Србија

Да ли ће се и у околини Ваљева ископавати литијум?

ВАЉЕВО – Одборник Скупштине града Ваљева Љубомир Радовић, представник опозиционог Локалног фронта Ваљево, упутио је локалном парламенту писаним путем одборничко питање које се односи на најављене пројекте канадске корпорације „Јуро литијум” (Euro Lithium Inc), односно предузећа „Јуро литијум Балкан (Euro Lithium Balkan д.о.о.) са седиштем у Дивцима.

У одборничком питању Радовић позива на документ који носи назив, преведен са енглеског, „Технички извештај, процена минералних ресурса и прелиминарна процена економичности налазишта литијума и бората код Ваљева, Колубарски округ, Србија”, из којег изводи закључак да се ради о пројекту експлоатације литијума и бората у непосредној близини града на Колубари, у ширем подручју села Дивци.

У извештају се наводи, преноси Радовић, да је у околини Ваљева истражна бушења прва обавила ових дана много помињана компанија „Рио тинто” (Rio Tinto), још 1997. године, да су настављена 2003, да би их ова компанија потом напустила. Од 2011. истраживања су наставиле две компаније, „Литијумли” (LithiumLi) и „Јуро литијум” (Euro Lithium). Налази су показали исплативост експлоатације поменутих минерала, па се „Јуро литијум” одлучио да у близини Диваца отвори површински коп, наводи одборник Радовић.

И додаје да планирани припремни радови откривају обим ове операције ‒ за потребе рудника биће неопходно измештање железничке пруге, путева, укрштања путева и пруге, измештање електричних водова од 110 и 220 киловолти, затим скретање појединих делова тока реке Колубаре, рушење стамбених и других зграда…

„Експлоатација литијума и бората, познато је од раније, представља поступак који угрожава животну средину на великим просторима”, констатује у одборничком питању Љубомир Радовић. У прилог овој тези он цитира изјаву Звездана Калмара, председника Коалиције за одрживо рударство у Србији, дату поводом најављене експлоатације литијума у долини реке Јадар, у којој се наводи да тај поступак захтева огромне количине воде, енергије и хемикалија „које долина Јадра неће моћи да преживи”.

Имајући све поменуто у виду, одборник Љубомир Радовић поставио је Скупштини града одборничко питање да ли су органи града Ваљева упознати са пројектом корпорације „Јуро литијум” и његовим могућим последицама по већ претерано загађену животну средину. Уколико јесу, одборник тражи да му се достави кратак резиме досадашњих сазнања о овом пројекту и податак да ли су, када и са ким о њему вођени разговори и да ли је град у вези с тим преузео неке обавезе.

„Уколико органи града до сада немају сазнања о овоме, молим да скупштина обавеже градоначелника, Градско веће или неки други орган града да проучи документацију о овом пројекту и о својим налазима обавести скупштину и јавност града Ваљева”, навео је одборник Радовић, тражећи да одговор буде прослеђен и свим одборницима Скупштине града.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!