fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Црногорски комунисти и партизани у строју распопа Мираша
Црногорски комунисти и партизани у строју распопа Мираша 1

Црногорски комунисти и партизани у строју распопа Мираша

ЧЛАНОВИ Удружења бораца НОР-а затражили су од Владе Црне Горе да се законом уреди питање слободе вероисповести или уверења и правни положај верских заједница, енергично захтевајући од државних органа да истрају у решавању свих питања, од слободе вероисповести до власништва над верским објектима, и пре свега на обнови аутокефалности „Црногорске цркве“ без обзира на другачија канонска мишљења!

– Ништа не тражимо што нам не припада, већ да оно што су градили наши преци буде наше, да се уклоне нелегално подигнути верски објекти, да се заустави даља изградња и новокомпоновано скрнављење светиња. И раније се обећавало, па стало. Сада се по сваку цену мора истрајати, јер, ово је једно од најважнијих државотворних питања – поручују из ове организације.

Да није први пут да се из ове „кухиње“ шаљу поруке које су уперене против српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве, тврди Марко Ковачевић из Нове српске демократије.

– У својој изјави СУБНОР као да тражи да им држава врати грађевински материјал који су наши преци уградили у цркве. Помињу и како се мора зауставити „новокомпоновано скрнављење цркава“. Вероватно им је њихово „старокомпоновано“ скрнављење са убијањем свештеника, сахрањивањем Бога и спраћањем стоке у храмове ближе срцу па би да и нова решења буду слична томе.

ЖРТВЕ СВЕШТЕНИЦИ
ОД двеста свештеника у Црној Гори, током Другог светског рата и после њега, побијено је њих 182, и то најчешће на најсвирепије начине, пошто су их претходно зверски мучили. Портал „Седмица“ објавио је ексклузивне фотографије снимљене приликом вађења жртава из јама. Митрополит Јоаникије (Липовац) убијен је при крају рата у једном потоку код Аранђеловца. Један од првих црногорских свештеника којег ће убити комунисти је архимандрит Никодим Јањушевић, настојатељ манастира Свети Лука у Жупи никшићкој. Убице се нису задовољиле крвавим пиром него су опљачкале многе манастирске драгоцености, као и личне ствари убијеног архимандрита. Однели су и 16 његових одликовања…

СУБНОР је тужна прича о заробљеницима партијске мисли, сматра Ковачевић:

– Како кажу: „Због партије су се одрекли Бога, због партије су убијали свештенике, због партије су држали стоку у црквама, ако треба због партије ће почети и на литургију да иду!“ Њима су ставови васељенског патријарха ништавни наспрам комитетских смерница. Утеха је ипак што је Црква вечна а партија није, па ће са њом и они нестати.

Огорчење не крију ни у Удружењу бораца ратова 1990. Црне Горе.

– Када су постали „челична песница“ Мила Ђукановића, Душка Марковића и НАТО, они хушкају на насиље против наше цркве. Иако се јавно декларишу као атеисти, стало им је да испуњавају партијске циљеве и подстичу на верску и националну нетрпељивост – каже за „Новости“ Радан Николић, председник Удружења бораца ратова 1990. Црне Горе.

Он подсећа да чланови Удружења бораца НОР-а никада нису осетили мирис барута, нити су учествовали у Другом светском рату, а рођени су или последњих ратних година или након рата.

– Због тога што служе режиму дебело су награђени из државног буџета и подршком некаквој секташкој творевини покушавају да их охрабре. Затражићемо од надлежних да им се забрани рад – поручује Николић.

В. КАДИЋ, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мило Ђукановић етнички очистио Србе из државне управе Црне Горе! 11

Мило Ђукановић етнички очистио Србе из државне управе Црне Горе!

ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ БЕЗ СРБА У Апелационом суду од 27 запослених нема ниједног Србина …

Како су Тито и комунисти српске фабрике иселили у Хрватску и Словенију? (видео) 12

Како су Тито и комунисти српске фабрике иселили у Хрватску и Словенију? (видео)

Масовна селидба српских фабрика у Хрватски и Словенију. Како је Тито са његовим српским подрепашима …

2 Коментара

  1. Више су зла, несреће и убистава српском народу у бившој Југославији током 20. вијека учинили Јосип Броз и његови комунисти него нацисти и Адолф Хитлер.

  2. Рајко Крвавац

    Какви бедници.
    Сви ковертити, несој, багра, људски отпад балија, комуниста, кроата, шиптара, муслимана, бошњака, албанаца, бугара, плус вучић и мило ђукановић – уједињени против Срба и павославне цркве.
    Како се непогрешиво налазе чим се „цивилозована Европа“ устреми на српство.
    Мајку им јбм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *