fbpx

Брисел: Усвојен нови договор о трансферу и заштити личних података између ЕУ и САД

0
(0)

БРИСЕЛ – У Бриселу је данас формално усвојен нови договор о трансферу и заштити личних података између ЕУ и САД након што је пре неколико месеци Европски суд правде у Стразбуру одбацио ранији аранжман због могућег надзора комуникације од стране америчких обавештајних служби, јавља АП.

ЕУ и САД кажу да нови „Штит приватности“ америчким компанијама, укључујући Фејсбук и Епл, намеће строже обавезе чувања личних података појединаца – од њихових здравствених података до активности на друштвеним мрезама.

Нови аранжман ће ступити на снагу 1. августа, али они који га критикују тврде да није довољно добар да не штити довољно кориснике, као да и даље омогућава америчким агенцијама праћење тако да неки оцекују још један судски процс.

Америчка влада је обећала да ће било какав приступ власти личним подацима због националне безбедности по новом аранжману бити уређен „јасним условима, ограничењима и надзором као и да неће бити могућ генерализовани приступ подацима“.

Овим се потенцијално завршава период неизвесности за компаније после одлуке Европског суда правде у октобру да је ранији договор назван „Сигурна лука“ неважећи јер не штити довољно кориснике и потрошаце када се њихови подаци складиште у САД.

Тај договор који је користило око 4,500 компанија омогућавао је лак трансфер података из ЕУ тако што су америчке компаније обећавале заштиту приватности еквивалентун оној у ЕУ, али пресуда суда је отворила могућност да повереници за заштиту личних података буду преправљени жалбама грађана који су забринути за заштиту приватности.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САД желе да формирају коалицију за борбу против кинеске претње

5 (2) Сједињене Амерчке Државе желе да формирају коалицију за борбу против „кинеске претње“, изјавио …

Јавни дуг Србије и Европе – Јупитер и волови

3.4 (5) Шта се може закључити на основу искуства из претходних 20 година? Да ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *