Чобани будале! Компјутери и лаптопови скупљи 12 %

0
(0)

Београд — Списак ствари које ће уместо осам одсто убудуће бити опорезоване по стопи од 20 одсто још није комплетиран, рекао је министар финансија.

Како је Лазар крстић рекао гостујући у Кажипрсту на Б92, засад једино сигурно да ће ова мера Владе „поткачити“ хотелске услуге и ИТ опрему.

Ни у једном од ова два сектора нису задовољни оваквом одлуком власти јер се она, када је у питању ИТ, коси са досадашњим плановима државе да субвенционише и помогне на све начине развој области која се показала као најбрже растућа последњих година. 

Према првим проценама, држава би овом мером уштедела не више од осам милиона евра. ИТ стручњаци сматрају да ће подизање стопе ПДВ-а на 20 одсто довести до пада тржишта, јер ће цене, ионако скупе робе, додатно поскупети. Наравно, поскупљење ће осим трговце, погодити директно и грађане. 

Директор Техноманије Слободан Шијан каже за Данас да ће повећање ПДВ-а на 20 одсто смањити продају која је ионако у последњих шест месеци у опадању. 

„ИТ опрема је и иначе скупа, а неке категорије попут лаптоп и таблет рачунара су роба која брзо застарева технолошки и зато се продаје уз јако мале марже, које износе око пет до седам одсто, које нису довољне да покрију ни основне трошкове. Зато у оквиру наших маржи нема ни мало простора, па ће доћи до поскупљења буквално за износ повећања ПДВ-а“, истиче Шијан. 

Он напомиње како су се они трудили да стимулишу продају, која је иначе слабија у последње време, и то различитим поклонима. 

„Ова мера неће донети више новца државној каси, јер ће планирани добитак бити анулиран смањењем продаје до које ће сигурно доћи. Већи ефекат би био постигнут да је ПДВ смањен и тиме повећан промет“, истакао је Шијан. 

Подизање ПДВ-а погодиће и слабо развијени туризам јер ће хотелске услуге морати да поскупе, што свакако неће бити добра реклама за Србију. 

У Пословном удружењу хотелско угоститељске привреде ХОРЕС напомињу да повећање ПДВ-а не би допринело приходу буџета, већ смањењу на дужи рок. Председник скупштине ХОРЕС-а Тома Момировић рекао је јуче на седници одбора ове организације да би таква мера отерала велики део хотела у сиву зону, јер би цене хотелских услуга постале неконкурентне на тржишту. Он је истакао како ХОРЕС подржава мере Владе због економске ситуације у Србији, али да опорезивање у хотелској индустрији не би требало да прелази 10 одсто, како је то предвиђено прописима ЕУ. 

У ХОРЕС-у кажу да ниједан посао данас не може да поднесе да буде додатно опорезован са 12 одсто од укупних прихода, а нарочито хотелијерство које тражи велике иницијалне инвестиције, а које се обично финансирају из кредита. Хотелијери су сложни у томе да ће ова мера довести велики број хотела пред затварање, што значи и отпуштање радника, али и да ће зауставити инвестицији, и утицати на смањење броја страних туриста у Србију.

Б92, ДАНАС

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВИШИ РАЧУНИ ЗА ИНФОСТАН Београђанима од 1. новембра следи ПОСKУПЉЕЊЕ

5 (1) Почев од новембра 2020. године цена одвожења смећа за домаћинства ће износити 6,60 …

Порасла цена шећера, уља, пале цене меса

0 (0) Цене хране поново су у августу порасле на светским тржиштима и достигле највиши …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend