Цене хране на краткој узди

Цене хране на краткој узди

Влада Србије пакетом мера покушава да успори поскупљења намирница и да ублажи последице суше. Министар пољопривреде: Издвојено 15 милијарди динара. Пољопривредници: Сад је касно

ВЛАДА Србије у четвртак је одлучила да интервенцијама из Робних резерви успори раст цена хране и ублажи последице суше. Колико ће успети у покушајима да заустави поскупљења основних намирница, велико је питање, јер у трговине готово свакодневно од произвођача стижу нови, виши ценовници. И стално се најављују нови.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да ће за помоћ пољопривредницима због тешких последица суше, бити издвојено између 12 и 15 милијарди динара.


– Мере су подељене у три сегмента и у овом тренутку то је максимум максимума, па можда и превазилазе могућности државе и владе – рекао је министар Кнежевић. – Три сегмента мера односе на ослобађање пољопривредника одређених финансијских обавеза или њихово пролонгирање, одговарајућу интервенцију на тржишту, стабилности снабдевање и цена, као и финансијску помоћ пољопривредницима, кроз повећање одређених подстицаја.

Зауздати поскупљења, по свему судећи, неће бити лако ни са бројним мерама Владе. Тако ће млеко и млечни производи скоро свих домаћих произвођача поскупети у септембру за бар два одсто, прерађено воће и поврће за 12 одсто, а средства за личну и кућну хигијену за три до осам одсто. Црне прогнозе појединих стручњака да ће свеже месо бити папрено скупо, као и да ћемо доћи у ситуацију да меса нема довољно на нашем тржишту, делују веома реално. Широм Србије многобројни сточари чак и у бесцење нуде стоку, јер немају чиме да их хране.

 

ОБЕЋАНЕ СУБВЕНЦИЈЕ – ИАКО се ради о усменим и неодговорним обећањима бившег министра Душана Петровића, датим без правног основа, ми ћемо пронаћи начин да пољопривредници добију субвенције које су им пролетос обећане – рекао је министар Кнежевић. – Добио сам уверавање надлежних министарстава да ће потребна средства за мере за ублажавање последица суше бити обезбеђена, пре свега рационалнијом прерасподелом буџета.

 

– Сигурно је да ће бројно стање живе стоке и даље опадати, с обзиром на то да су прогнозе да ће бити остварено тек 30 до 40 одсто планиране ратарске производње – рекао је Ференц Мајор, председник Савеза удружења узгајивача свиња Србије. – Држава мора што пре да интервенише да би се очувало сточарство, јер ће у супротном број живе стоке у земљи и даље опадати.

Мере помоћи пољопривреди, како оцењује проф. др Миладин Шеварлић, председник Друштва аграрних економиста, јесу добре, али ће њихов ефекат на раст цене основних животних намирница бити краткотрајан. Дугорочно, каже Шеварлић, ове мере неће дати такав ефекат.

– Влада би требало, ако жели да избегне раст цена основних намирница, да се фокусира на помоћ пољопривредницима у наредном циклусу производње, односно, у јесењој сетви – каже Шеварлић. – Губитак, односно недостатак рода, настао ове године, не може да се ничим надокнадити, тако да би мера подршке сетви била апсолутно оправдана. Требало би размотрити могућност да се грејс период за кредите одобри и нерегистрованим газдинствима, пошто би тако њихов ефекат био знатно шири. И откуп кукуруза за Робне резерве заслужује подршку, али и ова мера ће бити неефикасна, ако се понуди цена која је нижа од тржишне.

Мере министарства, према речима Жарка Кобиларова, ратара из Змајева, стигле су доста касно и већим делом су усмерене према сточарима.

– Регресирано гориво је оно што нам је хитно потребно, пошто је жетва сунцокрета у јеку, а ми литар нафте плаћамо готово 150 динара – каже Кобиларов. Либерализација увоза, уз забрану извоза, за нас ратаре би била погубна. Ако се то догоди, бићемо тучени са две стране. С једне, сушом, а са друге, лошом ценом…

Стипан Шарчевић, власник фарме свиња, који се бави узгојем товљеника, такође истиче да мере касне, као и да сточарима највећи проблем праве посредници, односно, трговци сточном храном и месари.

ПОВЕЋАЊЕ ПОДСТИЦАЈА

ЗА тов јунади сточари ће уместо 5.000 по грлу добијати 10.000 динара, а за тов свиња 1.000 динара до краја године. Предвиђено је и да се постојећи износ премије за млеко од пет динара по литру млека повећа на седам динара за трећи и четврти квартал ове године, као и да се до краја године прошири број корисника подстицаја за генетско унапређење сточарства ублажавањем критеријума за стицање права на те подстицаје.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Већи порез за власнике запуштених њива

Већи порез за власнике запуштених њива

Истина је да је реч о приватној својини, али она је ипак ограничена друштвеним интересом, …

Све више конопље на српским њивама: Зарада три пута већа од кукуруза

Све више конопље на српским њивама: Зарада три пута већа од кукуруза

Индустријска конопља није нова култура на нашем поднебљу и може се рећи да је неправедно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *