четвртак , 24 септембра 2020
Фото: Бета/Дарко Војиновић (архива)

Чак 10.000 миграната затражило да живи у Србији за само 2 месеца, НВО поручује морамо да их интегришемо…

3.4
(5)

НВО сектор трља руке, хиљаде миграната имају намеру да остану у Србији што значи већи обим бизниса за њихове чланове…

Мађарско затврање граница променило је све. Преко 10.000 економских миграната и азиланата сада је правним путем изразило своју намеру да остану и живе у Србији.

Kроз Србију је ове године (за само 2 месеца у јануару и фебруару) прошло преко 35.000 миграната, а од тога њих 10.000 успело је да изрази намеру да овде добије азил, речено је данас у ЕУ инфо центру.

Радош Ђуровић из политичке невладине организације Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила истакао је да је највећи проблем мигранта у Србији приступ азилу, односно потешкоће при подношењу захтева.

„Без стручне правне помоћи они не могу да покрену систем и њима највише недостају информације и помоћ. Имамо повећање броја људи који траже азил, када упоредимо претходне године. Укупно 10.000 миграната је успело да изрази жељу за азилом, док је њих 31 успело да добије азил ове године“, навео је Ђуровић.

Мигранти у Србији уз помоћ бројних огранизација, добијају потребну помоћ и информације на терену.

„Углавном се трудимо да их психо социјално оснажимо, али и да јавност обавестимо о адекватним и провереним информацијама шта се заиста дешава на терену“, додаје припадник либералне НВО која сарађује са државом.

Он наводи да инсититуцијама недостају ресурси, капацитети и да је интеграција немогућа без подршке локалних организација цивилног друштва и локалних грађана.

„Повећава се број оних који желе да остану у нашој земљи и зато је важно да локални актери подрже успешну интеграцију. Одређени број људи је заглављен више месеци и година и налази се у нерешеном статусу, стога им је неопходна помоћ“, додаје он.

Треба истаћи да Ђуровић у прилогу није осудио напада које су вршили мигранти над нашим грађанима.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.8 (4) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Mинистарство просвете припрема школе за укључење миграната у наставу!?

4.6 (10) Министарство просвете је почетком септембра упутило допис свим школама у Србији и тражило …

4 Коментара

 1. Tačno je što se u članku kaže. Ali danas Srba nema,osim pojedinaca. Ti pojedinci čuju vrisak nerođenih generacija, ali su nemoćni da bilo
  što učine , za nas sada i za nerođene generacije. Namnožilo se mnogo DRUGOSRBIJANACA (sami sebe zovu E L I T A ) i ti drugosrbijanci
  udružili su se sa drgocrnogorcima koji su MONTENEGRINI u Montenegro i u Crnoj Srbiji,i zajedno napadaju Srpsko tkivo u Srbiji,Crnoj Gori, BIH i u Hrvatskoj. Oni koji su ostali kao Srbi – ne treba da se zavaravaju da će navedene antisrbe dozvati razumu, to je apsolutno nemoguće. Potrebna je
  viša sila ili bolje reći B O G ,da se preumljenim mozgovima stane na put. A tračak nade se pojavio opet prvo u Crnoj Gori (Ako vrhovi ne krenu naopakim
  putem) .. pojavio se preko litija koje su u toku. Možda je to znak Srbima da se okrenu Bogu i njegovoj Crkvi ,moralu i pravilima koje je dao na početku osnivanja Crkve. I to okretanje Bogu i moralu moglo bi da pomogne da se održi ono što je iskonsko … možda će to spasiti Srbe.

  Emigranti su jadni ljudi – ali oni nose svoj jad i čemer i ne treba dozvoliti da ga prospu po našem narodu i da na taj način Srbi nestanu.
  Treba ustati silom protiv emigranata i protiv svih koji ih pomažu. Ako žele da ih pomažu neka to čine u zemjama odakle su emigranti …
  .a Srbi nebi trebali dozvoliti da taj ološ koji profitira „pomažući“ emigrantima – da uništi Srbe poštapajući se olizanim filoskulama idiotizma.

 2. PROTERAJ GAMAD!!!…sta breeeee,Madjari i ostali se zatvorili,OOONI kao trebaju da dobijaju krov nad glavom dok nasim porodicama izvrsitelji oduzimaju isti…NE!!! NE IDE tako gospodo…JA hocu posao i kroov nad glavom a ne da primamo primitivce sa peska koji jos i siluju zene u po’ bela dana….ALOOOO!!!! SRBIJOOOO!!!!

 3. Миша Јовановић

  Радош Ђуровић нека их води на своје имање ако га уопште има и нека им дозволи да се паре са својом блиском родбином. Ђубре једно издајничко. Све невладине организације су плаћеници наших непријатеља и те организације треба под хитно затворити. У Америци свака невладина организација која се финансира од страних земаља по закону мора да се региструје као страни агент. То једино не важи за Србију, банана републику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *