fbpx
Насловна / Србија / Политика / ЦРТА: Неправилности на 8 одсто бирачких места до 19 часова

ЦРТА: Неправилности на 8 одсто бирачких места до 19 часова

Посматрачка мисија ЦРТА саопштила је вечерас да је повећан број бирачких места на којима су утврђене неправилности озбиљниљег карактера као и да су њихова три посматрача избачена са бирачких места након затварања и да не могу да присуствују бројању гласова.

Раша Недељков из ЦРТЕ навео је на конференцији за новинаре да је до 19 часова порастао број бирачких места на којима су утврдили неправилности са шест на осам одсто

Забрињавајућа је околност да су наша три посматрача избачена са бирачког места у тренутку затварања и не могу да присуствују бројању гласова, рекао је он и додао да се ради о местима у Гроцкој, Земуну и Раковици.

Додаје да ЦРТА на тим местима неће бити у могућности да присуствује бројању гласова.

„Ми смо у комуникацији са ГИК-ом и добили уверавања да се са овом појавом неће наставити. Посматрачи који су избачени су на лицу места добили објашњење да је то урађено по инструкцијама ГИК-а“, рекао је он..

Проценат уочених неправилности на бирачким местима до 13 часова износи 6 одсто.

До 13 часова забележени су и појединачни инциденти који су се десили ван бирачких места. У питању су случајеви групног довођења бирача на гласање и вођење евиденције бирача испред бирачких места од стране непознатих особа а све се дешавало у координацији са члановима бирачких одбора.

Посматрачи, који су распоређени на 450 бирачких места на основу случајног и репрезентативног узорка забележили до 10 часова да је на пет одсто бирачких места било неправилности, саопштила је ЦРТА.

Како је на конференцији рекао Раша Недељков испред организације ЦРТА, реч је о примерима вођења паралелних евиденција бирача ван бирачког списка на самом бирачком месту, као и коришћења мобилних телефона и фотографисање бирача. Затим, забележени су случајеви непоштовања процедуре убацивање контролног листића у бирачку кутију на почетку гласања, гласање без личних исправа, али и вишеструко и колективно гласање.

„На један одсто бирачких места забележена је нека врста кампање, односно агитације, у кругу мањем од 50 метара од бирачког места“, рекао је Недељков.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је заташкана афера „Флy Флy Травел“, агенције чије су пословнице отварали Зорана Михајловић, Синиша Мали и Марко Чадеж?

4.8 (39) Ускоро ће се навршити две године од банкротства и затварања туристичке агенције „Флy …

Љубичасти аларм у Београду: Ваздух веома загађен, избегавајте боравак на отвореном

Ваздух у Београду је овог поподнева изузетно загађен и веома нездрав, а како се може …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *