fbpx
Насловна / Србија / Економија / Цена горива у Србији никако да падне

Цена горива у Србији никако да падне

Иако је цена нафте од петка поново почела да расте, па је барел нафте типа „брент” премашио 63 долара, гориво је на пумпама у Хрватској од јуче најјефтиније од  2015. године, пише портал „Цијена горива. инфо”. Прерачунато литар дизела се сада у тој држави продаје за 18 динара јефтиније него на српским пумпама, а ауто-гас за 16 динара. Цена бензина је скоро иста и овде и тамо где кошта 153,6 динара.

Цене безоловног бензина од 95 октана у Словенији (мимо ауто-путева и путева) смањене су од ове недеље за 0,2 цента на 1,3 евра – 157,2 динара, а дизела за 2,2 цента на 1,271 или 149,9 динара по литру, саопштило је Министарство привреде. Разлог појефтињења у већини бивших југословенских република је велики пад цене црног злата у претходне две недеље. Међутим, у Србији и БиХ нема тог појефтињења. С тим што је и поред тога бензин у БиХ јефтинији него код нас за око 22 динара.

Просечна малопродајна цена горива у земљама региона

У нашој земљи је за протеклих десетак дана гориво појефтинило у просеку за око један динар. Простора за веће појефтињење је било с обзиром на то да су после четворомесечног раста, цене сирове нафте од половине маја падале. Интересантно је да је само пре годину дана цена барела нафте коштала скоро 78 долара, а гориво се у Србији точило јефтиније него данас. Бензин се продавао за 151 динар дакле, три јефтиније него данас, а дизел за 162 динара.

У поређењу са ценама у региону дизел је само у Албанији и Грчкој, а гас за аутомобиле у Грчкој и Мађарској, скупљи него код нас. По цени бензина и даље смо у средини лествице. У нафтним компанијама кажу да су, с обзиром на трошкове, цене реалне.

У односу на Северну Македонију евродизел је у Србији скупљи за чак 39,1 динар, ТНГ је у Бугарској јефтинији за 23,49 динара.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже да су трошкови набавке нафте врло високи и да је то осим државних захватања у цени горива највећи разлог што су цене на пумпама такве какве јесу, будући да је Србија зависно увозна. Скоро 80 одсто деривата, који се потроше у Србији, или је добијено прерадом увозне нафте или су директно увезени деривати.

– Дакле, не можемо се изоловати од утицаја светског тржишта. Све ове промене нису тако драстичне. Не можемо сигурно очекивати неке велике промене на српском тржишту – каже он.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија по „квалитету живота“ на 77. месту од 80 земаља света!

4.5 (11) Бољи животни стандард грађана – према обећањима која стижу из Немањине 11 – …

Које територије је Србија унела у Југославију – Историја која се прећуткује (видео)

4.6 (11) Из емисије Србија Глобал. Говоримо о државном праву Србије које проистиче из докумената …

Један коментар

  1. Није цена нафте на светском тржишту пресудна за цену у малопродаји. Кожу са леђа нам скида наша држава са својим наметима. Преко 50% цене су порези и акцизе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *