Србија

Од “посла века” – празни џепови радника Икарбуса, а Град купује туђе аутобусе

Док чекају приватизацију предузећа, радници “Икарбуса” крај године и почетак нове дочекали су без динара у џепу. Плату, кажу, нису примили од септембра. Од државе и даље нема одговора на питање када ће и да ли њихов проблем бити решен, пошто је помпезно најављена сарадње са Мерцедесом, пре шест година, брзо окончана. Заменик градоначелника Београда Горан Весић за Н1 каже да верује да ће фабрику преузети кинеска фирма, а ако се то не деси, нови власник би могао бити град.

Лепак на мерцедесовом знаку се није поштено ни осушио, а посао века, како је називан, је завршен. Са производних трака Икарбуса изашла је једна серија такозваних “мерцедесових” модела да би све убрзо стало. И буквално.

Од септембра 2019. престала је и исплата плата радницима.

“Много је тешка сад ситуација у Икарбусу, зато што од августа, у августу је била задња плата коју смо примили, значи од септембра до сад, четири плате нисмо примили. Много је тешко кад станете испред људи, који плачу, али буквално плачу људи од 50, 60 година… Да својој деци не могу да дају било какав поклон, да не кажем чак ни за хлеба”, наводи Драган Бубић, председник Самосталног синдиката Икарбус.

Запослени кажу да посла нема. За последњих годину и по дана, како тврде, Икарбус није произвео ни један аутобус, па фирма опстаје само захваљујући ремонтима.

“Просто се и ми питамо да као овлашћени надограђивач, значи Мерцедеса и Мана, јединствен у свету, не можемо да добијемо посао и да државне фирме купују иностране аутобусе”, каже Бубић.

Проблем није чак ни цена, могу да вам кажем да су чак наши аутобуси мерцедес, јефтинији сигурно од ових сад који су на београдским улицама, каже председник синдиката.

Kритикујући претходну београдску власт због куповине пољских Солариса, актуелна је тврдила да ће набавком од Икарбуса подстицати домаћу производњу. Међутим, само прошле године, за 45 милиона евра, купљено је више од 200 аутобуса, махом из Kине и Турске.

“Свако може да учествује на тендерима које расписује Град Београд, па и Икарбус, а оно што ја желим да вам кажем, Град Београд ће куповати наравно најбољи квалитет за најмању могућу цену”, каже Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

“Да Вам кажем нешто, проблем није чак ни цена, могу да вам кажем да су чак наши аутобуси мерцедес, јефтинији сигурно од ових сад који су на београдским улицама. Од 244 аутобуса да смо макар десетак, двадесетак, тридесетак добили, ми бисмо могли да поделимо плате и ови радници би могли да дочекају своје празнике онако како треба”, наглашава Бубић.

Ипак, други човек Београда верује да за Икарбус постоји решење – да га преузме кинески власник, који би како тврди требало да производи електричне аутобусе – или град.

“Ми смо пре две године понудили Влади Србије да ми преузмемо Икарбус, јер Икарбус није градско предузеће, јер смо ми видели ту рачуницу да ту направимо један ремонтни центар… Град Београд би могао да смањи битно трошкове, запослили бисмо тамо све те људе, тамо има око 120 запсолених, чак би запослили и неке нове, тако да та понуда према Влади Србије стоји, Град Београд је спреман у сваком тренутку да преузме Икарбус, уколико из било ког разлога то неко од страних партнера не одлучи, али како мени кажу, ово са Kинезима иде у том правцу”, навео је Весић.

Фирма “Икарбус” стара је 97 година. За то време производња, кажу радници, није престајала, запослени никада нису били без плата, а предузеће је успело да прегура ратове и санкције.

Запослени кажу да обећањима више не верују и да се плаше да ће на фабрику бити стављен катанац, јер упркос бројним апелима и питањима, држава нема одговор.

Зато за 10. јануар најављују протест испред зграде Владе Србије.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. “предузеће је успело да прегура ратове и санкције.”
    Али није преживело СНС секту и издајника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!