Брисел притиска и за ГМО храну

0
(0)

ЕВРОПСКА унија, а ни Светска трговинска организација немају право да нас условљавају када је реч о производњи и промету ГМО. Нас притискају представници амбасада и моћних ГМ компанија, који у Србији делују и преко неких међународних финансијских институција. И много јаче земље од Србије имају доста проблема да се одбране, јер је велики политички притисак, али и моћан финансијски лоби компанија које згрћу енормне профите продајући семе ГМО.

Овако за „Новости“ објашњава професор Миладин Шеварлић, саветник Економског института у Београду, „пацку“ од стране Европске комисије, која је у свом Извештају о напретку Србије констатовала да наша регулатива о ГМО није усклађена са европским стандардима.

– Европска банка за обнову и развој хтела је да издвоји 40 милиона долара да „подупре“ увођење ГМО у Србију и на Балкан – истиче проф. др Шеварлић. – Што те паре не би дали за субвенције нашим пољопривредницима уместо моћним ГМ компанијама. Европска унија нема право да нас уцењује, а ми немамо потребу да мењамо постојећи Закон о ГМО, јер нисмо ни близу пријема у чланство ЕУ. Уз то, Мађарска је мењала устав да би се заштитила од ГМО, а осам земаља у ЕУ уопште не производи ГМО.

Важећим законом о ГМО у Србији су забрањени увоз, прерада, промет и производња таквих производа, а како незванично сазнајемо, „кувају“ се измене закона. Како сматра професор Шеварлић, Влада Србије би требало јавно да се изјасни и да организује референдум о овом питању, као што је већ три пута урађено у Швајцарској.

ГРАДОВИ

У Србији је 111 општина и градова донело декларације против ГМО. Како каже професор Шеварлић, ове општине чине 85 одсто укупног становништва наше земље.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српског диктатора два путића воде на две стране: Гроб или затвор

4.4 (13) Свима је јасно да се спрема пад с власти Александра Вучића. Нико не …

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

5 Коментара

  1. Sa 40 mil. $ uvek će u Srbiji naći 40-oricu „balvana“ spremnih za „podupiranje“!

  2. jebem ti Brisel, to Vucic neka sve odjebe, diktirace kad ce ici pisati.

  3. OBJAVITE SVIMA DA ZNAJU O CEMU SE RADI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *