Црна Гора: Змај, Шантић, Радичевић, Максимовић, Ћосић избачени из лектира

0
(0)

„Крвава бајка“ Десанке Максимовић и „Ала је леп овај свет“ Јована Јовановића Змаја само су неки од наслова с дугачког списка које дјеца у основним школама у Црној Гори више нису обавезна да читају, али су за читање предложени „Господар прстенова“ и „Хари Потер“.

За основце више нису обавезни, ни чувена пјесма „О, класје моје“ Алексе Шантића, затим „Рибарчета сан“ Бранка Радичевића, кратка прича „Бобиљ и друшкан“ Сергеја Јесењина, као ни роман Добрице Ћосића „Далеко је сунце“.

У лектири више нема ни два позната романа црногорских аутора „Тим Лавље срце“ Чеда Вуковића и „Мали пират“ Антона Станичића.

Из Завода за школство наводе да листа обавезних лектира не ограничава наставнике да одаберу неки од ових наслова.

Наставница у подгоричкој Основној школи „Октоих“ Наталија Абрамовић рекла је за ТВ „Вијести“ да је пуна слобода на наставнику и учитељу до трећег циклуса шта ће он да изабере.

Програм је у лектиру донио и нека популарна дјела савремене свјетске књижевности попут „Господара прстенова“ и „Хари Потера“.

„Зашто и ми – дјеци да не пружимо ту могућност, кад је то једно од најпопуларнијих књижевних дјела савремене књижевности гдје су дјеца у цијелом свијету просто одушевљена том новом маштом, имагинацијом“, каже Абрамовићева.

Министар просвјете Дамир Шеховић је прије десетак дана у Скупштини Црне Горе покушао да објасни по којим се критеријумима бирају лектире, наводећи адекватност текстова, естетска вриједност књижевног дјела, примјереност узрасту ученика, однос традиционалних и савремених књижевних текстова и однос књижевних дјела националне и свјетске књижевности.

У програм су, у међувремену, ушли Сунчана Шкрињарић, Кемал Цоцо, Шимо Ешић, Војислав Вулановић, Бранко Бањевић, Драгана Кршенковић, Шукрија Панџо, Блага Журић, Кемал Мусић, Хаснија Муратагић Туна, Сафет Хадровић, Ибрахим Хаџић, Азем Заимовић, Назми Рахмани, Зувдија Хоџић, Фехим Кајевић.

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Незапамћено ВИСОКА ИЗЛАЗНОСТ на изборима престравила монтенегрински режим (видео)

5 (3) Према званичним подацима на биралишта је до 13 часова изашла преко половина грађана …

Мило спремио хеликоптере за БЕЖАЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ (видео)

5 (6) Мило Ђукановић има спремне хеликоптере на три локације који би требали да га …

6 Коментара

  1. imaju oni vukasina vuka bezarovica i onog cupavog ludaka sto noz napisa i vazdan u zubima ima i mutavu vucicu sto Srbima pare olako otima. — al ne gledajte u avliju crnogorcima kad ovdasnji ludi car zabranjuje, rusi i pljuje na sve Srpsko i u tome vasu pomoc ima.

  2. Djetici se vracaju u kameno doba na celo sa milo cigarilos pa secan put.

  3. Ne zna se ko je gori, kockastoglavi ili pisousti, da ne kazem ono drugo …
    To misli da ce doveka da „vlada“, a vec ih polako spremaju za septicku jamu …

  4. ama bre, ako ste ljudi, odkud strah i poniznost pred milom duvandzijom i slicnima; drogiranima, pijanima, mamlazima, ustvama i pickama materinima, ljigavcima supkom umazanima ili ste deo bande koja svog ludog cara ima a onda vam ni pomoci nema, vazdan cete milov duvan od trave pusiti, na kokosinjac smrdeti, babe pricadjenm dodjinima i natovcima prepustiti pa ce vas malo i za jedno selo biti.

  5. Доктор са Чубуре

    Има Србија својих проблема. Што би се замајавали са Црногорцима којих овде има више него тамо, а све заједно као један Нови Београд. Увести реципроцитет, како Србима тамо, тако њиховима овде и довиђења.

  6. Ne komentarisati ih vise,nego sve proterati iz Srbije kod Mila fasiste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *