ЛАЖЕШ БРНАБИЋКА,земљу је у задњих 7 година напустило преко 350.000 младих!

0
(0)

ЖЕНЕВА – Премијерка Ана Брнабић обратила се данас учесницима Међународне конференције рада у Женеви поруком да је 4. индустријска револуција прилика за Србију да сустигне развијени свет а да су две кључне области у које морамо да улажемо-образовање и креативност.

Она је подсетила да је Србија у протеклих пет година спровела тешке, али неопходне реформе како би остварила макроекономску стабилност, унапредила пословно окружење и смањила незапосленост, која је прелазила 25 одсто а сада је пала на око 12 одсто.

Као и многе земље, ми се боримо с високим стопама незапослености младих, али видимо побољшања у последњих неколико година захваљујући циљаним акцијама, истакла је она и додала да је Србија скоро преполовила незапосленост младих, која је пре седам година износила 51,1 одсто.

„Развили смо мала и средња предузећа, увели одрживе подстицаје за предузетнике – посебно младе предузетнике – за покретање нових компанија и запошљавање већег броја људи, нарочито у дигиталном сектору“, навела је Брнабић.

Према њеним речима, просечна бруто зарада је повећана за 6,7 одсто у односу на прошлу годину, а током протеклих пет година минимална зарада повећана је за 35 одсто.

Упркос поменутим напорима, пред нама је и даље дуг пут до постизања истинске једнакости, праведности и сигурности на свим радним местима, поручила је премијерка.

Навела је и да је Међународна организација рада, у марту ове године сарађивала с нама на креирању и усвајању Програма достојанственог рада за период од 2019. до 2022. године, који ће нам помоћи да остваримо највише стандарде рада и социјалне заштите.

Како је навела, у сарадњи с Међународном организацијом рада и социјалним партнерима, проширена је кампања ‘Реци не раду на црно’, која одвраћа компаније од пословања у сивој економији.

Пред нама су још увек веома значајни изазови на које морамо да одговоримо, рекла је Брнабић.

У том контексту истакла је потребу да се осигура да је што мање људи у опасности од сиромаштва, да се сузи јаз између најбогатијих и најсиромашнијих, осигура да су људи адекватно награђивани за свој рад, као и да њихови послодавци редовно уплаћују све здравствене, социјалне и пензијске доприносе.

Такође је потребно да се осигура да људи раде у безбедним окружењима и да примењују и поштују све стандарде безбедности на раду, и да се смисле начини да се дугорочно ојачају пензијски фондови.

Најургентнији изазов с којим се сви суочавамо представља изазов који намећу четврта индустријска револуција и дигитализација, истакла је Брнабић.

Тренутна технолошка револуција, каже она, доноси до сада невиђене промене у начину живота и рада које се одвијају невиђеним темпом и нема сумње да ће она као ниједна раније заменити послове које обављају људи..

У том контексту, образовање какво данас познајемо – фокусирано на припрему за једну професију или једну област – већ је застарело, истиче Брнабић и додаје да према Светском економском форуму, деца која су сада у основној школи радиће послове који тренутно ни не постоје.

Све више људи неће имати стално запослење, већ ће радити као фриленсери. Према Светској банци, Србија је међу три водеће земље у свету по броју фриленсера по глави становника, указала је она.

„Све више људи ће радити на даљину. Моћи ћете да живите у једној земљи, а да радите за компанију у другој земљи.“

Као лидери држава, наша дужност је, истиче Брнабић, да учинимо све што је у нашој моћи да припремимо своје грађане за промене у свету рада.

Она је навела да је фокус Владе Србије у последње две године скоро у потпуности био на припремању друштва за изазове које доноси четврта индустријска револуција, а две су кључне области у које морамо да улажемо-образовање и креативност.

„Морамо да реформишемо образовни систем тако да припрема младе људе за послове будућности које још ни не разумемо – не знамо шта ће ти послови бити, шта ће подразумевати и како би могли да изгледају – због тога је нужно да улажемо у образовање које учи децу како да мисле, а не шта да мисле“, рекла је премијерка.

Зато су у Србији уведени кодирање и програмирање као обавезне предмете у основној школи, тако да данас ученици од 10 до 12 година у Србији уче Сцратцх и Пyтхон, а 13-годишњаци почињу да уче Пyгаме.

„Зато смо свим основним школама у Србији обезбедили безбедан приступ интернету и тренутно, тј. ове године улажемо додатних 20 милиона евра у брзи интернет за првих 500 основних школа и 10.000 дигиталних учионица, а све са циљем потпуне дигитализације до 2021. године“, навела је она.

Такође, већ је пет пута повећан број специјализованих часова информатике у средњим школама, а још више ће их бити на располагању како интересовање ученика буде расло из године у годину.

Поред улагања у образовање, добра влада мора и да креира право окружење за успех приватног сектора.

„Зато смо издвојили преко 100 милиона евра за инвестиције у инфраструктуру како бисмо омогућили боље окружење за стартапове, иновативне компаније и истраживање и развој“, рекла је Брнабић.

То обухвата изградњу револуционарних научних и технолошких паркова, истраживачких института, лабораторија и подршку стартап центрима широм Србије, а не само у главном граду, додала је она.

Тиме желимо да подстакнемо разноврсну привреду засновану на знању, иновације, креативност и предузетништво, каже она.

Такође користимо државна средства за финансирање преквалификација, тако да људи имају прилику да стекну нове вештине и знања и буду боље припремљени за убрзани свет у ком живе.

„Наш програм преквалификација до сада је помогао око 1.500 људи, а још 500 људи тренутно пролази обуку. То даје резултате. Око 35 одсто људи после преквалификација је могло да промени каријерни пут и пронађе боље послове или пронађе посао по први пут“, истакла је премијерка.

Србија такође мења пореске политике како би подржала улагања у истраживање и развој, иновације и образовање.

„Од 1. јануара ове године, увели смо значајне пореске олакшице за компаније које улажу у истраживање и развој, стартапове и интелектуалну својину произведену у Србији“, наводи премијерка.

„Креативност, иновативност, инвентивност и генијалност су кључни за наш развој и биће кључни за развој света и светске радне снаге у временима која долазе“, оценила је и додала да је као премијерка 100 одсто посвећена пружању подршке образовању, култури, науци, иновацијама и креативним секторима у Србији.

„Док припремамо своје грађане за будућност, потребан нам је отворен дијалог како бисмо били сигурни да улажемо у људе на најбољи могући начин“, рекла је она, додавши да је управо сада време за делање.

„С овим променама морамо да се суочимо заједно. Морамо да обликујемо будућност рада коју желимо да видимо“, закључила је премијерка уз поруку да 4. индустријска револуција представља прилику за земље попут Србије да сустигну развијени свет.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Мени се чини да је ово нова врста короне јер иде на младе, никада нисам видео да репираторни вирус напада тестисе“: Др Несторовић о повратку вируса

4.5 (4) Много младих људи има упалу плућа иако није било тако у марту, априлу, …

Гутовић: С обзиром колико пуно Вучић прича мало и лаже

5 (22) Глумац Лане Гутовић гостовао је на Јутјуб телевизији Балканинфо где је у низу …

Један коментар

  1. ПерунГромовник

    Kurvatska kurava….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend