ЧУВАЈУ ДУШУ СТАРЕ ПЛАНИНЕ! У пиротском крају серија протеста против изградње МХЕ (видео)

ЧУВАЈУ ДУШУ СТАРЕ ПЛАНИНЕ! У пиротском крају серија протеста против изградње МХЕ (видео)

4.7
(15)

У ПИРОТСКОМ крају настављена је серија протеста против изградње МХЕ на потоцима и планинарским водама Старе планине. Као што су пролетос и најавили, житељи Топлог Дола, подржани представницима двадесетак преосталих живих села и еколошким и планинарским организацијама, организовали су протест у свом селу и најавили да ће организовати ноћне страже на Мртвачком мосту, али и на мосту у селу, оног момента када инвеститори одлуче да отпочну радове.

Срђанов мост на уласку у село су симболично оковали ланцима, који су метафора њихове одлучности да не дозволе багерима и булдожерима било какво ровање и копање по кањону Топлодолске реке, чија се вода слива са околних врхова и може слободно да се пије без икакве обраде и дораде.

Gepostet von Ilic Milica am Samstag, 7. September 2019

– Инвеститор који нема грађевинске и друге дозволе планира да у овом крају, подно Миџора, изгради седам мини-централа и да на тај начин у цеви гурне 43 километра планинске реке. То нипошто нећемо дозволити јер би тако била уништена флора и фауна и живот у овом, иначе, мирном селу које сваке године испоручи преко 500 телади овој држави. Због тога је у селу нека врста „ратног стања“ и због тога ће се од сада па надаље организовати ноћне страже – порука је са скупа усред села.

Миња Николић из села Темска, 18 километара низводно од Топлог Дола, познати еколошки активиста и заговорник повратка и живота на село, каже да ни Темска неће имати воду, уколико је буду отели Топлодолцима. За ноћне страже пријавиле су се 32 особе из овог краја и они ће дежурати на Мртвачком мосту, али и на Срђановом мосту у овом селу.

Прочитајте још – „Не“ централама на Старој планини

ОТПОР И У СЕЛУ РАКИТА

И СЕЛО Ракита, на другом крају округа константно је у протесту. Овде је у више наврата реаговала и полиција и правосуђе, јер је долазило до отворених сукоба мештана са приватном полицијом инвеститора. Десимир Стојанов, председник МЗ у Ракити, каже да је инвеститор узурпирао приватне парцеле појединих житеља, које се грчевито бори да се сачува природа и оно мало преосталих мештана, којима је река буквално живот.

В. ЋИРИЋ, Новости.рс

фото: Nensi Radojkovic

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

0 (0) Хиљаде људи демонстрирале су у Лондону и другим енглеским и велшким градовима против …

Др Петровић: Вучић и другосрбијанци у паници, народ масовно излази на улице! (видео)

Др Петровић: Вучић и другосрбијанци у паници, народ масовно излази на улице! (видео)

4.2 (5) – Народни скуп, који је одржан у суботу 20 марта је укупно посматрајући …

Један коментар

  1. Ima ona narodna „Ko ne razume lepu reč, odlčino razume pesnicu po nosu“. Dakle, predlažem pesnicu po nou a možda i vrljiku po leđima.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend