Брнабићка: Задовољна сам радом владе, мењамо Србију

0
(0)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је задовољна резултатима које је Влада Србије постигла као тим, наводећи да је остала посвећена досадашњим циљевима, пре свега, када је реч о макроекономској стабилности и даљем јачању Србије.

Она је на конференцији за новинаре поводом две године рада рекла да је најважније да грађани разумеју шта влада ради и да је лако доступна и отворена за њих, преноси Танјуг.

„Дубоко смо посвећени да променимо Србију на боље и уверена сам да су је ствари које радимо померили у том правцу”, рекла је Брнабић и подсетила на реформе које су спроведене, дигитализацију и циљу да се економија заснива на знању и иновацијама.

Говорећи о животном стандарду, Брнабић је казала да су пензије у просеку повећане за 12,5 одсто, након што су мере фискалне консолидације дале резултат и подсетила да је крајем прошле године стављен ван снаге закон о привременом начину утврђивања исплате пензија.

Плате у јавном сектору су повећане између 12 и 23 одсто, а до краја године се очекује још једно повећање.

Премијерка је истакла да су плате највише повећане у здравству, између 28 и 30 одсто, као и у образовању што, како каже, показује приоритете Владе Србије да задржи лекаре и медицинске сестре у земљи, као и да награди запослене у образовању.

Просечна плата сада износи 463 евра, што је за 11,3 одсто више, додала је она.

Такође, указала је да се данас плате и пензије повећавају на реалним основама.

Према њеним речима, суфицит у буџету данас износи 21,26 милијарди динара.

Брнабић је додала да је уз сагласност Социјално-економског савета повећан минималац за 19,5 одсто, на 27.200 динара, док је истовремени смањено пореско оптерћење привредника.

Истакла је да су стране директне инвестиције у првих пет месеци износиле 1,4 милијарде евра, што је за 17одсто више него у истом периоду прошле године, а као важне пројекте који ће се градити у овој години навела такозвани „Моравски коридрор” и аутопут Београд-Сарајево, деоница Сремска Рача-Кузмин.

Има простора за нова повећања плата и пензија

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас, представљајући резултате рада Владе Србије у претходне две године, да економски резултати показују да до краја године има простора за нова повећања плата и пензија.

„Неопходан услов за то је да наставимо овако да радимо”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре, преноси Танјуг.

Премијерка је навела да је Влада Србије радила на томе да мења земљу на боље и да је на том путу учињено доста тога, попут очувања финансијске стабилности чије је темеље, како је рекла, поставио садашњи председник Србије Александар Вучић, као и тешке мере фискалне консолидације.

„Успели смо да покренемо трансформацију наше економије и наше администрације на бази дигитализације”, рекла је Брнабић и додала да Србија остаје посвећена спровођењу реформи и унапређењу пословног амбијента.

Она је истакла да је бољи животни стандард свих грађана задатак на којем ради сваки члан владе.

„Живот у Србији је данас извеснији и сигурнији него што је био у прошлости. Верујем у Србију са јаком и стабилном тржишном економијом која се динамично мења и прилагођава времену у којем живимо”, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да је Влада Србије обезбедила директну финансијску подршку за укупно 1.106 привредних субјеката, са нешто више од 2,5 милијарди динара у виду бесповратних средстава, док је укупна вредност инвестиција нешто више од 12 милијарди динара.

Она је указала да је запосленост у сектору микро, малих и средњих предузећа у марту 2019. године порасла у односу на јануар 2016. године за 140.382.

Додала је да је Србија, како би наставила структурне реформе, наставила сарадњу са ММФ-ом кроз нови аранжман без финансијске подршке.

Много тога је урађено у инфраструктури, рекла је премијерка и подсетила да је за две године изграђено више од 150 километара ауто-путева и реконсутрисано 387 километара магистралних и регионалних пруга.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Највеће афере Владе: Kрушик – шверц и оружје испод цене

5 (2) Мали број афера успео је да уздрма српску јавност, одавно навикнуту на “мутне …

Трећу недељу заредом десетине хиљада Бугара протестују захтевајући оставку владе и главног тужиоца

5 (1) Неколико десетина хиљада људи данас се трећу недељу заредом окупило на улицама градова …

2 Коментара

  1. Браво премијерко! А о чему ви то говорите? Ја верујем да сте по питању вашег имовног стања отишли напред, о томе ће се вероватно некада отвореније говорити, али што се тиче грађана Србије, за њих су уговори између владе и страних инвеститора државна тајна, приступ информацијама немогућ, стандард у суноврату…………….Дакле ви сте виртуелни премијер обезглављене Србије…..Нити ви нас видите, али и ми гледамо кроз вас…

  2. Господо, шта вас чуди? Видите да за време владавине радикализованих радикално напредњака стално урушавају пословање ЕПС-а, да би 2018. године завршио са губитком (или минусом) од једанаест милиона евра. Тактика је добро осмишљена, мрша се најлакше продаје. Само је бациш. Тако ће и печењар са својом, око роштиља, свитом урадити са мршом под именом ЕПС. Предходни, како каже омиљени вођа, све су продали, но ипак су оставили нешто и за будућих. Како ствари стоје, ти – садашњи властодршци све ће отуђити, можда и своје гласаче и на крају и себе. Оно што остане бациће као мршу. Да ли је ЕПС то заслужио, процените сами?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *