Чајетина – У организацији ратних ветерана Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије

0
(0)

Чајетина – У организацији ратних ветерана Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије

а уз подршку и помоћ општине Чајетина, по узору на сличне кампове у Руској Федерацији, на Златибору се од 9. до18. августа одржава први „Омладинско патриотски камп Златибор 2018“, у оквиру кога ће се деца и млади упознати са српском духовном, националном и војном историјом и културом, уз прилику да се друже са српским и руским војним ветеранима.

Основни циљ организовања овог кампа је да се код младих генерација развија љубав према отаџбини и родољубљу, као и према неговању културе и традиције, да се успостави свест о обавезама и раду као и пријатељским односима и толеранцији међу људима.

„Хтели смо деци да предочимо да имају искуства у сналажењу у разним екстремним ситуацијама, као што су прва помоћ, противпожарна заштита, мало борилачких вештина, алпинизам, стројева обука како би осетили тај војнички дух. Сигуран сам да многи од њих имају жељу да данас, сутра обуку униформу српске војске, тако да желимо да им дочарамо како то заиста изгледа“, изјавио је Жељко Вукелић, пред Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије.

Инетресовање младих је велико, али због ограниченог броја учесника овога пута на капу учествује 10 девојчица и 34 дечака из свих крајева Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, узраста од 12 до 23 године. Подршку у организовању кампа пружила је општина Чајетина, јер овакви догађаји баштине праве вредности.

„Посебно је задовољство што се овакав камп одржава на Златибору , где су поред учесника из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, присутни и учесници из Руске Федерације, са којом цела Србија, али и Општина Чајетина има добру сарадњу. Ми смо једина општина у Србији која има отворену Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом. Надам се да ће и ово дружење и овај камп учврстити ту сарадњу, али је и проширити у неким другим сегментима“, рекао је заменик председника Општине Чајетина Арсен Ђурић.

Инструктори кампа ће са младима радити и на развоју спортских вештина, снаге ума, уметности, превазилажењу тешкоћа, усвајању здравог начина живота, физичког тренинга, јачања пријатељства, дружења, солидарности и узајамне помоћи, као и развоја позитивних и корисних животних вештина и психофизичких способности код деце.

„Мислио сам да би ми добро дошло за неке физичке потребе у животу. Желим да научим и пружање прве помоћи“, један је од разлога због којих се за камп пријавио Арсеније Бајчеић.

„Научићу многе вештине и сналажење у природи, као и спортске активности, али пре свега патриотизам. Желим да покажем љубав према отаџбини јер то је дужност сваког Србина“, очекивања су Вукашина Митровића из Новог Сада.

Међу учесницима је и Тамара Сибинчић која је навела своје разлоге учешћа на капу: Желим да научим неке практичне вештине које немамо прилику да научимо у школама, као и да се дружим са својим вршњацима“.

Организаторима је циљ да ово не буде једини камп у Србији, већ желе да пример дају осталим Удружењима јер сматрају да овакав вид кампова може да заживи, јер постоји велико интересовање и родитеља и деце, уздајући се у подршку надлежног министарства.

ГЗС / Златибор Пресс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Саопштење за јавност ветерана из Пионирског парка! (видео)

5 (1) Миодраг Мокан и Ненад Станић ексклузивно за Тв Српски Kолектив износе саопштење за …

О разлозима и циљевима протеста ратних ветeрана у Београду који трају већ 39 дана (видео)

5 (2) Говоре: Руски добровољац Алберт Андијев, Ненад Михаиловић и Миодраг Мокан. Представници бораца и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend