Да ли нас чекају празне касе и уништено здравство? СНС покушава да опљачка медицинске коморе широм Србије!

0
(0)

Српска напредна странка покушава да преузме контролу над Комором медицинских сестара и техничара Србије (КМСЗТС) тако што преко руководстава здравствених институција врши притиске на чланове Коморе да гласају искључиво за њене кандидате.

Према нашим сазнањима, последњих дана пред изборе, одржане у недељу 17. јуна, у притиске које медицинари трпе већ месецима, додатно се укључио и Покрајински секретаријат за здравство својим дописом директорима домова здравља и главним сестрама у којем им је наложено да утичу на резултате избора и кандидатуре „неподобних кадрова“.

Председница УО Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије Јованка Ралић каже за ВОИЦЕ да је изборни дан пратио невиђени мобинг над колегама у Војводини, те да су људи са радних места извођени под присилом и претњама.

– Иза свега, очигледно, стоје и Министарство здравља и Покрајински секретаријат за здравство и то је исценирано и осмишљено. Сами појединци, наше колеге, то нису могле да одраде. Ми који смо водили и желели фер изборе били смо у ситуацији као да смо рату и то “голоруки на тенкове”. То је била тотално неравноправна трка, посебно у Војводини. А другим местима у Србији, у Нишу и Прокупљу, било је и таквих инцидената да су интеревенисали полиција и тужилаштво – каже Ралић (на слици испод).

У Зрењанину је, додаје, било посебно непријатно, гласало се до девет сати увече, иако је предвиђено време за гласање било до 19 часова, људи су вређани, малтретирани, чак довођени на штакама да гласају. Истиче да је најгоре од свега што се у обичне „сестринске изборе“ укључлила висока политика.

– А упозоравали смо на то да је Министарство здравља много раније морало да уведе принудне мере и формира радну групу која би спровела иоле коректне изборе – каже наша саговорница.

О бројним проблемима у Комори ВОИЦЕ је већ писао пре неколико месеци, а надлежни се до сада нису огласили. Нису се огласили ни о захтевима функционера КМСЗТС, нити о пријавама које су у протекле две године подносили против директорке Коморе.

Ћутање власти на неправилности и инциденте

Покрајинском секретаријату за ВОИЦЕ су у петак 15. јуна рекли да је секретар Зоран Гојковић службено одсутан до понедељка, а да су његови сарадници на годишњим одморима. Секретару смо питања проследили мејлом, а у понедељак смо добили потврду да су питања тамо, да су упознати с њима, те да ћемо одговор добити. Ипак, одговоре нисмо добили ни после бројних контаката телефоном. Истовремено, у петак смо телефоном контактирали и његову помоћницу Снежану Бојанић, али без успеха. Није била доступна, нити је одговарала на смс с питањима.

До председнице Централне изборне комисије КМСЗТС Јелене Стојковић такође нисмо успели да дођемо, уз образложење да је заузета.

Ипак, да је неправилности и инцидената било, за ВОИЦЕ је потврдила и Емилија Орестијевић из ЦеСИД-а. Та организација је пратила процес избора, њени посматрачи били су присутни на свим изборним местима, а осим неких важних техничких неправилности у раду бирачких одбора које су утицале на укупну атмосферу одвијања избора (у смислу непроверавања идентификационих докумената, неорганизованости рада и недовољног познавања процедура, спорости бројања гласова и слично), по њиховим сазнањима, на два бирачка места су се догодиле неправилности које су утицале на немогућност утврђивања коначних резултата.

– Бирачко место у Прокупљу затворено је 20 минута након отварања, јер су у тој просторији биле укључене камере, а чланови бирачког одбора нису добили дозволу да камере прелепе или искључе, како би се осигурала тајност гласања. У Нишу, на бирачком месту у општини Медијана пронађен је вишак листића у гласачкој кутији у односу на број бирача који су гласали, услед чега је бројање прекинуто, а та неправилност је унета у Записник о раду бирачког одбора – рекла је Орестијевић.

Додала је да посматрачи централној канцеларији нису пријавили присуство, односно долазак полиције, јер нису могли да имају увид у све радње које се догађају ван бирачког места.

– Радна тела Централне изборне комисије ће, по правилу, извршити увид у све записнике о раду бирачких одбора, на основу чега ће утврдити да ли је и на другим бирачким местима дошло до повређивања процедура и последично, да ли има потребе за понављањем избора на још неком бирачком месту – навела је Орестијевић.

У Војводини наредбе о гласању и претње отказима

Јованка Ралић каже да су притисци посебно јаки били у Војводини, где су сви директори медицинских установа, као и главне сестре добили спискове и наредбе за кога једино могу да гласају.

– Иначе, у противном од недеље, уколико њихова листа не прође, на жалост у питању је страначка листа Српске напредне странке, следе санкције према особама, односно директорима и главним сестрама, а претпостављам и другима, који не испуне ту наредбу Покрајинског секретаријата за здравство – рекла је Ралић, додајући да је још пре месец дана писаним путем упозорила да се у претходних 12 година ниједна странка нити било која власт није мешала у изборе у Комори, те да је у питању преседан. Као пример наводи претњу једној од кандидаткиња да мора сама да одустане од кандидатуре јер тиме “угрожава Владу Србије и Александра Вучића“.

– Ја тако нешто у свом животу никада нисам чула. Прети се отказима, премештањима на лошија радна места – каже она.

Највише кандидата блиских владајућим странкама

Извори ВОИЦЕ су непосредно пред изборе у више здравствених институција у Војводини потврдили незванично да су изложени притисцима. Од тога да се члановима и чланицама Коморе препоручивао што масовнији одзив, преко потенцирања имена кандидата за које је пожељно гласати.

Такође, налагано им је да се идентификују слањем смс порука, како би особа која је задужена за евидентирање гласања податке о одзиву „проследила даље“. Незванично се могло чути и да је у појединим установама на делу био сукоб између нових директора, који су или чланови СНС-а или су лојални напредњацима и кадрова ранијих директора, који су били блиски ДС-у. У неким институцијама чак су дељени спискови с именима кандидата предложених од стране управе, а како смо чули, у Дому здравља Нови Сад највећи број кандидата који се налазио на листама био је близак владајућим странкама.

– Увек је било врбовања приликом избора, али никад као сада. Притисци су огромни – рекао је један од извора ВОИЦЕ.

Такође, сазнајемо и да су по неким здравственим установама постављене посебне особе чији задатак је да воде евиденцију о томе ко излази на гласање, како би се тачно знало ко је послушао „препоруке“.

Као главни мотив за овакво понашање Ралић види касу Коморе, јер се од чланарина годишње прикупи око 2,5 милиона евра. У каси војвођанског огранка налази се тренутно око 60 милиона динара, односно око пола милиона евра, каже Ралић.

– Наша је процена да је то највећи циљ политичке листе на овим изборима. Не напредак струке, не да се нешто учини, него да се појединци дочепају тих пара на рачунима огранака – сматра она.

Праћење избора дозвољено само ЦеСИД-у, одбијено 36 других организација

Према бирачком списку, право гласа на зиборима за Комору медицинских сестара и здравствених техничара Србије имало је 107.042 бирача у шест огранака, који су гласали на укупно 95 изборних места. Праћење избора дозвољено је једино Центру за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), док је одбијено чак 36 других организација, од синдикалних, преко бројних удружења здравствених радника заинтересованих за ове изборе.

Према упозорењима Ралићеве, проблематичан је био и бирачки списак.

– У марту је дата коначна листа бирача у целој Србији, здравствених радника који имају важећу лиценцу. После тога, од марта до јуна, повећавају се спискови на појединим огранцима и појединим окрузима, што указује на реалну претњу да се с тим манипулише у самим изборима – навела је наша саговорница.

Како је за ВОИЦЕ појашњено у ЦеСИД-у, та организација позив за праћење избора добила је од Коморе, између осталог јер су пратили и претходни изборни цилус 2014. године. Такође, ЦеСИД је пратио и изборе за Лекарску комору Србије од 2010. године до последњих, окончаних пре отприлике месец дана.

– Нас је Комора позвала да посматрамо изборе јер су, претпостављам, на тај начин хтели да подигну легитимитет целокупног процеса – речено је у ЦеСИД-у.

Иначе, та организација није ангажована у целокупном изборном процесу, већ само за изборни дан, а након избора ће саставити извештај који ће бити прослеђен КМСЗТС, са евентуалним сугестијама како да се процес у будућности унапреди. Посматрачи ЦеСИД-а су на лицу места прикупљали резултате гласања, како би могли да их упореде са коначним и увере се да нема разлика у односу на дан гласања.

(извор: воице.орг.рс/Далибор Ступар)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта пише у споразуму СНС и СВМ или – рађа ли се „Заједница мађарских општина“?!

5 (6) У најскорије време ће се приступити изради измена и допуна Закона о утврђивању …

Да ли је Вучић продао Србе како би фармако-мафија in vivo испитала четврту фазу развоја вакцине?

4.2 (5) Могућност створена Законом о изменама Закона о заштити становништва од заразних болести да …

2 Коментара

  1. zemunski supak snajder prikuplja za penziju koja ce uskoro sa odlaskom gazde.

  2. Па зар је за очекивати да у здравству буде све у реду, ако и у читавој држави цвета КРИМИНАЛ.
    Кад државу води криминалац тог калибра, а за министра здравства поставио је НИШТА МАЊЕГ КРИМИНАЛЦА.
    Можда ће сад потећи „мед и млеко,'“, кад је главни мафијаш за министра финансија поставио“малог човека, а вечиког лопова“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend