Опасни отрови вребају из тањира

Опасни отрови вребају из тањира

Србија пуна опасних хемикалија, годишње се потроши више од 700.000 тона. Само на ВМА, сваке године лечи се више стотина људи због тровања штетним материјама

ПОТРОШЊА опасних хемикалија у Србији драстично расте. Према последњим подацима, за годину дана потрошено је 714.812 тона, од којих је више од пола – 58 одсто, веома отровно. Уз то, повећана је употреба токсичних хемикалија за 35,8 одсто, штетних за 33 одсто, а канцерогених и мутагених за 0,8 одсто.

Повећана потрошња опасних хемикалија у производњи, али и домаћинствима, последњих година знатно утиче на здравље становништва и уништавање животне средине. То је и један од разлога што је Агенција за хемикалије направила први регистар хемикалија које се у нашој земљи користе и које Србија увози. А у току је и припрема прописа на основу којих ће радити инспекција. Како су нам рекли у Агенцији, у њиховом регистру је око 23.000 хемикалија и око 1.700 привредних субјеката који раде с тим материјама.

Немарним грађанима, међутим, никакви правилници и упутства нису од користи, јер број случајних тровања расте из године у годину. Само у Центру за токсикологију на Војномедицинској академији годишње заврши неколико стотина најтежих случајева.

ОБАВЕЗНЕ ЕТИКЕТЕ СА УПОЗОРЕЊЕМ ПРОДАВЦИ су обавезни да опасне хемикалије држе на одговарајућем и посебно обележеном месту. Уз то, треба да пруже све информације о безбедном руковању и ризицима, наводи се у новим прописима о држању опасних хемикалија. Етикете морају да садрже графичке приказе, као и текст који указује на њихова опасна дејства и мере предострожности.

– Амбулантно смо лечили 120 особа због тровања токсичним гасовима и њих 60 који су се отровали корозивима и пестицидима. А, сто пацијената је због тих отрова било смештено у болницу. Већина тровања била су случајна. Јер, људи у незнању попију или удахну штетну материју – каже проф. др Славица Вучинић, начелник Центра за токсикологију.

Најчешћа случајна тровања су сирћетном киселином, корозивима, средствима за чишћење одвода, бојама и средствима за бељење. А ове изузетно опасне хемикалије, држе се на неодговарајућим местима.

– Годинама инсистирамо на томе да се сирћетна киселина повуче из слободне продаје – прича проф. др Вучинић. – Она изаизива тешка тровања, оставља трајне последице и прави од људи инвалиде. Највећи број пацијената који фатално заврше, умру од тровања корозивима, јер их попију случајно.

Према њеним речима, опасна су и средства за заштиту биља, која нису под контролом. Постоји провера намирница које се увозе и извозе, али се не контролише ниво пестицида.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

До када ће месо остати овако скупо

До када ће месо остати овако скупо

Малопродајне цене свињетине и јунетине у месарама држе се и даље на високом нивоу. Према …

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената...

После поскупљења струје привреди од чак 120% чекају нас огромна поскупљења хране, енергената…

Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић изјавио је данас да је струја за фирме и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *