fbpx

Чешка шаље војнике који ће Мађарима помагати у подизању ограде на границама

0
(0)

Министар одбране ЧР Мартин СТРОПЊИЦКИ изјавио да чешка армија има спремних до 2.600 војника које ће послати у мешовите патроле са пограничном полицијом уколико би се трасе миграције промениле и повеле и преко Чешке, а да ће већ сада заједно са полицијом увежбавати и интервенције против избеглица

ЧЕШКА војска ће средином октобра послати Мађарској 50 војника, пољску кухињу и технику као помоћ за изградњу ограде на границама.

У току су и преговори о томе да војске држава Вишеградске групе заједнички поставе и финансирају један сабирни центар, тзв. хотспот који Европска унија планира на периферији Уније на избегличким трасама.

„Европа заиста није глобални Деда Мраз“, казао је у интервјуу који објављује данашње Право чешки министар одбране Мартин Стропњицки и нагласио да ма како му се не свиђају ограде и зидови, има разумевања за Мађарску што је у садашњој ситуацији прибегла таквом решењу.

Чешки војници, укупно до 50 њих, уз војни материјал и технику, остаће у Мађарској максимално два месеца, пошто на толико може да их пошаље влада без одобрења парламента.

Стропњицки је изјавио да чешка армија има спремних до 2.600 војника које би послала у мешовите патроле са полицијом на чешке границе уколико би се трасе миграције промениле и повеле и преко Чешке, а да ће већ сада заједно са полицијом увежбавати и интервенције против избеглица.

„Војници су прошли курс интервенција у маси. Припрема је важна, зато што је то психички врло захтевно, да у интервенисању не претерају или супротно – да не буду беспомоћни. Погледајте призоре када су Мађари употребили сузавац и водене топове. Мађари јесу оштри, али ја сумњам да су то урадили а да пре тога нису, минимално једном, а ја мислим да су бар три пута преко мегафона позвали на енглеском ’разиђите се јер ћемо употребити водени топ’“, казао је Стропњицки.

Чешки министар апеловао је да Европљани престану да се препуцавају међусобно већ да предузму конкретне мере да управљају приливом избеглица већ у почетној фази, да ЕУ обезбеди границе и коначно састави списак безбедних земаља.

„Нервира ме како је талас имиграната стихијски и то што одбијају да се региструју. То само повећава ризике по безбедност“, казао је Стропњицки и додао да претња да ће се са избеглицама у Европу инфилтрирати и терористи тренутно није велика, али да би било наивно мислити да је нема.

Стропњицки је казао да практично не постоји начин да се спречи Исламска држава да врбује истински очајне избеглице, породице које су уз таква страдања прешле хиљаде километара, дошле у Европу и уместо у бољем животу обреле се у избегличком логору, или су избеглице у логорима у суседству Сирије.

„Током дана NATO у Острави, јордански амбасадор ми је казао да у логорима код њих има већ 1,5 милион избеглица, стиже по 100 људи дневно. А Јорданаца има шест милиона. На питање како са тим излазе на крај, одговорио је да, ако се за избеглице не побрине Јордан, побринуће се Исламска држава“, рекао је Стропњицки.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Паровић снимио доказе на граници: Вучићев режим овако превози илегалне мигранте (видео)

4.9 (9) У село Јаша Томић на граници Србије и Румуније, свакодневно таксисти из Београда …

Аустрија на границама распоређује војску

4.8 (5) Припадници резервног састава аустријске војске од сутра после подне први пут у историји …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *