fbpx

Цвијетин Миливојевић: Скупштина не зна о чему се преговара у Бриселу, „главни преговарач“ не реферише ни парламенту, ни влади већ Сорошевом сину

0
(0)

Аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је данас да намера политичких актера на Косову да се о дијалогу са Београдом расправља у парламенту представља макар неки образац демократије ког нема у Београду, будући да „главни преговарач“ о дијалогу не извештава Скупштину Србије, већ сина председника Фонда за отворено друштво Џорџа Сороша.

Миливојевић је агенцији Бета казао да је премијер Косова Рамуш Харадинаја у једном интервјуу признао да се Косовом управља из Вашингтона, али да се бар труде и траже неку врсту макар лажног легитимитета и легалитета да поступају по неком демократском обрасцу, макар то радили само да би купили време и одложили с дневног реда теме које им не одговарају.

Миливојевић није одбацио могућност да је захтев за расправу у парламенту и политичка криза на Косову која је произишла само фингирана.

„Врло често се то до сада дешавало да се фингира криза, да се купује време и неке теме које су стицајем околности на дневном реду скину са дневног реда или одложе. Прича са ЗСО је најбољи пример. Просто је невероватно да су албански политички чиниоци са Косова и власти и опозиције за ових пет и по година успевали да замајавају не само српску преговарачку страну већ и посреднике из ЕУ и да једину обавезу из Бриселског споразума потпуно оставе по страни и да она уопште није ни на видику“, рекао је Миливојевић.

Он је казао да је невероватно да се на Косову у једном дану одржавају две седнице једна на захтев владе, а друга на захтев опозиције које се тичу преговора и да се води битка ко ће бити преговарач, да ли председник или влада и да ли уопште треба разговарати о корекцији граница, а да са друге стране у Београду у Скупштини Србије о дијалогу нема ни речи.

„Присуствујемо сцени да Скупштина као врховно законодавно тело и државни орган кога бирају грађани не бива уопште обавештена о томе о чему се преговара у Бриселу, а камоли да се тражи сагласност Скупштине. Овде се воде неки преговори, а главни преговарач не реферише скупштини, ни влади већ сину Џорџа Сороша“, рекао је Миливојевић.

Уставни суд се прави глув, слеп и луд на иницијативе за оцену уставности Бриселског споразума

Она је казао да се паралено с тим Уставни суд Србије прави „глув, слеп и луд“ на више иницијатива за оцену уставности које се тичу Бриселског споразума проглашавајући се или не надлежним или чак у једном случају окарактеришући то као политички споразум, а реч је о делу државне територије.

„Који Уставни суд било где у свету карактерише као политички споразум нешто што се тиче територијалног интегритета и суверенитета једне земље“, питао је Миливојевић.

Он је навео да Устав каже да Влада влада, а не председник републике који је, како је навео, „церемонијална фигура која додељује ордене и у свечаним ситуацијама постројава војнике“.

Миливојевић је казао да нигде у свету не постоји земља која се добровољно одриче дела своје територије уз некава образложење да нас је ионако мало на Косову или зато што су рубни крајеви Србије опустели.

„Па шта да уради Русија која има 100 пута више територије у односу на број становника? Шта да ради Монголија која има три милиона становника на територији на којој може живети милијарду људи? Да ли они треба да се одрекну своје територије и кажу ево даћемо Кини, јер је она најнасељенија на свету“, рекао је Миливојевић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полиција шок-бомбама, сузавцима, коњицом уз примену бруталне силе разбила демонстрације (видео)

5 (1) Kако јавља репортер Ал Џазире Марко Суботић, демонстрације испред Скупштине Србије су у …

Народ је сит лоповског режима психопате Вучића и његове банде криминалаца (видео)

5 (7) Грађани које смо анкетирали испред Скупштине Србије поновно увођење полицијског часа у Београду …

2 Коментара

  1. To samo pokazuje da je ovo jedna obicna klovn naprava, da ima vlasnika, gazdu, kome mora da polozi racun i dobije nova naredjenja. Toliko o tome da je „predsednik“.

  2. ИМАЛИ ЈЕДАН СРБИН ШТО ЈЕ БЛИЗУ КЕРЕТИНЕ ДА ГА СКРАТИ ЗА ГЛАВУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *