Опасни отпад коначно одлази из Барича

0
(0)

Опасан отпад из круга фабрике „Прва искра” у Баричу требало би да буде уклоњен до краја маја. До тада, овај део обреновачке општине биће под пооштреним надзором. Транспорт опасних материја које ће бити отпремљене на безбедан третман у једну од земаља Европске уније, обавиће лиценциране компаније, уз одобрење Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Војска Србије уклониће контаминиране делове темеља и објеката.

– Увели смо стање приправности у области Барича због фабрике „Прва искра” да би се овај отпад потпуно безбедно одвезао. Овај материјал сада није опаснији него пре пет или 15 година, само нам је потребан појачан надзор док се он уклања. Не постоји опасност нити потреба за узбуњивањем јавности – нагласио је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, који је јуче обишао баричку фабрику са државном секретарком у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Станом Божовић.

Чучковић је најавио координисану акцију те локалне самоуправе, града, Министарства одбране и Министарства пољопривреде и заштите животне средине и подсетио да су веома токсичне материје у постројењима у Баричу, у близини ушћа Колубаре у Саву, ускладиштене више од једне и по деценије.

– Обреновац ће, када завршимо овај посао, постати потпуно безбедан град када је реч о опасном отпаду – поручио је Чучковић.

Стана Божовић навела је да ће уклањање отпада коштати 120 милиона динара, а биће однето око 750 тона опасног материјала. Најпре ће Влада Србије донети закључак на основу којег ће бити формирана комисија и изабрана фирма или конзорцијум који ће извести радове.

– Колико ће тачно трајати само одношење, зависиће од тога какве лиценце има извођач. Детаље ћемо знати када конкурс буде закључен. Цео процес пратићемо у складу са свим процедурама. Тај материјал ће највероватније бити одвезен у Аустрију или Мађарску – истакла је Стана Божовић.

Питање фабрике у Баричу актуелизовано је у прошлогодишњим поплавама, када је један од приоритета био да вода не дође у контакт са ускладиштеним отпадом. Инспектори за заштиту животне средине обишли су овај објекат крајем августа 2014. и констатовали да је ту неадекватно ускладиштен један контигент од чак 500 тона опасног отпада.

Представници предузећа у реструктурирању „Прва искра” тада су навели да је за решење овог проблема неопходно око милион евра, али да та фирма није у могућности да самостално збрине те материје, без помоћи државе. Део отпада у претходних пет година препакован је како би се привремено умањила опасност.

Одношење небезбедног материјала је у децембру прошле године најавио и градоначелник Синиша Мали, који је том приликом рекао да је чишћење неопходно како би ту могла да почне градња нове фабрике крајем 2015. или почетком 2016. Планирано је да на том простору производни објекат гради кинеска компанија „Меита”, чија је делатност аутомобилска индустрија и да у погону у Баричу буде отворено готово две и по хиљаде радних места.

Почело чишћење обреновачке каналске мреже

На простору општине Обреновац почела је и акција чишћења каналске мреже за одводњавање, а у првој фази радиће се у осам најугроженијих месних заједница. У Звечкој и Грабовцу екипе ЈП за изградњу Обреновца на терен су изашле пре два дана, на основу дописа који су послали представници тих насеља.

– Урадили смо анализу са члановима савета свих месних заједница наше општине и на основу тога утврдили план и редослед чишћења. Уредићемо канале у појасу самих саобраћајница, али и оне који повезују путеве са њивама. Највећи проблеми су настали због немара. Зачепљени су цевни пропусти – истакао је Милан Марошанин, директор ЈП за изградњу.

Расписан je и посебан тендер за чишћење корита Баричке реке, а извођач тих радова требало би да буде познат за двадесетак дана.

– То би могло да значи да ћемо до краја месеца кренути у чишћење овог водотока – додао је Марошанин.

 
Н. Белић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски рекорд: Ниш са 180 хиљада становника загађенији од Пекинга са двадесет милиона људи

5 (1) Грејање и индивидуална ложишта су главни узрочник аерозагађења и са лошим квалитетом ваздуха …

Рељић: Будите паметни поводом вакцинације – догађања у корона-циркусу тек ће бити експлозивна

4.6 (29) * Поборници планетарног вакцинисања имaће проблема с народом. Преко половине Британаца не жели вакцину. Исти …

2 Коментара

  1. E DA JE SAMO TO JEDINI OTPAD U SRBIJI DE BI NAM BIO KRAJ,IMAMO MI I OTPAD KOJI NIKO NEĆE

  2. haha fabrika je odavno otisla al za ovaj otpad bri ga ih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *