Србија

Чим је ушао Вучић са свих страна – „Издајник“ и „Капитулација“!

Поред напредњака који су Александра Вучића дочекали аплаузом, на седници су посланици опозиције развили трансаренте са поруком “Не капитулацији”, “Одговараћете” и “Издајник”.

Издајник Александар Вучић тренутно држи говор пун лажи и обмањивања у Скупштини, а народ ће од 15 часова доћи да се СНС и СПС издајницима погледа у очи.

Од стране опозиције Вучић је дочекан са повицима „издаја“, док су му посланици-издајници аплаудирали три минута.

Посланици Двери, Заветника, Новог ДСС и ПОКС затражили су нове председничке изборе, на конференцији за новинаре уочи почетка седнице, јер је Александар Вучић, прихватањем концепта немачко-француско плана за Косово, променио политику био је изабран на одбрани, а не предаји Косова.

Војислав Михаиловић (ПОКС) рекао је да то тражи у име пола милиона гласача који су гласали 2022. за ове странке, а Бошко Обрадовић (Двери) је прецизирао да је реч о 28 посланика, док је Милица Ђурђевић Стаменковски (Заветници) подукла да ће ове четири странке и три посланичка клуба убудуће наступати јединствено.

Ђурђевић Стаменковски је одбацила наводе режимских медија да ова десна групација спрема немире и насиље исред Скупштине Србије, рекавши да ће се због тога обратити српском правосуђу, те да су они означени као екстремисти само зато што бране уставни поредак, будући да је по Уставу Косово у саставу Србије.

Милош Јовановић (ДСС) је поновио Вучићеве речи од 20. јануара после састанка са дипломатском петорком ЕУ и САД „да смо спремни да прихватимо концепт и радимо на имплементацији“ француско-немачког споразума оцењујући да данас бирамо између Вучића и Србије.

Посланици деснице рекли су да су на увид тражили план француско-немачког споразума, али да им до овог тренутка није уручен.

Развој догађаја:

11:50

Алексић тражио да се стави на дневни ред да Косово не уђе у УН, Орлић га прекинуо

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић рекао је да Скупштина треба да направи јасан преговарачки оквир када је реч о француско-немачком предлогу.

„Господине председавајући Орлићу, ви сте јуче 24 сата пре почетка седнице добили предлог резолуције који је поднела Народна странка о оснивним принципима ради заштите националног интереса на Косову и Метохији. Били сте дужни да то данас ставите на дневни ред, а после овакве приче председника Србије јасно је да нам треба одређени преговарачки оквир. Ако смо сви против уласка Косова у УН, хајде да то ставимо на дневни ред“, рекао је Алексић, након чега га је прекинуо председавајући Владимир Орлић.

11:40

Посланици већине одбили да се продужи време за расправу
Већина посланика гласала је против предлога да се дуплира време. За је гласало 61 посланик, против 7, није гласало 163 посланика.

11:39

Орлић каже да неће да гласа да се дуплира време

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић одбио је захтев Бошка Обрадовића да дуплира време за посланичке групе.

„Ово само говорим да би људи разумели – како се понашате. Ја ћу ово да ставим на гласање, прошли пут сам гласао за то, а сад нећу“, рекао је Орлић

11:34

Бошко Обрадовић: Тражимо повећање времена за расправу

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић тражио је дуже време за излагање.

„Већ смо били сведоци да је председник имао уводну реч од 90 минута и не сумњам да ће толико и нама одговоарати. Мислим да то није равноправно и зато мислим да би био основни ред да Скупштина продужи време за расправу“, рекао је Обрадовић.

11:25

Вучић наставља да се расправља: Донели сте имбецилне транспаренте

Вучић је рекао да је данас присуствовао, како каже, циркуској престави.

„Свако је хтео да се слика са неким имбецилним транспарентом овде. Рећи ћу народу, да не би помислили да кријем нешто – на једном пише: „Издајник“. Не знам јесу ли мислили на себе, али свеједно, сувише је бесмислено. Држали су транспаренте са ликом Оливера Ивановића на којима је писало: „Одговараћете“. Ја сам свог сина у затвор послао код Оливера Ивановића. И да пренесе поруку и да га поздрави. И за разлику од свих вас који то носите, помагао му. И њему и његовој породици“, рекао је Вучић.

11:02

Шта каже Вучић о плану за Косово

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је 90 одсто онога што се појавило у јавности, а тиче се француско-немачког плана – тачно.

„Мале су разлике између оног плана који сам ја добио, а који није изашао у јавност. У том плану, у самој преамбули можда једина добра ствар, по први пут нам омогућаввају да гледамо на статус питање Косова. Међутим, оно касније дерогира овај део преамбуле. Тачка 4 је најопаснија. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији. Противили се не противили се, у Савету Европе ће имати већину. Противили се, не противили се за НАТО, имаће вечину, за ЕУ то је њихова одлука“, рекао је Вучић.

10:57

Радоичић аплаудира Вучићу

Милан Радоичић, потпредседник Српске листе који се налази на потерници косовских власти и црној листи САД, дошао је на седницу Скупштине Србије.

Радоичић седницу посматра са балкона сале у којој се одржава седница, а налази се у друштву Горана Ракића, председника Српске листе, и Игора Симића, функционера те странке.

10:46

Вучићу добацују док говори, он одговара: Стрпите се

Док је говорио, председнику Србије Александру Вучићу добацивали су из опозиционих клупа. Вучић је у једном моменту прекинуо свој говор и обратио им се:

„Стрпите се, немојте да добацујете не кажем ја да ће данас неко да нас бомбардује, зато што за разлику од неког другог времена умели смо да водимо политику. Само се стрпите“, рекао је он.

Чим је ушао Вучић са свих страна – „Издајник“ и „Капитулација“!

Фото: Н.С.

 

10:21

Као у Северној Кореји: Напредњаци три минута стајали и аплаудирали свом великом вођи Вучићу

Приликом уласка председника Србије у салу Скупштине, посланици власти више од три минута аплаудирали су лидеру СНС Александру Вучичу.

10:16

Вучић: Говорићу о најгорим тачкама француско-немачког плана

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће данас говорити о француско-немачком предлогу.

„Нисам дошао да се борим у изборним капмањама, она је завршена, данас ћу да се борим за Србију једнаком снагом и више срца, поготову кад видим ккао су ме они који су одговорми за много што шта дочекали у овој сали. Говорићу за најлошије тачке немачке-француске иницијативе, зато што желим да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, јер желим да људи знају шта је то са чим се суочавамо“, рекао је он.

10:03

Порука Вучићу: Одговараћете и „Не капитулацији“

Поред напредњака који су Вучића дочекали аплаузом, на седници су посланици опозиције развили транспарент са поруком „Не капитулацији“ и „Одговараћете“

Чим је ушао Вучић са свих страна – „Издајник“ и „Капитулација“!

Фото: Н.С.

10:02

Почела седница тачно у 10: Напредњаци устали и аплаудирали Вучићу

Посланици владајуће странке дочекали су председника Србије Александра Вучића аплаузом који је трајао дуже од једног минута… Сви посланици владјауће странке устали су чим је председник Србије стигао у парламент.

09:43

Орлић каже да се неће причати о француско-немачком предлогу

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изјавио је да ће посебна седница о Косову и Метохији која почиње данас „трајати колико мора“, а да ће све време бити присутан и председник Србије Александар Вучић који ће одговарати на питања посланика.

Орлић је за РТС изјавио да на седници неће бити речи о француско – немачком предлогу за Косово, јер је у питању „нон пејпер“, као и да Српска напредна странка (СНС) чији је функционер, није позвала на окупљање своје присталице испред Скупштине Србије, док у њој траје седница.

„Кад неко казе ‘нон пејпер’ то није званичан документ, такво нешто Скупштина нема“, рекао је Орлић.

09:37

Славиша Ристић, посланик с Косова: Бојим се да следи губитак последњих институција

Славиша Ристић, посланик “Уједињених” у Скупштини Србије и лидер покрета Отаџбина са КиМ, говори шта очекује од данашње седнице парламента, под којим условима би подржао потписивање француско – немачког предлога, али и које су замке сталног потенцирања тачке која се односи на чланство Косова у УН. Ристић наводи да није оптимиста да ћемо од Александра Вучића сазнати праве информације које се односе на тај план о Косову.

09:20

О намери председника да седи 15 сати у Скупштини

Уочи доласка у парламент, председник Србије рекао је да намеру да тамо остане и три дана, по 15 сати ако треба. Лидер напредњака тиме је поново сугерисао да неће ићи ни у тоалет, као ни током прошлог заседања.

А, шта се десило прошлог пута и због чега Вучић треба да научи лекцију?

09:16

Ракић: Повод за седницу је намера да се подели одговорност

Посланица Демократске странке (ДС) Драгана Ракић истиче да је француско-немачки предлог још увек тајни документ, будући да је упућен само Александру Вучићу.

“Повод за заседање седнице није да се нешто разјасни и расветли и да се изнедри најоптималније решење, већ да се подели одговорност. Србија мора да настави преговоре са Косовом и мора да води рачуна о Србима на Косову. Постоји реална опасност да ће политика актуелног режима довести до тога да ће се решити статус Косова без решавања права српске заједнице на Косову”, закључује Ракић.

09:14

Јовановић: Очекујем да сви поступамо државотворно

Посланик Народне странке Стефан Јовановић напомиње да треба бити опрезан са незваничним документима који су се појавили у јавности као француско-немачки предлог.

„С обзиром на то да не постоји званична верзија, не бих желео да се бавим спекулацијама. Народна странка је захтевала од председника Народне скупштине да се сазове посебна седница о Косову, и као и до сада на ту седницу ћемо доћи спремни. Надам се да ће посланици бити званично упознати са предлозима који су на столу, како се не би бавили спекулацијама“, поручује Јовановић и додаје:

„Са друге стране, очекујем да сви поступамо државотворно и да Народна скупштина усвоји документ који би нас све обавезивао и који би јасно рекао да је за Србију неприхватљиво било какво решење које би изричито или прећутно на било који начин подразумевало чланство тзв. Косова у УН“, закључује Јовановић.

09:13

Лазовић: Недопустиво је вођење тајних преговора

Посланик Не давимо Београд Радомир Лазовић наглашава да је први захтев да се јавности омогући увид у интегрални текст предлога, како би могао да се анализира.

„Као представници грађана сматрамо да је недопустиво вођење тајних преговора и захтевамо да представници опозиције имају увид у предлог о коме се говори. Вучић би највише волео да се ствари окрену па да се јавност изјашњава не о предлогу, него о бланко подршци њему лично. Ово му омогућава управо чињеница да је предлог сакривен од јавности“ објашњава Лазовић.

Наш саговорник наглашава да опозиција у оваквој игри не треба да учествује и додаје да док се не види предлог, опозиција не може ни да разговара о било каквој подршци за овај предлог.

„Верујем да се тај предлог неће наћи пред посланицима ни на седници Скупштине о Косову, већ да нас очекује поново глуматање и пренемагање, његова интерпретација стварности и нови напади на опозицију“, закључује Лазовић.

09:11

Костић: Вучић да достави француско-немачки предлог

Народни посланик са листе Двери Иван Костић каже да најпре треба председник Вучић да достави Скупштини француско-немачки предлог , након чега би Скупштина требало да да свој одговор.

“Овај документ још увек нико није званично видео. Што се тиче документа представљеног у јавности, Двери су против њега јер се у самом наслову Косово третира као посебан међународни правни субјект. То је у супротности са нашим уставом И то не можемо да прихватимо. Ми смо за национални консензус И јединство у парламенту, али само под условом да власт предложи одбијање сппоразума као званичан државни став”, поручује Костић.

09:08

Стефановић: Ако је Вучић сатеран у угао, не смемо да дозволимо да Србија буде

Заменик председника Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић рекао за Нову да је ова партија већ дала неколико предлога који су одбијени и поручује да Србија не сме да буде „сатерана у угао“.

Наш саговорник додаје да овај предлог још увек није јавно објављен, због чега је незахвално износити одређене закључке. Поред тога, напомиње да треба што пре да се објави предлог споразума, како би јавност била у потпуности упозната са њим.

„Сада када је Вучић видео да је ствар догорела и када је он сатеран у угао, не смемо дозволити да Србија буде сатерана у угао. Види се да ово није страначко питање и да смо били у праву када смо рекли да Србија мора да услагласи своју политику са ЕУ како би ојачала своју преговарачку позицију“, подвлачи Стефановић.

09:05

Шта пише у документу Владе о Косову

Заједно са захтевом Владе Србије за сазивање седнице парламента, у скупштинску процедуру ушао је и извештај о преговарачком процесу са Приштином од 1. септембра до 15. јануара. У њему нема детаља из француско-немачког предлога, а очекује се да о том документу говори председник Србије Александар Вучић.

У том документу се наводи да је током претходних неколико месеци дошло до крајње ескалације кризе дијалога Београда и Приштине, те да одговорност за такав развој дођаја сноси Приштина, која је од доласка на власт Аљбина Куртија у “континуитету појачава системску дискриминацију Србија, уз упорно одбијање спровођења и кршења свих договора који су постигнути у оквиру дијалога.”

09:03

Скупштина ће радити 7 дана

Према сазнањима, посланицима је речено да ће након расправе о преговорима с Приштином, на дневни ред бити стављен сет правосудних закона, међународни споразуми и избор нових чланова РИК. Рачуница показује да би све заједно могло да траје и дуже од недељу дана.

09:02

Вучић: Спреман сам да будем и три дана по 15 сати

Председник Србије Александар Вучић рекао је, пред седницу Скупштине о Косову, да не верује да ће политички актери сложити по питању ове теме.

Многи мисле да им је, кад је Србији тешко, то прилика да се дочепају власти и политичких поена. Не идем и нећу као председник да се икоме правдам. Други председници кад би дошли, они би само издекламовали своје и напустили парламент. Ја сам једини који учествује у расправи, спреман сам да буде тамо два, три дана, колико год расправа траје. По 10, 12, 15 сати у парламенту и да не излазим. Надам се да ћу моћи да издржим… Мало сам уморнији и старији него претходних пута“, додао је он.

08:59

Шта све знамо пред „судбоносну“ седницу Скупштине о Косову

У Скупштини Србије данас се одржава посебна седница о Косову, на којој ће бити речи о преговарачком процесу са Приштином. Председник Александар Вучић, који ће присуствовати седници, најавио је да ће посланике упознати са француско-немачким планом, али им тај документ није доставио.

Од 10 часова креће расправа у парламенту о преговорима са Приштином, која би, судећи по најави председника Србије Александра Вучића, могла да потраје и три дана. Извесно је да ће на дневном реду бити Извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама у Приштини, почев од 1. септембра до 15. јанура.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Србин.инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!