Дачић: Било би добро да се одржи Парада поноса

0
(0)

БЕОГРАД – Председник СПС-а Ивица Дачић изјавио је данас да би за државу било добро да се одржи „Парада поноса”, али да ће процене о безбедносним ризицима дати МУП и безбедносне службе.

Коментаришући јучерасњи напад на немачког држављанина Д.Х. који је дошао у Београд на скуп о правима ЛГБТ особа, Дачић је рекао да је несумњиво да то наноси велику штету нашим интересима и угледу наше државе.

„Такве ствари најоштрије осуђујемо,„ рекао је Дачић.

Упитан да ли га је због тога звао неко од представника међународних организација, Дачић је одговорио да нису, али је навео да премијер данас разговара са повереником немачке владе за питања људских права.

„Несумњиво је да је држава реаговала веома брзо на овај инцидент,” рекао је Дачић новинарима, уочи седнице Главног одбора СПС-а.

Одредићемо шта је прошлост, а шта будућност

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да ће на следећем конгресу бити одређени политички приоритети те партије – шта припада прошлости, а на чему треба темељити будућу политику.

„Наш је циљ да партија створи услове за будуће деловање, да одредимо наше политичке приоритете, да одредимо шта је оно што у нашој политичкој пракси припада прошлости, а шта је оно на чему треба темељити нашу политику у будућности”, рекао је Дачић новинарима уочи седнице Главног одбора.

Он је прецизирао да ће на тој седници бити изабран организациони одбор за одржавање конгреса 14.децембра.

„Нама је циљ да девети конгрес буде конгрес даљих реформи, да партија буде модерна, социјалдемократска странка, европске орјентације, зато ће и наш програм бити у потпуности усклађен са програмом европске социјалдемократије”, истакао је Дачић.

Према његовим речима, у складу са тим утврђен је потпуно демократски начин избора функционера на предлог општинских одбора.

„Ми смо завршили један период у нашој историји који је пре свега био оптерећен и рефлексијом на оно што се дешавало пре 2000-те године, мислим да је време да партија осим своје прошлости гради своју будућност”, нагласио је лидер СПС.

СПС ће подржати економске мере владе

Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је данас да ће та партија подржати економске мере Владе Србије и додао да ће наредних дана о томе разговарати са премијером.

Подсетивши да се данас на седници владе расправља како да држава и јавна предузећа уштеде, те да ће следеће недеље бити настављени разговори о томе, Дачић је рекао и да је са премијером Александром Вучићем договорио и политички састанак.

„Премијер и ја смо данас договорили да у наредним данима одржимо и политички састанак коалиције, коалиције СПС ПУПС ЈС са њим, у смислу пуне подршке мерама које ће у најскорије време бити представљене”, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Он је прецизирао да данас на седници владе нису донете никакве одлуке већ се само расправљало, не само о уштедама до краја године, већ и о уштедама за следећу годину.

„Премијер је истакао шта су нам циљеви, смањење дефицита пре свега, а то подразумева уштеде, и у јавним предузећима, и у министарствима”, истакао је Дачић.

Штресер: Одржавање скупа ЛГБТ популације изузетно значајно

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са Кристофом Штресером, опуномоћеником Владе СР Немачке за питања људских рава и хуманитарне помоћи и послаником Бундестага, који је нагласио да би одржавање скупа ЛГБТ популације у Београду било од изузетног значаја.

Теме сусрета била су поштовање и заштита људских права, посебно права особа различите сексуалне оријентације (ЛГБТ).

У том смислу, посланик Штресер је нагласио да би одржавање скупа ЛГБТ популације у Београду било од изузетног значаја, о чему је разговарао и са другим званичницима током своје тродневне посете Србији.

Премијер Вучић је истакао да је заштита људских права, нарочито у погледу забране дискриминације, Уставом загарантована и да ће држава учинити све у циљу заштите и поштовања овог права, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

 Јанковић: Држава брзо реаговала на напад на ЛГБТ активисту

Заштитник грађана Саша Јанковић осудио је напад на немачког ЛГБТ активисту у Београду, оценивши да су полиција и други државни органи, „брзо, делотворно и недвосмислено поступили” приликом откривања одговорних за тај инцидент.

„Желео бих да верујем да се овакви напади више неће поновити. Али, ако их ипак буде, на било кога, очекујем да ће полиција и остали државни органи поступати брзо, делотворно и недвосмислено као што су то, можда по први пут када је у питању ЛГБТ популација, учинили у овом случају”, рекао је Јанковић за агенцију Бета.

Он је оценио да су данас неки грађани у опасности „само зато што су другачији” и да због тога држава и друштво имају обавезу да им пруже посебну заштиту.

„Надам се да ће Србија сваког дана постајати земља сигурнија за живот сваког грађанина, ЛГБТ или стрејт, домаћег и страног, и да због тих разлика нико неће бити мета било коме”, казао је Јанковић.

Заштитник грађана је подсетио да сви грађани, без обзира на њихове особине, имају пођеднако право на заштиту од насиља.

„И Лезбијске Геј Бисексуалне и Трансродне особе су жртве свих облика насиља као и остали грађани, а на то додатно, или пре свега, постају жртве најбруталнијих напада, претњи, увреда и мржње само због свог сексуалног или родног идентитета. ЛГБТ особе су једина мањинска група којој се, када желе да скрене пажњу да постоје и да имају проблеме, прети физичком ликвидацијом”, оценио је Јанковић.

Зато те особе, према Јанковићевим речима, морају имати додатну заштиту државе и заједнице, „не да би били безбеднији, већ управо да би били пођеднако безбедни, или небезбедни као и сви остали”.

Он је позвао функционере и грађане да, без обзира на њихову личну орјентацију, препознају потребу заштите ЛГБТ особа и да солидарност са припадницима те заједнице, покажу учешћем на предстојећем Прајду у Београду.

 
Танјуг/Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Увуци се будало Муслиманском брату Ердогану у дупе и тамо остани јер за боље и ниси!

4.1 (8) „За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер …

5 Коментара

  1. Da, zaista bi bilo dobro, ali da on i Vučić stanu na njeno čelo, i ponosno prošetaju Beogradom!!!

  2. Kako vas nije sramota KRSNE SLAVE i IKONE.Nste ni svesni koliko hulite na Boga,izdajnici i prevaranti-PRODANE DUŠE.

  3. Ovo je najbolji kometar koji sam videla! Bravo Yana!

  4. nece oni nas ni da se skinemo goli a kamo srece da nikada i ne budemo privezak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend