Србија

Чу, пребројавање крвних зрнаца?! Милову мафију и агентурну мрежу у Србији има да почистимо ТУТО КОМПЛЕТ!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поставио је питање права на држављанство Србије, оних грађана који су пореклом Црногорци, а који подржавају потезе власти у Подгорици, када је реч о имовини Српске православне цркве. Реакције на Дачићеву изјаву су бурне, од тога да је изјава супротна Уставу Србије, до тога да се Дачић реториком вратио у деведесете године. У исто време, потписници апела академске заједнице још једном позивају на преговоре и компромис у Црној Гори.

Министар спољних послова Ивица Дачић позвао је Црногорце који живе у Србији и имају српско држављанство да се изјасне јавно о питању положаја Српске православне цркве у Црној Гори. Штавише, поредећи положај Срба у Црној Гори и Црногораца у Србији, Дачић је рекао да је то неупоредиво јер су они, како је навео, “владали Србијом иако их има само 0,5 одсто”.

“Онај ко је све што има стекао у Србији, има обавезу да не ћути бар по овом питању, а они који подржавају црногорски режим по овом питању борбе против српског народа, мислим да је велико питање да ли и даље треба да имају српско држављанство”, изјавио је Дачић.

Изјава Ивице Дачића одмах је изазвала буру.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац оценио је да се министар спољних послова Ивица Дачић враћа речнику из 90-тих година.

“Дачић додатно загађује политичку атмосферу у Србији испитујући лојалност и чистоту крвних зрнаца грађана Србије”, каже Лутовац.

Председник Либерално демкратске партије Чедомир Јовановић оценио је да изјава Ивице Дачића пример чистог фашизма.

“Идеја да се одузима држављанство грађанима Србије који имају другачије мишљење по одређеном питању, представља врхунац хистерије која влада већ десетак дана у Србији”, навео је Јовановић.

Бивши повереник за информације од јавног значаја, адвокат Родољуб Шабић, каже да је дилема о праву на држављанство неумесна.

“Устав је изричит у члану 38 који каже: Држављанин Републике Србије не може бити протеран, ни лишен држављанства или права да га промени”, рекао је Шабић.

Одговор свима који су критиковали изјаву министра спољних послова стиже од његовог коалиционог партнера. Дачића напада пешадија Мила Ђукановића у Србији, тврди Драган Марковић Палма.

У међувремену, уместо одласка председника Вучића у Црну Гору, у Београд су стигли лидери црногорског Демократског фронта. Андрија Мандић рекао је за РТС да све више присталица Ђукановићевог ДПС-а отворено стаје у заштиту Српске православне цркве.

“Ово је једна вододелница. Kада и они који су имали конкретан интерес да подржавају ту власт везано за неке друге теме схватају да та власт коју су подржавали хоће да им узме оно што им је најсветије. Било би потпуно природно да режим после овога одустане од намере и, рекао бих, једног од последњих потеза насилне асимилације Срба у Црној Гори и пљачкања Српске православне цркве”, казао је Мандић.

Један од потписника апела групе интелектуалаца из Србије за мирно решење спора у црној Гори, историчар Дејан Ристић, верује да су могући разговори о изменама већ усвојеног закона.

“Никада није касно да се сви врате за сто, да попричају са свешћу о потреби међусобног поштовања, са пуном свешћу о поштовању историјских чињеница. Апсолутно, никада није касно и нема разлога да се сматра да је пређена та некаква црвена линија. Напротив, чини ми се да има и времена и потребе да се разговара унутар саме Црне Горе”, изјавио је Ристић.

За разлику од апела 88, чији потписници за кризу у Црној Гори криве званични Београд, потписници апела академске заједнице инсистирају да је проблем настао због покушаја црногорских власти да национализује имовину не само СПЦ, већ и свих осталих традиционалних верских заједница у Црној Гори.

Петар Гајић, Н1

Наслов и опрема: Србијаданас.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Нама је овог момента најбитније ДА ПОЧИСТИМО “НАШУ” МАФИЈУ која се угнездила у врху државе, а којој и подгојени КРМАК припада.

  2. Мафија нема националну припадност, она је интернационална, као комунисти, као СПС који је наследник комуниста. Да би се одржала на власти, комунистичка и лоповска мафија мора да гура у рат нације. Пошто је на Балкану понестало несрпских нација расположених за ратове, остало је још једино да се напујдају Срби на Србе. Управо то сада ради Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!