Бундестаг поново продужио мандат немачке војске на Косову - против гласали посланици Алтернативе за Немачку и Левице

Бундестаг поново продужио мандат немачке војске на Косову – против гласали посланици Алтернативе за Немачку и Левице

Бундестаг је опет продужио мандат немачке војске на Косову. Против су били једино посланици десничарске АфД и Левице. У питању је најдужа таква мисија у историји о којој се у парламенту водила жива дебата.

Двадесет година након почетка мисије Кфора на Косову су посланици немачког Бундестага по 21. пут гласали да се продужи учешће Бундесвера у тој мисији – додуше у мањем обиму. Уместо досадашњих 800 војника, највише ће моћи да се пошаље њих 400. Али то су максималне дозвољене бројке – на терену тренутно има још свега 68 припадника Бундесвера.

За продужење мандата гласала су 493 посланика, против је било 146, а шесторо се уздржало. Наставак мисије на Косову подржали су, осим владајућих Демохришћана и Социјалдемократа, још Зелени и Либерали док су против били посланици десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) и Левице. Дебата у којој су изнети различити ставови трајала је око 45 минута.

Јуратовић: Опет прети рат

Демохришћанин Петер Бајер подсетио је да су трупе пре две деценије затекле „земљу уништену ратом, са преко 850.000 избеглица, а то је сасвим другачија ситуација од оне данас“. Позитивне промене се, како је рекао, могу захвалити и војникињама и војницима Кфора. Бајер је рекао да је добро што је максимални мандат смањен на 400 војника, али да ту границу не треба пребрзо даље снижавати „јер не иде све у позитивном смеру“.

„На Косову данас нема оружаних конфликта па је ипак мир веома крхак“, рекао је и социјалдемократа Јосип Јуратовић. Он је подржао мисију тврдећи да је то један од два начина које Немачка има да се побрине за стабилност у региону. Други је, како је рекао, европска перспектива.

„Треба да престану игрице. Већ петнаест година разговарамо са земљама Западног Балкана о европској перспективи, а сада са речи коначно ваља прећи на дела. Некад мислим да многи још нису схватили – на Балкану прети рат. Морамо да деламо свесни тога како бисмо спречили ново крвопролиће у срцу Европе“, додао је Јуратовић.

Посланик десничарске АфД Армин-Паулус Хампел залагао се против наставка мисије, рекавши да је она од почетка била кршење међународног права и резолуције 1244. „Из тога је произашла такозвана фаилед стате, криминална држава којом владају криминалци. Трговина дрогом, људима, послови са оружјем, илегално прање новца – о томе читамо у вестима сваке међународне агенције.“

Он је, говорећи о идејама о разграничењу, закључио: „Косово није способно да преживи, пре или касније ће се прикључити Албанији. Дајмо Србији регионе у којима превасходно живе Срби како би у миру могли да живе међу својим сународницима.“

О кршењу међународног права говорио је и Александер Ној из Левице: „Нечувено је да се критика ове мисије увек изједначава са критиком Бундесвера. Не. Не ради се о војникињима и војницима који тамо служе. Ради се о доносиоцима политичких одлука који их инструментализују и шаљу тамо за интересе своје политике моћи.“

Посланик Зелених Мануел Зарацин је, подржавајући продужење мандата, подсетио на јачање тензија на Косову и недавна хапшења на северу Косова када је наводно било и размене ватре. „Када се то зна, Кфор је и даље елементарни фактор стабилности и заштите. Са тим је тамо сагласна велика већина становништва, укључујући и српску мањину у парламенту и Влади као и Влада Србије“, рекао је Зарацин.

Он је додао да Зелени нису задовољни начином на који је, без укључивања српске мањине у одлуку, формирана косовска војска, али је тај чин назвао „реакцијом на претње и агресивну реторику српске Владе“. Српски политичари са Косова су марионете, рекао је Зарацин, а сви они који дигну глас, бивају означени као издајници – између осталих Оливер Ивановић.

Најдужа мисија у историји

Учешће у јединицама Кфора је најдужа мисија у историји модерне немачке војске. До сада је њој служило 135.000 немачких војника. Живот је изгубило 27 војника – али не у борбама, већ у саобраћајним несрећама, незгодама са оружјем или самоубиствима.

Прошлог октобра је Бундесвер предао своју дугогодишњу базу у Призрену косовским властима и тамо треба да настане „иновациони парк“.

Дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Погледајте како су шиптарске терористичке банде отвориле ватру на окупљене Србе (видео)

Погледајте како су шиптарске терористичке банде отвориле ватру на окупљене Србе (видео)

Драма у Северној Митровици и Звечану, полиција пуцала на окупљене Србе, у болници шесторо У …

Звечан: Шиптарска терористичка банда пуцала у леђа Срећку Софронијевићу

Звечан: Шиптарска терористичка банда пуцала у леђа Срећку Софронијевићу

Срећко Софронијевић из Звечана упуцан је јутрос од стране припадника специјалне косовске полиције, и он …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *