Наука и Технологија

Човечанство треба да се припрема за ледено доба

Према истраживањима петербуршких научника, на Земљи већ од краја 2014.- почетка 2015. године може да започне вековна епоха Малог леденог доба, а фаза дубоког захлађења очекује се до 2060. године.

О томе какве ће се глобалне промене климе десити на планети већ наредних деценија, чиме овај период прети човечанству и како се треба за њега припремати у интервјуу дописнику РИА Новости Анђелики Болмат говорио је шеф сектора за космичка истраживања Сунца главне (Пулковске) астрономске опсерваторије РАН Хабибуло Абдусаматов.

Хабибуло Исмаиловичу, шта значи Мало ледено доба и на чему почива ваша теорија?

На основу истраживања дугорочних варијација снаге Сунчевог зрачења ми већ десет година говоримо да наступа Мало ледено доба. Велико и Мало ледено доба веома се разликују у схватању ситуације, природе и физике процеса. Велика ледена доба имају размах варијација температуре 10-12 степени. Таква ледена доба су изазвана променом параметра орбите Земље и угла наклона њене осе. Зато се мења растојање Земље од Сунца, зато мање сунчевих зрака стиже на Земљу. Сви знају да у том периоду мал те не сви континенти се покивају ледницима.

Али сад сви настављају да говоре о глобалном загревању…

Бука подигнута у читавом свету око глобалног загревања била је изазвана променом температуре од свега 0,7 степени за више од сто година. Сада се свет бори против глобалног загревања. Према неким подацима, сваке године у свету на борбу против глобалног загревања издваја се око 5 милијарди долара. Око 97% научника читавог света подржава ову теорију.

Али желим посебно да подвучем да у току последњих 17 година, од 1997. Године, ниво угљен-диоксида у атмосфери расте истим темпом као и раније. Истовремено последњих 17 година глобална температура на планети не расте. Код нас се дешава стабилизација температура. То је чињеница. Процес загревања од 1997. године не постоји! Снага сунчевог зрачења доследно се смањује од 1990. године и до сада наставља да се убрзано смањује. Од 1990. године Сунце више не греје Земљу као раније.

Већ постоје знаци доласка дубоког захлађења. На пример, сада је објављено да је површина арктичког леда достигла максимални ниво. То је други важан показатељ. Сви су говорили да ће глобално загревање довести до пораста нивоа мора и океана, потапању градова. У ствари ниво Светског мора у последњих 15-17 година практично се не подиже.

Какве опасности доноси Мало ледено доба за човечанство? И да ли се треба припремати за његово наступање?

Према наступајућем Малом леденом добу треба се односити врло озбиљно. Треба имати у виду да у овом периоду у свакој земљи, посебно у северним и поларним ширинама, стратешки важан елемент егзистенције биће енергија, климатски условљени природни ресурси. Као друго, пољопривредна зона земљорадње ће се померити на југ.

Мени се чини да је најважнији задатак подржавати економски напредак како би се адаптирали за предстојеће дубоко захлађење, за велике трошкове. И то треба чинити већ сада, зато што је, како сматрам, остало мало времена.

 

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!