Економија

Александар Шапић подигао цене карти за превоз са 89 на 200 динара!

Александар Шапић представио је ново решење о систему јавног превоза. Шапић је најавио да ће целодневна карта коштати 200 динара, а да се укида карта која важи 90 минута.

Како је изјавио Шапић, месечне карте коштаће 3.000 динара за једну зону, а 3.500 за две зоне. Годишња карта биће 30.000 динара за прву, односно 35.000 динара за две зоне.

Шапић је навео да ће се карта куповати преко СМС поруке, апликације и на продајним местима Јавног предузећа „Наплата превозне услуге“. Укида се продаја у возилима, на трафикама, преко интернета и платном картицом, пренео је Телеграф.

Наводи се да ће „плаћање СМС поруком бити слично као код наплате паркирања“.

Уводи се карта за седам дана по цени од 1.000 динара, укидају се постојеће карте за три и пет дана. Све повлашћене категорије које плаћају јефтинију цену карте имају једну тарифу – она је 1.000 динара.

„Уводимо модеран систем плаћања путем бесплатног програма на мобилном телефону“, казао је Шапић.

Сви ученици старости до 19 година добијају бесплатан превоз. То важи и за старије особе од 65 година, али они неће морати да имају карту и годишњу допуну као до сада. Они ће се пријављивати преко програма на мобилном телефону. или ће добити доживотну у бесплатну карту, рекао је градоначелник Београда.

Александар Шапић подигао цене карти за превоз са 89 на 200 динара!

Укидају се контролори

Шапић је казао и да ће се укинути контролори. „У аутобусе ће улазити комунална милиција и неће заустављати аутобус ни остале путнике. Путнику без карте они ће уручивати налог за плаћање ‘посебне карте’. Путник који добије тај налог неће бити избачен из аутобуса“, рекао је.

Неће бити валидатора

Ступањем на снагу новог система наплате карата укидају се валидатори у возилима јавног превоза Града Београда, чиме путници више нису у обавези да своје карте валидирају.

„Уговор с Кенткартом штетан за Београд“

Предложићу одборницима да се на седници Скупштине града за седам дана једнострано раскине уговор са Кенткартом и да се имплементира потпуно нови систем. Подићи ћемо тужбе против свих одговорних и код приватног предузетника и унутар Града Београда. Не верујем да ће Град да плаћа пенале због раскида уговора и спреман сам да преузмем сву политичку одговорност због одлука које доносим, изјавио је градоначелник Александар Шапић, а преноси сајт града.

Он је подсетио да је требало да се постигне договор о раскиду уговора са приватним предузетником, који од 2011. године има ексклузивно право да врши наплату, контролу, логистику и систем праћења рада система јавног превоза. Град би преузео наплату и контролу карата, а они на основу система јавне набавке или кроз преговарачки поступак би задржали систем који су сами имплементирали и о коме воде рачуна, наводи се.

„Годинама слушамо да је главни разлог пада наплате карата то што грађани неће да плаћају карте. Због тога сам и хтео да се контрола и наплата карата пребаци на Град, јер је према подацима које имам од 2012. године приход пао скоро 30 одсто. У последњих месец и по дана схватамо да не смемо да настављамо посао са њима, јер би онда и ова градска управа постала саучесник“, рекао је градоначелник.

Ми ћемо, појаснио је Шапић, покушати да докажемо, а за то имамо заиста неупитне доказе, да је уговор од старта био штетан за Град Београд и да је читав систем базиран на валидатору који не може да функционише и који наноси велику финансијску штету Граду и грађанима.

„Они се нису придржавали ни тако штетног уговора, што такође доводи у питање наше плаћање потенцијалних пенала. Да подсетим и да је у уговору наведена и обавеза приватног предузетника да константно улаже у системе и да га унапређује наредних десет година, када би требало да га преузме Град“, прецизирао је први човек престонице, наводи се на сајту.

Александар Шапић подигао цене карти за превоз са 89 на 200 динара!

Како је навео, њихова идеја је била да се кроз процес валидације стекне реална слика и увид у стање јавног превоза и да се на основу те информације унапређује јавни превоз.

„Град према уговору није имао информације ни о броју путника, нити о броју аутобуса који излазе на улице, као ни о броју путника који купују карте. Сав новац најпре је ишао на њихов рачун, а тек онда би са тог рачуна 92 одсто било послато Граду, а логично је било да буде обратно. Град није имао никакав увид у реално стање због чега су валидатори превара, као и ГПРС системи који су били уведени у сваки аутобус. Информација коју је валидатор слао даље била је апсолутно безначајна и ничему није служила, јер је покривала само 20 до 30 одсто људи. Зато ступањем на снагу новог система наплате карата укидамо валидаторе. Уколико заживи нови систем, он ће бити активан од маја“, тврди Шапић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!