fbpx

Цена горива у Србији никако да падне

0
(0)

Иако је цена нафте од петка поново почела да расте, па је барел нафте типа „брент” премашио 63 долара, гориво је на пумпама у Хрватској од јуче најјефтиније од  2015. године, пише портал „Цијена горива. инфо”. Прерачунато литар дизела се сада у тој држави продаје за 18 динара јефтиније него на српским пумпама, а ауто-гас за 16 динара. Цена бензина је скоро иста и овде и тамо где кошта 153,6 динара.

Цене безоловног бензина од 95 октана у Словенији (мимо ауто-путева и путева) смањене су од ове недеље за 0,2 цента на 1,3 евра – 157,2 динара, а дизела за 2,2 цента на 1,271 или 149,9 динара по литру, саопштило је Министарство привреде. Разлог појефтињења у већини бивших југословенских република је велики пад цене црног злата у претходне две недеље. Међутим, у Србији и БиХ нема тог појефтињења. С тим што је и поред тога бензин у БиХ јефтинији него код нас за око 22 динара.

Просечна малопродајна цена горива у земљама региона

У нашој земљи је за протеклих десетак дана гориво појефтинило у просеку за око један динар. Простора за веће појефтињење је било с обзиром на то да су после четворомесечног раста, цене сирове нафте од половине маја падале. Интересантно је да је само пре годину дана цена барела нафте коштала скоро 78 долара, а гориво се у Србији точило јефтиније него данас. Бензин се продавао за 151 динар дакле, три јефтиније него данас, а дизел за 162 динара.

У поређењу са ценама у региону дизел је само у Албанији и Грчкој, а гас за аутомобиле у Грчкој и Мађарској, скупљи него код нас. По цени бензина и даље смо у средини лествице. У нафтним компанијама кажу да су, с обзиром на трошкове, цене реалне.

У односу на Северну Македонију евродизел је у Србији скупљи за чак 39,1 динар, ТНГ је у Бугарској јефтинији за 23,49 динара.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да су трошкови набавке нафте врло високи и да је то осим државних захватања у цени горива највећи разлог што су цене на пумпама такве какве јесу, будући да је Србија зависно увозна. Скоро 80 одсто деривата, који се потроше у Србији, или је добијено прерадом увозне нафте или су директно увезени деривати.

– Дакле, не можемо се изоловати од утицаја светског тржишта. Све ове промене нису тако драстичне. Не можемо сигурно очекивати неке велике промене на српском тржишту – каже он.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија прихватила нову методологију преговарања са Европском унијом: Брзог приступања ЕУ (не)ће бити

3.8 (4) Александар Вучић, на видео-самиту у Паризу, потврдио је да је Србија прихватила нову …

Француска и Немачка: Вучић и Хоти сложили се да нормализују односе уз потписивање споразума

3 (8) „Нормализација односа између Kосова и Србије незаменљива је за безбедност и стабилност региона …

Један коментар

  1. Није цена нафте на светском тржишту пресудна за цену у малопродаји. Кожу са леђа нам скида наша држава са својим наметима. Преко 50% цене су порези и акцизе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *