вакцинацију после претњи обавезном вакцином!

ПОЉСКА Напали Центар за вакцинацију после претњи обавезном вакцином!

Демонстрације испред центра за вакцинацију организовала је група Пољске жуте кошуље која истиче да се …

Један коментар

  1. Вучић прелази границу „црвене линије“. Ако по Премијеру Србије, земља треба да прихвати услове запада, по питању односа са Русијом и уведе санкције Москви, Вучић је по мом небитном мишљењу сам себи пресудио. Крчаг иде на воду док се не разбије. У том случају, очигледно није приметио пулс сопственог народа. Ако се неко прода ђаволу, „пирoва“ победа му следи. Бар би то морао знати ако је Србин..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *