Цвијетин Миливојевић: РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије), тело за скривање истине, а не за надгледање медија

0
(0)

Последњи извештај представља потврду да је РЕМ потпуно под контролом власти

Последњи извештај РЕМ од 11. до 15. маја по коме је Савез за Србију у електронским медијима био заступљенији три сата више од Српске напредне странке, односно изборне листе Александар Вучић – За нашу децу представља још једну потврду да је ово „независно“ тело и даље у рукама и под потпуном контролом власти, сматрају саговорници Данаса.

Тврде и да је и голим оком видљиво да СНС није у подређеном пложају у медијима у односу на СЗС и да је то само још један доказ спреге РЕМ-а са влашћу.

А у Бироу за друштвена истраживања (БИРОДИ) оцењују да методологија коју користи РЕМ није у складу са међународним стандардима, али ни праксама које се поштују у изборно-посматачким мисијама и да се РЕМ определио за надгледање који више сакрива, а мање открива.

Ана Стевановић, чланица Председништва Странке слободе и правде, сматра да је РЕМ у рукама власти и да нових петоро чланова иза којих се скривала власт, истичући да су тиме испуњени захтеви опозиције, није ништа више него обична играрија.

„Не само да су тим новим члановима махали у јавности истичући да је то гарант побољшања стања у медијима, већ су обманули и представнике Европске уније као и Европског парламента који су посредовали у дијалогу. Чланови РЕМ су и те како свесни да СЗС не учествује на предстојећим изборима и да смо јасно прогласили бојкот. Стога не знам да ли је посреди незнање, немар или потпуна незаинтересованост за надзором над радом медија, а то је оно за шта их грађани плаћају. Стога је нејасно како су могли да сабирају секунде на кабловским телевизијама чији програм једва да једна трећина Србије уопште може да види, заједно са секундама на телевизијама које имају националу покривеност“, напомиње Стевановићева. Додаје и да РЕМ свесно и намерно не жели да говори о тоналитету представљања, а то је кључно.

Она подсећа да се на Пинку о Савезу за Србију сатима говори погрдно, а потом се то време представља као заступљеност и време које је СЗС имао на Пинку.
Да Вас подсетимо: Вучић претвара Србију у сабирни центар за мигранте и терористе: Хоћемо ли ћутећи изгубити државу?

„Упитала бих и чланове Савета РЕМ да ли су можда погледали истраживање Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) где се јасно види да је током фебруара и марта ове године, председник Вучић имао 710 минута на станицама са националном покривеношћу, а сви лидери опозиције укупно 21 минут… Ако не виде – питање је што не поднесу оставке, а ако не желе да виде, онда би требало да кажу ко им држи повез преко очију“, истиче чланица Председништва ССП.

Социолог Зоран Гавриловић, сарадник Биродија, каже за Данас да надгледање не служи мерењу секунди, мада и то битно, већ да ли медији у изборном процесу остварују своју функцију, а то знаци да грађанима помогну у доношењу одлука да ли ће и за кога гласати на основу основу релевантних информација од медија који питају уместо грађана, анализирају изборна обећања, пропитују кандидате посланике…

„На основу тог циља, ОДИХР, Венецијска комисија и Директорат за људска права ЕK су направили Водич где се поред секунди мере тоналитети извештавања емитера, али и теме којима се баве учесници избора. Нажалост и поред инситирања Биродија, РЕМ је свој мониторинг свео на мерење секунди, тако да и ако следе позитивне промене оне неће бити могуће да се идентификују. Разлог за такво понашање видим или у лењости, или у жељи да се прикрије стање. Део прикривања је искључивање из мониторинга Александра Вучића, председника Србије и председника СНС, који је маркетиншки актер кампање у трци за посланичка места. Из тог разлога, али и чињеница он једини јавни функционер који има права на функционерску кампању, он је морао да буде предмет мониторинга“, наводи Гавриловић.

Сличан став има и Раде Вељановски, новинар и професор на Факултету политичких наука, који каже за Данас да је потпуно апсурдно поређење присуства СНС и СЗС јер СНС је странка која иде на изборе, а СЗС је коалицја која је одлучила да на изборе не иде.
Да Вас подсетимо: Мртво море крај Мораве

У том смислу, напомиње, евентуално веће присуство дела опозиције у медијима није никаква предност у односу на владајућу партију и не може да је угрози.

„Не би ме чудило да су телевизије, које се с разлогом третирају као део пропагандног арсенала власти, у дослуху са РЕМ-ом договориле сатнице које у непосредном представљању странака треба да покажу оно што је саопштио РЕМ, напомиње Вељановски.

Он подсећа да је РЕМ избегао да јавност обавести о резултатима надлгедања који је сам обављао у петходним изборима, да би сакрио податке о енормној присутности СНС и Вучића у медијима.

„У предизборним програмима могу да буду они који су предали или ће предати своје листе за изборе. То је европско искуство. Ти програми служе за упознавање јавности са програмима и циљевима изборних такмаца. У садашњем тренутку из много разлога, међу којима је и ванредно стање због пандемије, али много више због нездраве политичке климе, подела и ауторитарности власти, представљање странака није довољно професионално ни демократско“, истиче Вељановски.

Он додаје да су изборни услови лоши и да се то односи пре свега на медије, али да су изборни услови били лошији у време првих вишестраначких избора 1990. године и да тада сем Студија Б ниједна друга телевизија није промовисала опозицију.

Политиколог Цвијетин Миливојевић, међутим, сматра да медији у време првих вишестраначких избора били доступнији опозицији него данас. Напомиње да је опозиције у квантитативном, али не и у квалитативном смислу било више него што је то случај са актуелном опозицијом.

Он подсећа да су те 1990. у самој изборној кампањи на РТС сви учесници избора имали пођеднако време, од Николе Шећероског до Војислава Шешеља, који је након тога, иако тек изашао из затвора, успео да освоји неколико стотина хиљада гласова на председничким изборима.

Миливојевић подсећа да се те године први пут појавила опозиција и да није било негативне кампање против ње, док данас имамо ситуацију да се осам година води негативна, дискриминаторска кампања против опозиције и да се она исто толико година провлачи кроз топлог зеца.
Да Вас подсетимо: Вучић – српски шаховски „геније“

„То није само обесхрабривање људи који се баве политиком, већ обесхрабривања грађана да уопште размишљају критички о нечему што је ова власт урадила лоше. Одмах вас сврставају у рушитеље, не Вучића и власти, што је природно, него земље и народа“, каже Миливојевић и додаје да при том РЕМ не реагује.

На питање како коментарише мониторинг РЕМ-а по коме је СНС имао шест сати представљања у медијима, а СЗС чак девет, Миливојевић каже да је он озбиљан човек и да је успут политиколог-комуниколог. „На такве бедастоће пристојан човек, који успут стручњак за те теме не можер ништа да изјави. Може евентуално да се насмеје“, закључује Миливојевић.

Чотрић: Нема негативне кампање

„Kад је СПО од 1990. до 2020. био водећа опозициона странка, упркос недемократским и нефер изборима, као и монополисаним медијима, увек смо учествовали на свим изборима, осим на савезним изборима 1992. За побољшање изборних услова борили смо се и у парламенту и на масовним протестима и демонстрацијама. Девети март 1991. био је управо такав протест, уперен против ТВ Бастиље. Сада су услови за изборе неупоредиво бољи него у то време, а повољнији су и него било када од 2000. године“, каже Александар Чотрић, потпредседник Српског покрета обнове.

Према његовим речима, изборни закони настали су у време када су на власти биле садашње опозиционе странке. Приватни електронски медији, којима је опозиција незадовољна, добили су фреквенције, такође, у то време.

„Kад је СПО био опозиција, нас су, углавном, прећуткивали. Актуелна опозиција је заступљена у медијима и на један и на други начин. Једна изрека каже да „нема негативне рекламе“, али челници Савеза за Србију не знају то да искористе. Они су сами криви што својим грешкама, безидејношћу, контрадикторностима, пасивношћу и политичким лутањем дају толико повода за негативно извештавање о себи“, сматра Чотрић. (Данас, www.данас.рс, 27.5.2020, Мирјана Р. Миленковић)

Цвијетин Миливојевић
Извор: cvijetinmilivojevic.blogspot.com

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почињу принудне наплате пореза фриленсерима

4.2 (5) Док радници на интернету протестују захтевајући да седну за сто са Пореском управом …

Цвјетин Миливојевић: Најбоља анализа Вучићевих лажи и опозиције у Србији (видео)

3 (4) Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, коју уређује и води Дејан Петар …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend