Брисел увео санкције против Мађарске!

0
(0)

БУДИМПЕШТА СЕ ПРВА НАШЛА НА УДАРУ „ФИНАНСИЈСКОГ ПАКТА“ КОЈИ СУ ЕУ НАМЕТНУЛЕ НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА

  • Мађарска се – заједно са Пољском, Белгијом, Малтом и Кипром – нашла на списку држава које током 2011. и у првим недељама 2012. нису држале буџетски дефицит држе у планираним оквирима. Брисел је, међутим, оценио да само Мађари не предузимају праве и ефикасне мере
  • Европска комисија отворено тражи да Мађари коригују сопствени устав и да га усагласе са „европским законодавством“. Сасвим конкретно: да се из устава избаце промене које ограничавају самосталност централне банке и уставног суда и све што је отворило врата мењању изборних закона којима се, по мишљењу и ЕУ и мађарске опозиције, фаворизује владајућа странка Фидес премијера Виктора Орбана

          ЕВРОПСКА унија увела је санкције против Мађарске! Због неиспуњеног плана смањења буџетског дефицита.

          Будимпешта се на овај начин прва нашала на удару „финансијског пакта“ који су осталим земљама чланицама ЕУ наметнули Никола Саркози и Ангела Меркел. Односно о мерама из „Пакета шест законодавних иницијатива“ који предвиђа да државе-чланице буџетски дефицит током неколико година морају свести на највише 3 одсто свог бруто друштвеног производа.

          Мађарска је, као и друге земље, имала право да ниво дефицита планира сама, а Европска комисија право на „усаглашавање и контролу“.

          Мађарска се – заједно са Пољском, Белгијом, Малтом и Кипром – нашла на списку држава које током 2011. и у првим недељама 2012. нису показале спремност и способност да дефицит држе у планираним оквирима. Брисел је, међутим, оценио да само Мађари не предузимају праве и ефикасне мере.

          Будимпешта је новембра прошле године тражила финансијску помоћ ЕУ и ММФ, али је била одбијена и то је само потврдило да је мађарски буџетски дефицит , у суштини, понајвише политички проблем.

          Мађарима је при том доста јасно било стављено на знање да су нови кредити изостали због ограничавања самосталности националне емисионе банке. Брисел је, чак затражио да се у закон о централној банци унесу „неопходне измене и допуне“. А убрзо су ствари отишле још даље.

          Брисел је отворено затражио и да Мађари коригују сопствени устав и да га усагласе са „европским законодавством“. Сасвим конкретно: да се из устава избаце промене које ограничавају самосталност централне банке и уставног суда и све што је отворило врата мењању изборних закона којима се, по мишљењу и ЕУ и мађарске опозиције, фаворизује владајућа странка Фидес.

          Сатеран у ћошак, премијер Виктор Орбан изјавио је да је све што тражи ЕК од мађарске „брзо и лако решиво“.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

После пандемије, хиљаде миграната опет на српско-мађарској граници

3 (2) Током пандемије коронавируса, европске земље предузеле су веома стриктне мере на границама, што …

Мађарска полиција открила тунел испод границе са Србијом

3.3 (3) Мађарска полиција спречила је прошлог викенда више од 300 миграната да илегално из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend