fbpx

Црна Гора: Притисак бивших обавештајаца?

0
(0)

ПОДГОРИЦА – Боро Вучинић није више директор Агенције за националну безбедност. За изненадну оставку сазнало се прекјуче на седници Парламента Црне Горе, када је то саопштио председник Скупштине Ранко Кривокапић. У образложењу оставке Вучинић наводи да је одлуку донео после договора са премијером.

Да ли је оставка последица неповерења Мила Ђукановића према првом шефу безбедности или је, можда, тај чин уследио због пензионисања компромитованих кадрова у АНБ, којима није био задовољан ни вицепремијер Душко Марковић? Пре двадесетак дана Марковић и Вучинић разговарали су са Александром Вершбом, замеником генералног секретара НАТО, који је поздравио напредак у реформи АНБ, као једну од улазница Црне Горе у НАТО.

Члан Одбора за безбедност Небојша Медојевић сматра да је премијер Ђукановић одавно желео да смени Вучинића, јер је служба у време његовог мандата доживела фијаско.

– АНБ су, у суштини, водили представници страних обавештајних служби и дипломате, које су скоро свакодневно боравиле у кабинету Вучинића – каже Медојевић. – Комплетан фундус тајних података наше националне безбедности стављен је на располагање страним службама и сада се може слободно рећи да Црна Гора нема државних тајни. Вучинић је својим сервилним односом према дипломатама до краја разорио АНБ и довео је на најниже гране. Није имао политички мандат за чишћење службе од сарадника мафије и сарадника обавештајних служби страних земаља, што се одразило на скоро потпуно заустављање свих важних оперативних акција, како оних према организованом криминалу, тако и међународних – каже Медојевић.

МИЛО ТРАЖИ ЛОЈАЛНОГ

– ИЗ пензије су враћени проблематични и компромитовани кадрови, који су деведесетих година директно учествовали у пословима ДБ у вези са шверцом и криминалом. Директор АНБ без ауторитета, политичког, професионалног и личног, урушио је све то, што је резултирало недобијањем позивнице за чланство у НАТО на самиту у Велсу. Ђукановићу треба нови шеф АНБ, који ће бити лојалан њему лично – оцењује Медојевић.

– Међуљудски односи у АНБ су драстично погоршани, а долазило је и до физичких сукоба, због тога што је Вучинић толерисао останак компромитованих због сарадње с мафијом.

Посланик СНП и члан скупштинског Одбора за безбедност и одбрану Велизар Калуђеровић каже да Ђукановић жели да прикрије стварне разлоге смене Вучинића.

– Симптоматично је да је Марковић, који је недавно именован за првог човека Бироа за оперативну координацију службама безбедности, на Скупштини изјавио да је и он први пут чуо за оставку Вучинића. За мене је логично да Ђукановић, пошто је прогурао Закон о основама обавештајно-безбедносног сектора, који му је дао основ за формирање „монструм тела“ – Већа за националну безбедност, на чијем је челу, одлучио да функцију директора АНБ кадровски прилагоди потреби свог апсолутног утицаја обавештајном сектору – казао је новинарима Калуђеровић.

Ранко Кривокапић предложио је сазивање седнице Савета за одбрану и безбедност, на којој би се разматрала Вучинићева оставка. Чланови Савета су председник државе Филип Вујановић, премијер Мило Ђукановић и Ранко Кривокапић.

„ПОБУНА“

ПЕНЗИОНИСАНИ генерал Благоје Граховац очекује „побуну на посади брода који тоне“:

– Неминовно ће доћи до смене власти на бруталан начин, јер је они неће пустити по цену живота. Доћи ће до обрачуна између њих, то је сада сигурно. Службе, и војне и државне, нису промењене од деведесетих година. Решење је расформирати их све, а преко јаког мониторинга над полицијом, судством и тужилаштвом одржавати ред у земљи.

 

В. Кадић, Новости

фото: АНБ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ауто-пут до Црне Горе непотребан и нерентабилан

4.1 (44) Jављам се поводом текста господина Љубомира Шуљагића, објављеног у рубрици „Међу нама” 11. …

Патријарх Иринеј: Хоће да истребе Србе из Црне Горе, као са Космета

0 (0) Његова светост патријарх српски Иринеј оценио је да је позадина црногорског Закона о …

Један коментар

  1. sve je to naduvani balon koji će jednog dana da pukne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *