Србија

Циљ Срба су слободни и фер избори а не правазилажење проблема бојкота хер Билчик!

Србија данас коментар: Много је куме иако је и од ових безличних бриселских бирократских фаца који напамет научене песмице понављају као болесни папагаји. Какав бре међупартијски договор и превазилажење проблема бојкота?! Циљ већег дела српског друштва и оног дела нормалне опозиције није превазилажење бојкота избора. То је циљ вашег како га представљате независног посредовања како би сте Вучићу омогућили још коју годину власти јер под њега очекујете да заврши посао који је НАТО започео агресијом на Србију 1999. године. Ви хоћете Косово и Метохију и зато вам је како сами лепо кажете циљ међустраначког дијалога којем посредујете превазилажење проблема бојкота избора јер тај бојкот избора резултира у нелегитимној власти која нема било какав капацитет да одлучује о било чему  а понајмање о стратешким националним питањима. Истрчали сте се Господине Билчак и показали право лице те недемократске и тоталитарне организације коју представљате. Циљ српског друштва су слободни и фер парламентарни избори, укидање тоталитарне цензуре у медијима коју је шизофреник Вучић успоставио управо уз вашу великодушну помоћ и толеранцију. Зарад ваших циљева које имате око Косова и Метохије, српске државе и Срба на простору Хелма. Трагови вам смрде нечовештвом Госдподине Билчак! Србија и Срби ће имати слободне и фер парламетарне изборе како год да буде. Као што ћемо имати те слободне и фер изборе било милим или силом тако ћемо имати и право да проверимо комплетан бирачки материјал на тим слободним и фер изборима и то без вашег посредовања и добрих услугаа. У наставку прочитајте небулозе политички коректног бриселког бирократе. Па они више ни идеју немају шта да раде са собом!

__________________________________________________

Дан уочи првог састанка уживо у оквиру међустраначког дијалога, известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је за портал European Western Balkans говорио о динамици и значају дијалога за укупан напредак Србије у процесу европских интеграција, као и о његовом досадашњем мандату као известиоца за Србију, односу власти у Србији и Европског парламента у том периоду и одсуству напретка у преговорима Србије са ЕУ.

„Ако постоји једна ствар која је дефинисала мој мандат сталног известиоца, нешто што је променило правила игре и што нико није очекивао, то је пандемија. Променила је велики део политичког пејзажа и у Европи и у Србији, променила је чак и датум избора у Србији и наравно, фундаментално је променила начин на који комуницирамо“, каже Билчик.

Додаје да је, када је пандемија попустила, успео да се састане са званичницима и дипломатама Србије у Бриселу и да су ти састанци нагласили врло добре односе ЕУ и Србије.

„Мислим да је посета председника Вучића Бриселу била добар знак и надам се да можемо да искористимо замајац који је та посета донела у односима ЕУ и Србије, а посебно скорији рад на важним реформама у области владавине права, али и економских области, које су део важних услова за отварање кластера према новој методологији. Ово је, мислим, најважнија ствар“, истакао је.

Oдноси између Србије и ЕУ су засновани на једној једноставној претпоставци, а то је чињеница да је Србија направила стратешки избор, а то је чланство Србије у ЕУ

Каже да су крајем 2019. имали важна очекивања од динамике процеса проширења и да се она нису обистинила.

„Још увек расправљамо о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, још увек расправљамо о пуној примени нове методологије. И мислим да односи, у смислу динамике, интензитета и, такође, резултата, могу да постану много бољи у недељама и месецима који долазе и надам се да можемо да допринесемо томе такође кроз наш ангажман овде на терену у Београду“, објашњава.

Наглашава да су односи између Србије и ЕУ су засновани на једној једноставној претпоставци, а то је чињеница да је Србија направила стратешки избор, а то је чланство Србије у ЕУ.

„Европски парламент је једна од институција која прати приступање Србије ЕУ. Постоје односи са државама чланицама, са Европском комисијом. Ово је шири контекст и само сам желео то да разјасним. А Европски парламент је политичко тело, у њему постоји широк спектар политичких ставова који су засновани на политичкој припадности посланика. Наравно, постоје бројне расправе када се дискутује о Србији у Европском парламенту, као што постоје бројне расправе када се о Европском парламенту, европским институцијама и европским политичарима расправља у Србији. Али, да будем искрен, нисам заинтересован за трошење пуно времена на дискусију о овим расправама. За мене је битан резултат, то је оно што се гледа. Сваки однос има успоне и падове. А процес уласка у ЕУ је као процес уласка у брак, пошто обавезује. Тако да, у вези момка и девојке често имате неспоразуме, свађе, можда ћете подићи глас, можда ћете бити врло емотивни, и то је природан део односа“, појаснио је Билчик.

Отварање поглавља је као расправа о томе како ће изгледати ново домаћинство

Известилац Европског парламента за Србију каже да би волео да су државе чланице мало отвореније по питању отварања кластера и да разумеју важност напредовања у овом процесу. Додаје да је отварање поглавља као заказивање новог састанка на којем ће се расправљати о томе како ће изгледати ново домаћниство и будући заједнички живот, као и да тренутни преговори између ЕУ и Србије су расправа о томе колико брзо Србија може да се прилагоди ономе што је већ у европској кући.

„Истовремено, постоје нека основна мерила. Отварање кластера зависи од њиховог испуњавања. Ово нису једноставна поглавља и наравно да зависе и од важног напретка када је реч о владавини права, квалитету јавних институција, квалитету демократије. Ово је посебно важно када бројне државе чланице желе да виде испуњавање обавеза и речи које су политичари из Србије више пута поновили. Задовољан сам што постоји ово политичко обавезивање и, на основу закључака држава чланица, постоји права прилика током словеначког председавања када је реч о отварању кластера. Али политичке власти у Србији морају да одраде посао. Поруке са међувладине конференције, из закључака Савета ЕУ, извештаја које су објавили Европска комисија и Европски парламент, протумачио бих као охрабрење – да би у наредних неколико месеци, у зависности од стварне посвећености Србије и испуњавања неких од ових реформи, кластери могли да буду отворени“, рекао је он за EWB.

Истиче да чињеница да се Србија обавезала на бројне реформе протеклих недеља и месеци указује на то да је потребно да се уради још много посла и да мисли да српске власти ово врло јасно препознају.

Jасно очекујемо да Србија придржава правила која пратимо у ЕУ

„У мом извештају Европског парламента такође кажемо да је комуникација о приоритетима и посебно о посвећености европској перспективи Србије треба да буде јасна и доследна. Европска перспектива се односи на посвећеност изнутра. Када је моја држава, Словачка, приступала ЕУ, имали смо веома високу подршку чланству, провели смо доста година спроводећи неке врло тешке реформе које су захтевале уставну већину и које су, заправо, превазилазиле унутрашње поделе око појединачних питања. Ово је био стратешки избор државе. Политичка елита је то разумела, становништво је то разумело, то је такође било потврђено на референдуму са врло јасним позитивним резултатом“, подсетио је.

Рекао је да је било потребно да ЕУ предузме више уверљивих корака на пољу проширења, али да прави посао око проширења треба да уради земља канидат.

„Као што сам рекао, то је брак, али тај брак је асиметричан, зато што није у питању приступање Европске уније Србији, већ обрнуто. Дакле, јасно очекујемо да Србија придржава правила која пратимо у ЕУ. Често говорим о питањима везаним за спољну политику, безбедносна питања, где је усклађеност Србије ниска у поређењу са другим државама у региону. Ово се тиче избора који се праве овде, у Србији, није у питању нешто што ЕУ одлучује или не“, указује.

О тензијама у региону каже да не постоје победници у подизању тензија, могу да постоје само губитници, што смо видели деведесетих. Каже да је важно да се прошлост стави иза нас, важно је помирити се на начин да се свако у региону осећа да може да настави даље са достојанством и поштовањем, али то такође подразумева снажну саморефлексију.

Геноцид у Сребреници је била апсолутна трагедија и овог јула обележавамо 26 година од ове трагедије у Босни и Херцеговини. Важно је да се у политици овога подсећамо

„Прочитао сам целу резолуцију коју је усвојио црногорски парламент. Врло ценим што се јасно наводи да су злочини почињени у прошлости злочини које су починили конкретни појединци. Такође је добра ствар да резолуција експлицитно каже да не постоји „геноцидна нација“. Геноцид у Сребреници је била апсолутна трагедија и овог јула обележавамо 26 година од ове трагедије у Босни и Херцеговини. Важно је да се у политици овога подсећамо, ми политичари морамо да разумемо и да проучавамо шта се десило, важно је да знамо чињенице и анализирамо их. За мене, резолуција коју је усвојила Скупштина у Подгорици није била никаква резолуција која може да узрокује неке фундаментално нове тензије. Када сам је прочитао, кратак је документ, свако може да га прочита, свако може да га разуме, свакако не видим како овај документ може да изазове такве тензије“, рекао је.

О томе како, као члан Европске народне партије, види учешће Српске напредне странке, која је придружени члан ЕПП, у обележавању стогодишњице Комунистичке партије Кине, каже да је слављење вредности које су повезане са врло тоталитарном прошлошћу дубоко проблематично.

За међустраначки дијалог каже да су спремни да се ангажују колико год треба и да немају рокове.

„Хоћемо да помогнемо Србији да постигне неопходан напредак у квалитету политичког такмичења и демократије и да олакшамо дијалог који ће водити до учешћа свих етаблираних политичких актера на следећим изборима. Наставићемо да стварамо тај простор колико год је потребно. Овде долазимо са конструктивним очекивањима зато што смо одржали много онлајн састанака са свим саговорницима у припреми овог састанка и сви су изразили снажну посвећеност дијалогу.

Истиче да не зна када ће се одржати следећи избори у Србији, али да међупартијски дијалог има циљ да унапреди услове за све изборе.

Постоји само један воз српске политике и ако одређене партије одлуче да се не укрцају на њега, он ће наставити да иде без обзира шта ове партије ураде.

„Разумемо да ће за партије највеће изборно такмичење бити парламентарни избори. И да, морамо да гледамо у календар и тренутно се чини, на основу онога што је председник најавио, да ће се избори одржати наредног пролећа. Не постављамо рокове јер немамо никаква унапред припремљена решења. Желимо да створимо простор за дијалог и за способност свих да слушају једни друге. Оно што је позитивно јесте да такође чујем са политичког спектра у Србији да су партије жељне да учествују у политичком такмичењу. Ово је охрабрујуће. Надам се да ћемо у оквиру овог дијалога превазићи период бојкота. Постоји само један воз српске политике и ако одређене партије одлуче да се не укрцају на њега, он ће наставити да иде без обзира шта ове партије ураде. Тако да се надам да можемо да убедимо опозицију да буде део овог „воза“.

Закључује да ће исход дијалога бити важан за напредак Србије на путу приступања ЕУ.

„Дијалог има снажну подршку Европског парламента, Европске комисије и држава чланица и рекао бих да је, уз дијалог Београда и Приштине, међупартијски дијалог интегрални део укупног рада на напретку Србије ка њеној европској перспективи“, закључио је Владимир Билчик.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. O čemu vi to trabunjate? Odakle vam hrabrost da zaludjujete narod? Da li znate jedan jedini primer kad je bojkot izbora doneo neki boljitak? Vi ćete vrlo verovatno bulazniti o Indiji i tamošnjem bojkotu pod vodjstvom Mahatma Gandija pomoću kog su se oslobodili od kolonizatora v. britanije. Ali to je uvrežena laž uvijena u šareni papir i povezana mašnicom. U Indiji se zapravo nije radilo ni o bojkotu, a još manje o bojkotu izbora. Tamo je Gandi organizovao opštu gradjansku neposlušnost. Indusi su odbijali da bilo šta rade, da izvršavaju bilo koje naredjenje engleza. I cela Indija je stala. Fabrike, rudnici, zanatske radionice, vozovi, čak su i engleske prljave gaće stajale neoprane i smrdele u njihovim dotad savršeno čistim odajama. Kolonizatori su primenili sve što su znali i umeli, uključujući i premlaćivanje i ubijanje neposlušnih, ali nije vredelo ništa. Indusi su vodjeni autoritetom u koji su imali neograničeno poverenje bili jedinstveni i ostajali da sede besposleno po ulicama, da ih kolonizatori vide, ali da od njih nemaju nikakve koristi. Na kraju, posle mnogo batina i žrtava, Indusi su izvojevali pobedu. Englezi su shvatili da iz Indije više nikad neće izvući nikakvu korist, bar ne na dotadašnji surovi način, te su se povukli. Pritom treba naglasiti da su u godini njihovog oslobodjenja (1947.) u svetu još uvek vladale turbulencije posle 2. s. rata, što je Indusima uvelike pomagalo u oslobodjenju.

  Ne znam šta očekuju zagovornici bojkota izbora u Srbiji? U tekstu se otprilike kaže kako bi pobeda SNS-a na izborima bila nešto kao njihova Pirova pobeda, da bi njihove odluke bile nelegalne i nepriznate. Od koga nepriznate i zašto nelegalne? Gde to piše da odluka neke nelegalne ili nepriznate vlade ne sme da stupi na snagu? Nigde. Evropi i čitavom zapadu psiho i njegova vlada savršeno odgovaraju i oni će priznati sve njegove odluke koje im se svidjaju i neće priznati one koje im se ne svidjaju, već će ga “ubediti” da ih promeni.

  Da bi bojkot u srpskom izvodjenju uspeo potrebno je da se steknu dva neispunjiva uslova:

  1. Da opozicija ima čvrste garancije kojim potpuno može verovati da neće priznati pokradene ili na drugi način izmanipulisane, lažirane itd. izbore. Ima li ikakvih šansi za takve garancije? Čak i kad bi dali neke garancije, iskustvo nas uči da im ne možemo verovati i da ćemo skoro sigurno biti prevareni.

  2. Da opozicija bude potpuno jedinstvena. Kolike su šanse za tako nešto? Nikolike. Nema ni pomena za tako nešto, pogotovu što se psiho i njegovi naizgled bore protiv bojkota, a zapravo stalno dele opoziciju na one koji su za i one koji su protiv bojkota. Ovaj tekst je jedna od akcija za raspirivanje ideje o bojkotu.

  U suštini, u zemlji u kojoj su sve poluge upravljanja i kontrole u rukama psihopate tema uopšte nije bojkot ili izlazak na izbore. Skoro da je svejedno za šta će se opozicija opredeliti. Razlike su relativno male i on će naći načina da nadoknadi ono što je eventualno izgubio na izborima. Rešenje je na sasvim drugim mestima. Ako baš želimo da nešto bojkotujemo, onda treba da sledimo primer Indusa. Srbija bi morala potpuno stati. Ali čak ni to ne bi bilo dovoljno, jer psiho bi i dalje dobro živeo u svojim bunkerima i ne bi se dao oterati sa pozicije. Srbija ga mora dimom isterati iz tih njegovih jazbina. Moramo izaći na ulice i biti hrabri i spremni da učinimo sve što je potrebno. Svako oklevanje i mlakost on će iskoristiti i izvući se neoštećen, a potom se natenane svetiti svojim neprijateljima.

  Dakle, bojkot je nevažan! Izbori su nevažni!
  Važna je ulica! Važan je dim! I naša nepokolebljiva odluka!

  Ajmo, ajde, sviiii u napad!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!