fbpx

Немачки медији: Влада Србије повећава плате и пензије – заправо, делимично смањује смањење од пре три године

0
(0)

Влада повећава плате и пензије – заправо, делимично смањује смањење од пре три године. Саговорници ДW сматрају да је то маска за изостале реформе јавног сектора, а можда и најава парламентарних избора.

Премијерка Ана Брнабић најављује да ће од 1. јануара уследити повећање плата и пензија. Предвиђено је да пензије порасту за пет процената, а плате у јавном сектору за десет – односно пет одсто за оне који раде административне послове. Економисти сматрају да је та одлука била очекивана, јер је пре извесног времена председник Србије Александар Вучић најавио повећање плата војсци, полицији и Безбедносно-информативној агенцији (БИА).
Главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк каже за ДW „да ће сада то повећање добити и други, јер би било тешко оправдати да повећање добију војска, полиција и БИА, а не добију, рецимо, здравство и образовање. За администрацију очито није било довољно новца па ће они добити повећање од пет одсто.“

Ћулибрк међутим покушава ствар да доведе у реалне оквире – раст цена ове године износио је чак 3,5 одсто што значи да ће пензионери, како каже, заправо имати свега 1,5 одсто више куповне моћи у односу на почетак ове године.

Паре пред изборе

Повећање плата и пензија уредник у Новом магазину Мијат Лакићевић види пре свега као политичку одлуку. „То указује на чињеницу да ћемо наредне године имати изборе, сасвим сигурно изборе у Београду; а ово повећање ми говори да ћемо највероватније имати и републичке изборе, иако наравно то не можемо са сигурношћу тврдити.“

Када је реч о процентима, Лакићевић сматра да је повећање плата у јавном сектору превисоко. „Јавни сектор је још увек привилегован, мање се ради а веће су плате него у приватном сектору, и ово је по мени још један сигнал да у Србији од реформи јавног сектора неће бити ништа.“

Ако се анализира стање српског буџета, као и препоруке Фискалног савета, који наводи да је постигнута стабилност јавних финансија и да мере штедње више нису неопходне, поставља се онда питање зашто економски аналитичари критикују ова повећања?

Милан Ћулибрк каже да се власт хвали стабилним јавним финансијама – „све је то лепо“ – али да повећање плата и пензија смањује простор за додатне инвестиције. „То је параметар по којем је Србија најгора у региону јер има најмањи удео инвестиција у БДП-у. А без инвестиција нема бржег привредног раста. И то је врзино коло у којем се налазимо већ неколико година јер и ове године имамо најспорији привредни раст.“

Мијат Лакићевић скреће пажњу на чињеницу да маса плата није повећана, јер је бар према званичним подацима смањен број запослених у јавном сектору. „Ако тако гледамо, онда је и у реду да се запосленима повећају плате.“

Али, упозорава Лакићевић, „до сада нисмо видели никакве реформе у управи, здравству, просвети… Дакле, све се своди на квантитет, а квалитет услуга јавног сектора је и даље веома низак. А то је била кључна поента мера штедње. То смањење није уследило да би се смањио притисак плата и пензија на буџет, него да се јавни сектор реформише. Људи у јавном сектору ће вероватно бити задовољни, али остали грађани Србије немају превише разлога за задовољство.“

Повећање – оптичка илузија?

Када се говори о платама и пензијама упорно се говори о њиховом „повећању“, као да се заборавља да су плате и пензије због мера штедње већ смањене још од 2014 године. Зато Милан Ћулибрк истиче да не можемо говорити ни о каквом повећању.

„Сви пензионери који су имали натпросечне пензије и даље ће имати мање него што су имали пре мера фискалне консолидације, а некима са пензијама изнад 25.000 динара су умањиване и за 22 одсто. Такође, не би требало заборавити да су ове повишице практично у међувремену већ поједене растом цена на мало. И када се погледа реални раст пензија од 2009. године наовамо, оне су тренутно – без ових пет посто повишице – скоро 20 посто мање него што су биле“, каже глодур НИН-а.

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић тврде да ће повећање плата и пензија утицати и на раст БДП-а. Процена је да би ова повећања могла појачати домаћу тражњу, самим тим и домаћу производњу.

Милан Ћулибрк сматра да за такве оцене нема никаквог основа. Напротив, он се прибојава да се овако само подстиче – увоз. „Следеће године можемо имати проблем који до сада нисмо имали, а то је раст трговинског дефицита. Повећана потрошња може довести до тога да ћемо више увозити него што извозимо. Томе доприноси и прилично јак динар, али и то такође можемо посматрати у контексту предстојећих избора“, закључује Ћулибрк.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији сваки десети запослени у ризику од сиромаштва

0 (0) Тачно 10% запослених и пунолетних грађана Србије је у ризику од сиромаштва упркос …

„Вреди ли Биљана Ивковић Поповић као три наставнице и четири медицинске сестре?“

4.4 (10) Пре 20 дана, на овом истом месту представио сам план Странке слободе и …

2 Коментара

 1. Zeleo bih da mi ovi ingeniozni analiticari objasne na koje povecanje penzija misle, kad je meni penzija i posle najavljenih 5% manja nego 2014. godine? Takodje bih ih pitao kada ce u penziju, posto su poceli da se gube u procenama!?

 2. Milomir Ivanovic „Podržavam vladu i podržavam Anu (Brnabić)“, rekao je kratko Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

  Predsednik je, međutim, otvoreno rekao da ga je lično veoma pogodilo i da mu je, kako kaže, teško palo to što je vladajuća koalicija nazad četiri godine radila da bi mogla da se pohvalili ovim rezultatima, ali da uvek ima onih koji su nezadovoljni i koji napadaju rad vlade suštinski nizašta.
  ??????????????????????????On podržava Vladu a mi treba dasmo zadovoljni ovim o čemu Baron Minhauzen nikada ne priča, samo pominje lažni „suficit“ A?
  Koliko su? starani investitori odneli po osnovu onih 10 000 evrova po zaposlenom radniku a zatim otpuste 70% radnika?.
  Koliko su? strane banke iznele novaca kroz najveće, (samo za Srbe) kamate na svetu?.
  Koliko su? opljačkali Amerikanci na KIM eksploatišući rude Kosova (šiptari gaje paprike i marihuanu za Srbe…i EU)
  Koliko su? Amerikanci prodali čeličnog lima za auto industriju EU I SAD od 8 000 tenkova i isto toliko dr. borbenih oruđa, pretopljenih u Čeličani Smederevo koju su kupili za dolar i SADsu vratili ciganima iz Vlade taj usrani dolar? dogovi ostali da vrate naša deca?..
  Koliko su? Englezi, ameri, kanaderi… odneli ? iskopavajući zlato umesto Srba?
  Koliko su? Ne Vladine Organizacije uzele novca za 24 godine od Zapada na račun građana Srbije a ništa nisu dobro donele građanima Srbije samo 24 godi podmeću i poturaju razne smicalica kako bi građani imali što manje šanse da promene ovakav sistem?.
  Koliko su? članovi izdajničkih Vlada u svim sazivima pozajmili novca Od MMFa a isti prelile preko tajnih računa u džepove svojih članova porodice a oni opet tajno izneli na Zapad da tamo pokreću privredu?
  Koliko su? vlasnici preduzeća oštetili državu? ne plaćanjem dažbina niti; po nekada ni zarade ni platu radnicima?.
  Koliko su? predsednici opština oštetili državu rasprodajući vlasništvo Lokalne samouparve?
  Koliko su? vlasnici privatnih partija potrošili od „donatora “ na izbore? koje posle navodno hapse i puštaju „bez dokaza“? aliim plaćaju nanetu bol?? na račun poreskih obveznika?.
  Koliko su građani potrošili na kineski bofl usled nemanj prava da pokrenu proizvodnju kao državljani Srbije (ako nemaju ino pratrnera iz Hrvatske Slovenije, Nemačke, Austrije…, sam Srbin nema pravo da išta proda na Zapadu osim u Rusiji)
  Kolko je? tačno Vučić prodao zemlje, oranica i placeva Arapima šiptarima Nemcima Hrvatima… i po kojoj ceni?
  Koja je? cena EPSA koji hoštapler Vučić PREDAJE, halo PREDAJE, na upravu Merkelovoj! ( Ako tvoja partija ne zna da upravlja EPSOM, a ti je pokloni svetskoj mafiji)…
  Kolika je? stvarana cena Telekoma koji opet Vučić priprema za otuđenje navodno trebaju mu novci za penzije, penzioneri? (njajača i jedina firma koja radi u Srbiji po dva osnova; redovno plaćaju dugove i redovno umiru tako da se fond PIO stalno puni? (Unici će da prodaju dedovinu da vrate pozajmljeni novac za dedinu i babinu penziju).
  Kad se ovo sabere, i kad se ustanovi tačna cifra duga i gubitaka, imase pravo postaviti pitanje uslova prdaje NIS GASA Rusima ali opet da se vidi politička pozadinakoja više nije ista… Koštunica je imao predlog da pokloni uz odrđene uslove (Južni tok) a Tadić je prodao za mizernu cenu samo da ga Rusi podrže na vlasti… Vučić nije pomenuo te ugovore dok ga ameri nisi zajašili kao magarca kog vodi Merkelova, SADa ga Erdogan „hrabri kao će „biti“ Južni tok ali pre toga , nešto oko Stare srbije….
  Ovih dan mediji plaču nad Srbima kako je svaki Srbin poklonio Rusima oko 500$ …kako vidite niko ne postavlja pitanja unutrašnjih dugova, Po tom osnovu su Srbi poklonili hoštaplerima iz vlasti i njihovim sponzorima sa Zapada preko 20 000 $
  Svi učesnici u sistemu su izdajnici, (samim tim i glasči, posebno je objašnjenje, što oni tako sebe ne doživljavaju, ), postoje ljudi koji nisu u sistemu a mogli bi biti i političari, ovaj sistem ne prima takve u svoje redove, glasanje je prepisano iz američkog ustava-sistema, Tako da, na jednoj strani imamo; prevarante i to, sve više i više (takav je sistem), koji sebe nazivaju političarima pa vam se čini da je ostatak od 7 000 000 građana celokupno nepošten kao političari i političarke u vlasti, koji čak sebe poistovećuju sa državom… ostalo su glasči…ili nemoćne žrtve sistema… DO KADA?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *