Брисел треба да добије свој Mајдан

0
(0)

Фински дипломата Петер Иискола позива народе Европе да пруже отпор САД и њиховој политици уцена притисака и санкција. Ако Европски парламент одмах не промени свој однос према Русији и САД, свет ће се већ до јесени наћи на прагу новог страшног рата.

Уколико Европски парламент одмах не промени свој однос према Русији и не ослободи се туторства САД, свет ће се већ до јесени наћи на прагу новог страшног рата. У то је убеђен искусни фински стручњак за међународно право, до недавно дипломата, члан Савета Европе, координатор ОУН – Петер Иискола. У разговору са дописником “СП” (Свободная пресса, у преводу, Слободна штампа) он говори о “луткарима” из НАТО-а, чиновницима Европске комисије и многим другим стварима које су директно везане за кризу у Украјини и „Мајдану“ у Бриселу који је све ближи и ближи…

По вашем мишљењу, господине Петер, да ли су украјинска збивања последица чисто унутрашњег «сукоба интереса» или су их изазвале неке «спољашње силе»?
– По мом мишљењу, већ су сви у Западној Европи, и не само тамо, схватили да се ово једноставно није могло догодити без спољашњег уплитања. Сједињене Америчке Државе су главни “луткар”, оне вуку конце којима покрећу своје марионете. Познато је да су у револуцију у Украјини Американци уложили пет милијарди долара. То су недавно објављени званични подаци. Може се рећи да је то оно што је забележено у документима. Можемо само да нагађамо колика су још средства без писаног трага убачена за уништење суверенитета Украјине.

И то, уништење рукама Европљана …
– Тачније, Европске комисије. Она је отворено вршила притисак на председника Јануковича, приморавајући га да потпише Споразум о придруживању између Украјине и Европске уније. Тада није обраћала пажњу на демократију, ни најмање се није бринула за људска права и слободе. Иако много воли да се у јавности крије иза прича о демократији.

Зашто водеће државе Старог света, у лицу своје Европске комисије, дозвољавају да њима управљају САД, као да су буквално легле на руду Јенкија?
– Због тога што, прво, у овој организацији остваривање интереса банкара има приоритет, банкари одлучују о свему у данашњем западном свету. Друго, Европска комисија – није демократска институција. У њој је мање демократије него што је било у Политбироу ЦК КПСС. У Европској комисији је безмало три туцета комесара, именованих од стране Европског савета. Народи Европе нису изабрали те комесаре. Није изненађујуће што се ту често доносе одлуке која имају мало додира са интересима појединих земаља.

У Украјини, они су заменили једну, легалну, групу разбојника, другом, још гором. Знамо: у Кијеву је била демократија, али лоша. Тамо су владали сами олигарси. Сада постоји хунта на челу са другим олигарсима, за Европу погоднијим.

Међутим, Украјина је ситница. ЕУ и САД које стоје иза ЕУ имају други циљ – преврат у Русији. Ако ваша држава покаже слабост, они ће бити веома задовољни. Њима се допадало кад су код вас заповедали Березовски, Ходорковски, Абрамович. И, наравно, никако им се није могло допасти кад је Путин све то прекинуо. За САД је био посебан ударац кад су схватиле да Русија гради, и то не без успеха, Евроазијску унију. Без Украјине, та градња се мало компликује, али је свеједно и даље је реална. Она је очигледна противтежа Европској Унији која је послушна пред Јенкијима! А шта је то Евроазија? Па, то је 75 % светских ресурса. Зар се такав савез може допасти САД?

Кијев је недавно посетио потпредседник САД, Џозеф Бајден. Између осталог, он је у разговору са тренутним украјинским руководством рекао да ће их избавити од зависности од руског гаса. Вели, постоји одлична алтернатива …
– Да, чуо сам то. Апсолутно нестварно. Американцима нису потребни ни Турчинов ни Јацењук са Јарошем. Ове фигуре нису у принципу неопходне ни Европској унији. Стога су и сви разговори и обећања дата наведеним грађанима – чист блеф. Полазим од тога да САД сада имају сопствене реалне проблеме. Код њих задуженост износи 103 % БДП-а. У трговинском билансу имају дефицит од 800 милијарди долара. Русија, поређења ради, има суфицит од 200-300 милијарди. Американци кажу да могу да оборе цене нафте и тако нанесу штету вашој земљи. Они добијају “црно злато” углавном преко Саудијске Арабије. А за њу је пад цена нафте веома штетан. Ваш Путин је 17. априла рекао да Русија неће имати проблема ако падну цене нафте. А Саудијска Арабија хоће, знам то поуздано.

Европска унија је у своје време стварана да би земље помагале једна другој, ради “заједничког просперитета.” А сада испада – ради гушења политичке воље оних држава које су видно економски слабије? Ради коришћења јефтине радне снаге и нових тржишта за себе.
– За ускршње празника сам путовао у Грчку, био у Атини и на Светој Гори. За мене, као православног човека, то је традиционално путовање сваке године. Овога пута сам се много дружио са Атињанима. Не са политичарима, већ са обичним грађанима. Они су ми рекли да се у својој земљи последњих неколико година осећају као за време нацистичке окупације. Мрзе ЕУ и Американце. Када су Грци ушли у Европску унију, нису имали довољно развијену економију. Иако је један од главних услова за све земље приликом приступања био баш економски фактор. У истој ситуацији касније су се нашле Румунија, Бугарска, балтичке државе. Ни оне нису биле спремне да пређу на евро. Међутим, оне су у ЕУ. Зашто? Мислите да Европљани нису видели неприпремљењост ових земаља? Видели су. Али су хтели нове територије, нове земље као своја сигурна тржишта.

Пре осамдесетак година, Немци су то једноставно звали – лебенсраум (lebensraum – животни простор или политичка територија неопходна за постојање државе и економску независност; историјски темељ нацистичке експанзионистичке политике – напомена аутора текста). Узгред, мени су пријатељи, једномишљеници недавно послали две карте – карту Трећег Рајхаса почетка 1940-их и карту садашње Европске уније. Упоредите. Скоро стопроцентно се подударају!

Почев од 2004. године, ЕУ је добила доста нових чланова. На рачун отписивања дугова (или пре – давања милостиње) истој тој Грчкој и неким другим земљама, она покушава да држи ове државе на повоцу. Зато што она хоће лебенсраум. За сад нема концентрационе логоре. Ни ропство. Али већ разара земље. Као сада Украјину. Као раније Југославију. Многи народи Европе не желе овакву политику, они су против ње. Али Европска унија не слуша и не жели да чује критике. Сада затвара уста и медијима. Прошле године су поднели документ о медијима у коме предлажу оснивање посебне комисије за контролу новинара. Да ли Вас то подсећа на нешто?

На Цензуру каква је некад постојала у Совјетском Савезу?
– Да, само још горе. У Совјетском Савезу су, било то добро или лоше, на тај начин штитили своју земљу од “штетног идеолошког мешања”. А овде ће моћи да утичу, укључујући ту и отпуштање, на сваког новинара сваке државе-чланице ЕУ, ако буде написао или рекао нешто против њихове политике. И нико у Европској комисији није рекао ни реч о неприхватљивости таквог документа!

Питер Иискола – у посети Зимском дворцу у Санкт Петербургу

Сада очекујем позив у Европски парламент. Али нисам сигуран да желим да идем. Сувише добро познајем ту организацију. Имају тамо 25.000 хиљада чиновника. Они пишу законе и шаљу на усвајање парламентарцима. То нису национални закони већ су диктирани углавном из Брисела, седишта НАТО-а у Европи. Нема времена ни да се ти закони проуче како треба, толико их је много. Свака четири минута штанцују нови закон. И већ кружи виц да су њихови састанци за посланике попут фитнеса: једном руком гласате, подигни – спусти, подигни – спусти, а другом руком морате да притискате дугме електронског бројача гласова. Тако се шали један парламентарац из Велике Британије. Иза сцене прича вицеве, а плаши се да отворено говори. Као и већина његових колега. Сви они одлично схватају да у Европском парламенту нема ни демократије, ни јавности. Али имају посао и добру плату од 13 хиљада евра месечно.

Како као адвокат и дипломата објашњавате да је приликом разматрања у Организацији уједињених нација за резолуцију о Криму гласало више од половине земаља, а једна трећина је одлучила да се уздржи?
Мени је запало да будем судија у спору између Сједињених Америчких Држава и Ирана. Сада је ситуација слична. Дозволите ми да то објасним на примеру. Замислимо да сте Ви мушкарац и да сте ме ударили. Ја вас за узврат не бих ударио, већ бих вас блокирао као у џудоу. Ви бисте са своје стране позвали полицију и захтевали да у записник унесу да вас је Петар Иискола блокирао, али при томе не бисте поменули да сте пре тога Ви сами ударили Петера. Следи гласање пороте: Питер ју је блокиро? Да. Је ли крив? Ако знате целу причу, није. А ако знате само последњи део, наравно да је крив. Тако је и са Кримом. У УН нису представили читаву историју овог питања, већ само завршетак – придруживaње полуострва Русији. Тако се уопште може гласати у таквој ситуацији? Сигуран сам да ће проћи извесно време, и у УН ће бити процес о Украјини. А тада ће испливати многе неприличне чињенице везане за Европску комисију.

Својевремено сте били координатор Комисије Уједињених нација за проблеме дрога и оружја у Авганистану. Затим сте напустили тај положај. Немате ли намеру да се вратите у дипломатију?
– Недавно су ме поново звали у ОУН. Чак сам прошао и неопходне тестове. Телефонирали су ми баш јуче да чују мој дефинитивни став. Али Ви знате ко је тамо газда, зар не? САД. Ја не желим да им служим. Нисам ја леди Ештон. Имам о свему своје сопствено мишљење. Навикао сам да сам мислим, анализирам и доносим одлуке. Мени је немогуће диктирати. Овакви као што сам ја сада нису потребни ни Уједињеним нацијама ни Европској комисији.

Не могу да не питам Вас, држављанина Финске, Русији суседне земље, какав је однос Ваших земљака према догађајима у Украјини?
– Седамдесет процената финског народа је против НАТО-а. Против рата. Председник земље о овом питању ћути као миш. А конзервативни премијер не крије да је са “обе руке” за НАТО и ЕУ. Парламентарци такође ћуте. Они имају изборе за годину дана, не желе да ризикују. Колико ја знам, сада влада кришом од финских грађана припрема нови споразум са НАТО-ом. Ова информација је недавно процурила и објавили су је неки наши медији. Људи су огорчени. Спремају се да у блиској будућности изађу на масовне демонстрације. За разлику од Финске, у нама суседној Шведској, њен конзервативни премијер Фредрик Рајнфелт поштује вољу свог народа. Он неће дозволити да НАТО буде у Шведској, иако његова сопствена Конзервативна партија умерених и либерала гласа за чланство у НАТО.

Финци, изгледа, нису гласали за санкције против Русије, због наводног мешања у унутрашње ствари Украјине?
– Финска са Русијом има највећу размену. Све главне финске компаније послују у вашој земљи. То је веома корисно за њих. Зашто би оне одлазиле одавде, свађале се са вама?

Да ли Ви видите мирни излазак из кризе?
– Он је у томе да ЕУ најзад напусти своју политику певања пратећих вокала Сједињеним Америчким Државама. Народ Европе је за то. Негодовања због двоструких стандарда европских и америчких политичара чују се у многим државама. Чешка и Мађарска су почела да говоре о могућем изласку из ЕУ. Трезвени гласови стижу из Француске. Постоје људи који су спремни да чак и сад организују свој сопствени Мајдан Бриселу. Њих је још увек мало. Али се већ чује њихов глас. У супротном ће европске нације саме себе обманути. У њиховим државама је у току безумна анти-руска пропаганда. И многи јој, нажалост, верују. Али другог излаза нема осим да Европа престане да пева пратеће вокале САД. Остаје једино рат.
___________
*Питер Иискола је фински дипломата, стручњак за међународно право, бизнисмен. Говори осам језика, укључујући руски. У свом родослову има финске, шведске и руске претке. Део његове родбине “по руској линији” живи у Француској. Први пут је посетио Русију 1980. године, као члан тима који се борио за Европски куп у рукомету против екипе ЦСКА из Москве. У 2000/2001 је као представник Савета Европе радио у Чеченији, а пре тога у истом статусу – у Босни и Херцеговини. Радио је у Сталном арбитражном суду у Хагу. Живео је и радио у Холандији и Француској. Често је у Санкт Петербургу.

Свободная пресса Москва, Српска политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брисел је суспендовао увођење 5G технологије због по људе опасног нивоа зрачења

4.7 (67) „Не можемо уводити такву технологију, ако се не поштују стандарди зрачења који морају …

Кинези стижу под Апенине: Нови италијански прст у око Бриселу

0 (0) Најновији прст у око бриселској бирократији, по свему судећи, јесте намера Италије да …

10 Коментара

  1. dabogda ih brate zahvatilo evropsko proleće kao što je arape zahvatilo arapsko

  2. SAFRONIJE SAH KAZE

    AKO EVROPA NEZNA I NECE DA ZNA DA JE AMERICI CILJ DA SE RAT ZAPADA I ISTOKA ODIGRA U EVROPI ONDA JE EVROPA GLUPA I NAIVNA BILI MI ZIVI I ZDRAVI RUSIJA APSOLUTNO NEMA PROBLEM SA OSTATKOM EVROPE SADA CE SE STVARI DRUGACIJE ODVITI AMERIKA CE SSTRADATI PRVO I NEKOLIKO ZEMALJA EVROPE UKOLIKO SE NEURAZUME RUMUNIJA BUGARSKA SRBIJA BALTICKE DRZAVICE RUSI NECE DIRATI NEMACKU NI PO KOJU CENU PUSTICE DA VIDE STA NEMCI HOCE AKO POGRESE GOTOVIJE CAO

  3. VUCICU AKO SI IMALO PISMEN PROCITAJ

  4. да ће Бог да има сване европско пролеће

  5. eu je formirana od amerikanaca 1954 u hotelu bildergerg badebadem u holandiji kakvo bresuprostavljenje prica za malu decu

  6. NEMOZE SE EVROPA OSOLITI,ONA SE DRZI KO PIJAN PLOTA ZA SAD,A TO NAS VODI U PROPAST !

  7. NEMOZE SE EVROPA OSOLITI,ONA SE DRZI KO PIJAN PLOTA ZA SAD,A TO NAS VODI U PROPAST !

  8. NEMOZE SE EVROPA OSOLITI,ONA SE DRZI KO PIJAN PLOTA ZA SAD,A TO NAS VODI U PROPAST !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend