Бугарска за 746 милиона евра купује 150 борбених возила којима ће заменити застареле оклопне гусеничаре совјетског порекла

0
(0)

Бугарска армија издвојила је 746 милиона евра за набавку 150 борбених возила пешадије точкаша којима ће заменити застареле оклопне гусеничаре совјетског порекла.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа (www.balkansec.net), Софија се тако прикључила све дужој листи земаља које механизоване јединице пребацују са гусеница на точкове, али и државама региона које у кратком року желе да замене наоружање из времена хладног рата.

Портал наводи да је пројекат више пута одлаган због недостатка новца, али сада се чека на коначни избор понуђача.

После вишегодишњег преиспитивања потреба и прикупљања података од разних произвођача, Бугари су дефинисали шта желе – 90 возила у верзији борбених возила пешадије и 60 возила за ватрену, борбену, логистичку и инжењеријску подршку, а сада остаје да се изабере произвођач у послу вредном 746 милиона евра.

За посао се тренутно боре швајцарски МОВАГ, који нуде возило Пирана 5 које је већ купила Румунија, као и финска Патрија, која на тендеру учествују са чувеном Патријом АМВ коју користи Хрватска. Из трке су испали Немци због понуде која је била већа од лимита од 746 милиона евра, док су се Французи повукли јер нису добили очекиване директне преговоре на државном нивоу.

У плану који је усвојио бугарски парламент наводи се да је потребно оспособити три борбене групе нивоа батаљона (са по 30 борбених возила пешадије, плус возила за подршку) за операције одбране земље и одбране савезника из НАТО-а на основу члана 5. Вашингтонског уговора који дефинише колективну одбрану Северноатлантске алијансе.

„Иако су у ‘финале’ ушли Моваг и Патрија, искуства набавке наоружања у Бугарској говоре да утакмица за вредан посао још није готова. Првобитни план био је да већ у току 2018. године почне исплата аванса потенцијалном добављачу и да се цела набавка исплати у ратама до 2029. До краја 2019. године требало је да буде испоручено 12 возила, сва борбена возила до краја 2023, а оклопњаци за подршку до 2029. године. Ништа од тога се још није догодило и све очи понуђача усмерене су га државном врху Бугарске“, наводи се.

Сви понуђачи су успешне компаније које су последњих година у доброј финансијској ситуацији и имају стабилно пословање.

Бугарска, са друге стране, планира велика улагања у војску, али су све набавке оптерећене политиком и до последњег тренутка се не зна шта ће се и од кога купити, додаје портал Балканска безбедносна мрежа.

(Бета)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарски председник Борисов на саслушању – коцкање, покушај убиства, изнуда новца

4.3 (4) Бугарски премијер Бојко Борисов, министар финансија Владислав Горанов и посланица Менда Стојанова испитани …

Бугарски председник Борисов снимљен у спаваћој соби, а поред њега – пиштољ, свежњеви новчаница по 500 евра и злато

4.2 (5) * РАДЕВ: „Пилотирао сам авионима и управљао дроновима, али немам ништа с тим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *