Пола Србије у пламену

0
(0)

Широм Србије у четвртак регистровано 246 пожара, најтеже на Златибору, на Рогозни и у Расини. Упркос апелима, увек негде плане. Чиготу у четвртак гасила три хеликоптера и 73 човека

У СРБИЈИ је у четвртак регистровано 246 пожара, међу којима неколико већих. Поред Златибора и Рогозне, где су пожари највећи, готово да нема општине у којој спасилачке екипе нису у стању двадесетчетворочасовне приправности. Ватрогасци са Старе планине нису силазили претходних осам дана и успели су да сузбију пожаре, а у Александровцу битка са ватром не престаје пуна два дана.

На Чиготи на Златибору гори око 100 хектара борове шуме. Начелник Сектора МУП Србије за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је у четвртак да су на овој планини ангажована 73 ватрогасца и спасиоца, људи из Сектора за ванредне ситуације, радници предузећа „Србијашуме“ и скупштине општине. На терену су ватрогасаци из Ужица Чачка, Горњег Милановца, Ваљева, Крагујевца, Пријепоља, Обреновца, као и два хеликоптера МУП, а најављен је и долазак специјалног руског хеликоптера за гашење пожара.

Командир ватрогасне бригаде у Ужицу Саша Цицварић каже да ватра до четвртка није угрожавала викенд насеља, али је због велике концентрације дима евакуисано једно домаћинство са стоком.

Између среде и четвртка ватрогасци су са три хеликоптера (један руски и два српска) угасили пожар у околини Житорађе. Овај пожар је у среду избио у атару села Коњарник и захватио је око 400 хектара шуме и ниског растиња, а ватра се брзо проширила и на села Зладовац и Старо Момчилово.

– Захваљујући пожртвованости људи из Прокупља и Центру за ванредне ситуације у Нишу, пожар је угашен – каже Горан Стојковић, председник општине Житорађа. Штета је огромна јер су стабла на неколико стотина хектара или потпуно изгорела или нагорела.

За разлику Житорађе, пожар на планини Рогозни на северу Космета и даље бесни и прети кућама у селу Дубока. Иако око 200 ватрогасаца и припадника Цивилне заштите из Лепосавића покушава да локализује ватру, пожар не јењава.

У Расинском округу у последња три дана избило је више од 30 пожара. Александар Лазаревић, начелник Одељења за ванредне ситуације каже да су ватрогасци без престанка пуних 36 сати гасили пожар у атару села Козница и то на четири фронта.

– Забрињава нас јак ветар, посебно јер се ради о боровој шуми – каже Лазаревић. – Неколико кућа је било угрожено, али све време дежурамо, тако да у овом тренутку ниједан људски живот ни објекат нису угрожени.

Већину пожара изазвали су мештани палећи ниско растиње. У највећим који су избили у александровачкој општини у Бановцу у Варварину и у Мојсињу у ћићевачкој општини страдало је 50 хектара шуме и растиња, док је између села Срње и Крвавице ватра захватила 10 хектара.

 ВАТРА ИДЕ ПРЕМА ГОСТИЉУ – ТЕРЕН је неприступачан па тешко долазимо до пламена. Зато смо довезли булдожере који прокопавају путеве како би ватрогасна кола стигла до буктиње. Посао отежава ветар који дува великом брзином – каже Цицварић. – Пламен се шири према Гостиљу где се налазе стамбене куће, па је тамо и највећа концентрација ватрогасаца који успевају да сачувају домаћинства.

 Апели да се не пали ватра на отвореном не престају, али упркос томе екипе из Лознице имају најмање две до три интервенције дневно. На територији Краљева и околине изгорело је око 70 хектара суве траве и растиња. Највећи пожар избио је на падинама Гоча у селу Станишинци надомак Врњачке Бање, али је брзо локализован, као и пожари на брду Ћава, такође на падинама Гоча. У атару села Матаруге на обронцима Столова гори непосредно крај манастира Жича.

– Готово истовремено избије по неколико мањих пожара, а ми немамо довољан број екипа да бисмо свуда правовремено стигли – каже Радоица Кочовић, начелник за ванредне ситуације у Краљеву.

ТРАЖЕ ПОМОЋ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

– ВАТРОГАСЦИ и мештани су немоћни. Затражили смо од Владе Србије да пошаље хеликоптере, јер је Кфор саопштио да наводно нема техничких могућности да узима воду за хеликоптере – објашњава Александар Јаблановић, заменик председника СО Лепосавић. Пожар на Рогозни недалеко од села Столови избио је у суботу и захватио око стотину хектара. У четвртак је вођена борба да се не приближи селима Дубока и Баре.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је трагедија

4.8 (13) Kад кловн забавља народ, то је комедија. Kад кловн влада народом, то је …

Економски судар САД и Кине у Србији

5 (3) Доласком Америчке развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београд, наша земља дефинитивно постаје економски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *