Европа

Лед швајцарских Алпа потврдио да је за живот на Земљи најгора била 536-та година

ЗА СВЕ КРИВА ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА НА ИСЛАНДУ ЧИЈИ ЈЕ ПЕПЕО ПРЕКРИО ЗЕМЉИНУ СЕВЕРНУ ПОЛУЛОПТУ

* Мајкл МЕККОРМИК: „Та година је била почетна за један од најгорих периода за живот на нашој планети. Вероватно и најгори. Јер, у то време је мистериозна магла пуних 18 месеци обавијала Европу, Блиски Исток и неке друге делове Азије. Сунце је целе те године – бар тако је писао византијски историчар Прокопије Кесаријски – `сијало попут месеца`. У лето 536-те температуре су се биле спустиле на 1,5-2,5 степени“

* Тог лета је у Кини пао снег који је убио летину. У ирским летописима се говори о глади која је трајала од 1526-те до 1539-те. Потом је 541-ве у римском лучком граду Пелузију, у Египту, избила куга. Била је названа „Јустинијановим помором“, а ширила се великом брзином и брзо уништила до половине становниства Визнтијске империје

____________________________________________________________________________

МАЈКЛ Меккормик, историчар и археолог -светски познати истраживач Средњег века, који ће вам – ако га упитате која је година била најгора за живот на Земљи – `као из топа` одговорити да је то била 536-та.

Дакле: не ни 1349-та када је црна куга покосила безмало половину становника нашег континента. А ни 1918-та када је од грипа умрло најмање 50 милиона људи, а можда и свих 100 милиона.

Меккормик, руководи „Иницијативом за науку о људској прошлости“ која делује при харвардском универзитету, овако објашњава због чега је баш 536-та била најгора:

„Та година је била почетна за један од најгорих периода за живот на нашој планети. Вероватно и најгори. Јер, у то време је мистериозна магла пуних 18 месеци обавијала Европу, Блиски Исток и неке друге делове Азије. Сунце је целе те године – бар тако је писао византијски историчар Прокопије Кесаријски – `сијало попут месеца`. У лето 536-те температуре су се биле спустиле на 1,5-2,5 степени“.

Он посебно наглашава да је са том годином почео најхладнији период у историји Земље за 2300 година.

Тог лета је у Кини пао снег који је убио летину. У ирским летописима се говори о глади која је трајала од 1526-те до 1539-те.

Потом је 541-ве у римском лучком граду Пелузију, у Египту, избила куга.

Била је названа „Јустинијановим помором“, а ширила се великом брзином и брзо уништила до половине становниства Визнтијске империје.

Историчари су одавно утврдили да је средина шестог века била „мрачни период за човечанство“, али нису могли да утврде због чега су „тешки облаци“ пуну годину и по скривали Сунце.

Група научника, коју су предводили Меккормик и глациолог Пол Маевски (из Института за климатске промене који функционише у оквирима америчког Универзитета Мен), обавиле „суперпрецизне анализе леда из једног швајцарског ледника и нашла – кривца.

Утврдили су, наиме, да је почетком 536-те дошло до изузетно моћне ерупције вулкана на Исланду и да се пепео који је избацивао прекио целу Земљину северну полулопту. А да су 540-те и 547-ме уследиле још две моћне ерупције.

На све то дошла је црна куга.

Њоме и `вулканском зимом` изазвана економска деградација Старог континента потрајала је све до 640-те.

Научници којима руководи Мајкл Сигл, са Универзитета Берна, утврдили су да је сваком изузетно хладном лету током 2.500 година, претходина ерупција вулкана.

Исти швајцарски ледник је понудио доказе и за епидемију куге у Европи у периоду 1349–1353-ћа.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!