Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Бабиш: Србија да буде примљена у отворени шенгенски простор

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио је да се залаже за отворени шенгенски простор у који би ушла не само Хрватска већ и Србија, а да се Европска унија ефикасно брани против нелегалне миграције на спољашњим границама.

„Једини ко је бранио границе шенгена 2015. године био је Виктор Орбан који је поставио ограду против миграната. Ја сам тај који често на Европском савету говори: узмимо у шенген Бугарску, Румунију, Србију и Хрватску. Имајмо јасну стратегију према Западном Балкану и бранимо Европу против нелегалне миграције на спољашној граници“, казао је премијер Бабиш у интервјуу који данас објављује чешки дневник Право.

Чешки премијер демантовао је да жели да се врате националне границе и упозорио да тражи шенгенске границе и простор али такав какав би заиста функционисао.

„Рецимо Хрватска и Бугарска сјајно чувају границе али нису део шенгена што је апсурдно. Морамо да бранимо Европу на спољашњој граници, а нелегалну миграцију можемо да зауставимо само борбом против кријумчара људи и споразумима са Турском, Мароком, Алижиром, Тунисом, Либијом“, казао је Бабиш.

Премијер Бабиш подсетио је да су се од избегличке кризе 2015. године ствари у ЕУ промениле и да сада Данска, Шведска и Аустрија које су тада дочекивале мигранте добродошлицом сада их већ одбијају.

„Ја сам за шенген који функционише, чак сам за то да се прошири али то мора да буде ефикасан систем, дакле доследна заштита спољашње границе, а слободно кретање унутар“, рекао је Бабиш.

Пред јесење парламентарне изборе у Чешкој заказане за почетак октобра владајућа странка АНО премјера Бабиша и радикалне националистичке странке покушавају да врате у предизборну кампању баук да ће Чешку преплавити муслимански мигранти, оптужујући странке центра деснице да би се у случају њихове победе остварили ти страхови Чеха, међутим за сада без успеха.

Док је проблем избеглица и миграције пред изборе 2017. године био на првом месту у анкетама агенције ЦВВМ као горући проблем који влада мора да решава, пред ове изборе свега 33 одсто Чеха миграције види као неки проблем.

Највећи проблем којим би морала да се позабави нова чешка влада према оцени 56 одсто анектираних је огроман дефицит у државном буџету у који је Чешка ушла покушавајући да се бори против пандемије корона вируса и да после затварања због пандемије оживи привреду.

Друга важна тема у предизборној кампањи је пандемија у којој је Чешка била међу најпогођенијим земљама са преко 30.000 мртвих, док је за 48 одсто Чеха горући проблем корупција.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

„Референдум се поништава! Одговараће и Вучић и Загорка! Ево како су крали“ (видео)

Гост медијских кућа „Центар”, и „Србин.инфо”, у емисији „Интервју”, био је потпредседник ДЈБ, адвокат Војин …

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Русија је почела да активно користи своје системе електронског ометања против земаља НАТО-а и земаља …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *