fbpx

Четрдесет и двоје српских судија позвано да сутра положе заклетву пред Хашимом Тачијем

0
(0)

Четрдесет и двоје судија српског правосудног система на Косову позвано је да сутра положе заклетву пред „косовским председником“ Хашимом Тачијем.

Они би требало да почну са радом у оквиру косовског правосудног система 23. октобра, када се очекује и почетак рада, по први пут од 1999. судова „Републике Косово“ на Северу, потврђено је за КоССев у судском савету Косова. Сутра би, према ранијем договору косовског и српског председника – Хашима Тачија и Александра Вучића, споразум о правосуђу између Београда и Приштине требало да буде „у потпуности спроведен“.

Да ли ће се српске судије сутра и појавити на полагању заклетве пред Хашимом Тачијем за сада није познато. Из Судског савета, међутим, наводе да су „веома оптимистични“.

„Позив је послат за 42 судије и не знамо да ли ће отићи сутра, или не. До сутра заиста не могу да кажем ништа, али смо веома оптимистични да ће то да се догоди сутра,“ казао је генерални директор секретаријата Судског савета Косова, Шкељзен Маљићи, објашњавајући да би полагање заклетве требало да се одржи, према досадашњој пракси, пред косовским председником, у Приштини.

На питање када би српске судије, уколико сутра положе заклетву, требало да почну да раде, Маљићи каже:

„Према споразуму између два председника у Бриселу – 23. октобра би требало да се појаве. Тада би требало да почне са радом и зграда суда на Северу, у Јужној Митровици – тужилаштво, Зубин Поток, Лепосавић – сви. Ово је у складу са споразумом између два председника.“

Да ли ће сутра заклетву положити и српски тужиоци до објављивања ове вести КоССев није успео да добије потврду.

Споразум о правосуђу постигнут је почетком фебруара 2015. године. Након тада постигнутог споразума, из београдског преговарачког тима истакли су да уз овај споразум постоји и „пратећи споразум који разрађује све детаље“, те да „ни на једном месту, нема ни грба, ни назива ‘Република Косово'“:

„На судској документацији неће писати ‘АП КиМ’, али ни ‘Република Косово’.“

Навели су и да ће српске судије полагати „статусно неутралну заклетву“, односно „посебну врсту заклетве која неће бити иста као заклетва коју полажу судије косовски Албанци“.

КоССев

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СНС представио нови предизборни спот “За нашу децу“ у којем су на мапи Србије изоставили Косово и Метохију

5 (1) Српска напредна странка представила је нови предизборни спот у којем су на мапи …

Мигранти као гарант опстанка Вучића: Ево шта се дешавало док смо ми били заточени

4.8 (27) Уторак, 07. април 2020. Смедерево. Улазак у четврту недељу Вучићевог ванредног стања. Србија …

Један коментар

  1. JAVICE SE I VISE OD CETRDESET I DVOJE. TAKAV IM JE MENTALITET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *