Друштво

Целокупно руководство Адвокатске коморе Боеграда поднело оставке (видео)

У току је редовна Скупштина Адвокатске коморе Београда на коме се расправља не само о смени руководства већ и разлозима за оправдани протест адвоката због најаве да ће доћи до допуне Закона о парничном поступку којима се у судским процесима привилегују богати грађани Србије.

Новим изменама, по свему судећи, грађани ће бити принуђени да одустану од тужби против банака, јер новац који ће морати да им исплате на име судских трошкова, биће већи од вредности самог спора.

Новим изменама грађани Србије, који немају новчаних средстава, биће ускраћени права да туже, јер неће имати одакле да плате неопходну судску таксу, тако да ће им практично бити онемогућен приступ суду. Ипак, можда битнија измена односи се на спорове грађана са банкама, а којих има највише у Србији.

Овим изменама грађанин, који је покренуо више парничних поступака против исте банке, биће дужан да, без обзира на успех у спору, плати банци трошкове у свим тим поступцима, осим у првом који је покренуо.

„Из нових измена произилази да уколико грађанин не тужи за све за шта може да тужи у тренутку подношења прве тужбе, касније би могао да тужи и за остале тужбене захтеве, међутим, без обзира на исход истих, морао би да плати трошкове туженог у поступку, односно банке. У тој ситуацији фаворизију се тужени и овакве измене закона подстичу банке да све тужбе оспоравају и да на тај начин одуговлаче поступак, без обзира што ће исти изгубити, јер ће свакако наплатити трошкове од тужиоца, односно грађанина“, казао је адвокат Лазар Танасковић.

„Оно што грађани треба да знају јесте да те масовне тужбе постоје због банака и оне су једини кривиц за то. Банка зна шта је дужна, неспорно је да морају да врате износе које су узимале неосновано на име обраде кредита. То су судови свих инстанци потврдили, па и Врховни касациони суд. То функционише тако што грађанин дође у банку и каже: „Хајде да ми добровољно вратите новац“. Банке на то кажу да неће да врате, без икаквог образложења, и тиме остављају грађанину две могућности – да тужи или да одустане“, каже адвокат.

Једна од храбрих бораца за правду у свету адвокатуре је и Јелена Павловић, која је гостовала код Дејана Петра Златановића и прецизно објаснила који страни фактор стоји иза свега и коме одговара да у Србији потпуно нестане право и правда.

У емисији је гошћа открила застрашујуће податке везане српско правосуђе, који се тичу баш свакога од нас јер нас све погађају. Врло прецизно је објаснила шта се тренутно дешава, ко стоји иза урушавања права и правде у Србији, али и шта је све до сада урађено штетно по народ, правду и Устав што нисмо ни знали.

Овде можете погледати тај интервју ако вас детаљније занима шта је све у вези овог проблема имала да каже адвокат Јелена Павловић:

После вишечасовног заседања Скупштине Адвокатске коморе, председник УО Адвокатске коморе Београд Југослав Тинтор и потпредседник Вељко Делибашић, поднели су неопозиве оставке заједно са још четири члана УО.

Србин.инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!